Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ , ΣΤΟΝ Γ.Γ. ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Αναφορικά με το Πρόγραμμα «Ενίσχυση ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης , Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών» που υπάρχει η προσδοκία ότι μπορεί να αναζωογονήσει την τοπική αγορά, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων κ. Γ. Γιαννούση, με τις παρατηρήσεις και προτάσεις της Περιφέρειας, για την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα του Προγράμματος στο Βόρειο Αιγαίο.

Στην επιστολή του ο κ. Γιακαλής αφού επεσήμανε το γεγονός ότι η Περιφέρεια  είχε έγκαιρα ζητήσει την διεύρυνση των επιλέξιμων ΚΑΔ  ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή διείσδυση στην τοπική νησιωτική οικονομία, την έλλειψη μια σαφούς διαδικασίας διαχωρισμού δαπανών από τους επενδυτικούς φορείς με μεικτούς ΚΑΔ και το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό ενταγμένων επενδυτικών σχεδίων σε προγράμματα χρηματοδότησης είτε εγκαταλείπεται είτε δεν υλοποιείται σύμφωνα με την αρχική πρόταση, πρότεινε:

1. Την εξάντληση των  δυνατοτήτων ένταξης επιχειρήσεων που διαθέτουν μεταξύ των επιλέξιμων και μη επιλέξιμους ΚΑΔ - σύμφωνα με τον Κανονισμό του Προγράμματος :
  • είτε μεταφέροντας στον έλεγχο υλοποίησης την διαπίστωση συμμόρφωσης με τον Κανονισμό αφού προηγηθούν και ειδικοί όροι στην ένταξη – διαδικασία που εκτός των άλλων θα δομήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτείας και επιχείρησης
  • είτε με συμπληρωματικές γρήγορες ενέργειες που θα μπορούσαν να δρομολογηθούν στην παρούσα φάση της  αξιολόγησης (πχ αναζήτηση συμπληρωματικών στοιχείων εφόσον  ο Κανονισμός του Προγράμματος το επιτρέπει )

2. Την υπερδέσμευση για το Β. Αιγαίο δημόσιας δαπάνης  σε ποσοστό 35% της εγκεκριμένης που θα αποτρέψει αποκλίσεις στην απορρόφηση κατά την ολοκλήρωση για τους λόγους που αναφέρθηκαν.


Ας σημειωθεί ότι ο Περιφερειάρχης μέσω της επιστολής ενημερώνει ότι θα αιτηθεί άμεσα την  διαμόρφωση των προϋπολογισμών δημόσιας δαπάνης ανά θεματική ενότητα και κατηγορία ενισχυόμενων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τους τελικούς πίνακες κατάταξης  των επιλέξιμων επενδυτικών σχεδίων όπως θα προκύψουν από την αναμενόμενη ολοκλήρωση διαδικασία αξιολόγησης.