Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΗΣ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ






Η. σκληρή φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης έχει βρει  ένα νέο αντίπαλο: Τις  τράπεζες


Και αυτό συμβαίνει για τρείς κυρίως λόγους.

1. Η επιβολή και είσπραξη νέων φόρων δυσανάλογων της αύξησης του εισοδήματος μειωνει το διαθέσιμο εισόδημα και μειωνει την ικανότητα των ιδιωτικών οικονομικών μονάδων να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους προς τις τράπεζες και αυτό προκαλεί αύξηση των προβληματικών δανείων και μειώνει την κεφαλαική επάρκεια και αποδυναμώνει την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών .

2. Η απειλή και κατάσχεση των καταθέσεων απο την εφορία προκαλείί απώλεια και φυγή των καταθέσεων μειώνει την ρευστότητα των τραπεζών και τις αναγκάζει να επιδιώξουν πιο ακριβό δανεισμό ειτε από την διατραπεζική αγορά  ειτε απο την ΤτΕ.

3. Η απειλή και κατάσχεση ακινήτου περιουσίας απο την εφορία αυξάνει τον πιστωτικό κίνδυνο των δανείων που έχουν σημερινή η / και μελλοντική εξασφάλιση αυτήν την ακίνητη περιουσία ωστε να μειώνεται η κεφαλαική επάρκεια των τραπεζών και να αποδυναμώνεται η πιστοληπτική τους ικανότητα.

Σαφως και η επιβολή και κατά συνέπεια η πληρωμή  φόρων αυξάνει την ικανότητα του κράτους  να αποπληρώνει το χρέος του . αρα και τοον πιστωτικό κίνδυνο του,, στις τράπεζες  επίσης δημιουργεί  κίνητρο  σ΄αυτές να υποκαταστήσουν  το ιδιωτικό χρέος στο χαρτοφυλάκειό τους, με έντολα γραμμάτια και βραχυπρόθεσμα ομόλογα του κράτους .

Όλα αυτά καταλήγουν ώστε να προκαλείται  μια πρόσθετη πηγή τάσης περιορισμού των χρηματοδοτικών Οργανισμών

                                                  ΜΑΡΙΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
                                                   ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
                                 ΜΕΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ