Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


«Θα το δούμε όταν έρθει η ώρα», ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όταν ρωτήθηκε μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, για τα σενάρια κατάργησης των πρόωρων συντάξεων με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε να μη φεύγει κανείς πριν από τα 62.
Είχε προηγηθεί μία οργισμένη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ που διέψευσε κατηγορηματικά τις σχετικές πληροφορίες και μία διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου που διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, πέρα από όσα έχουν ψηφιστεί ήδη. Και αυτό που έχει ψηφιστεί ήδη είναι η εισαγωγή του μαθηματικού τύπου από τον Ιανουάριο του 2014 για τις επικουρικές και τα εφάπαξ, ώστε να καλύπτοναι τα ελλείμματα στα ταμεία με περικοπές, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάσουν ακόμη και στο 80%.
Το μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις που προαναγγέλθηκε εμμέσως από το οικονομικό επιτελείο προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στη Συγγρού και στη Χ. Τρικούπη γιατί αφορά 400.000 ασφαλισμένους, δηλαδή έχει πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος. Μάλιστα, όπως τονίζουν κομματικοί παράγοντες, πρόκειται για βέβαιους ψηφοφόρους, από εκείνους δηλαδή που πηγαίνουν στην κάλπη οπωσδήποτε και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.
Παρόλα αυτά, στην προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υπάρχει μία πολύ γενικόλογη αναφορά στο ασφαλιστικό: «Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος συνδέεται με την βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων και κυρίως με την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και με την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας ως προς την είσπραξη των εισφορών και την αναδιοργάνωση του τομέα«.
Αυτή η γενική αναφορά, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, δείχνει την αμηχανία των κυβερνητικών εταίρων που θέλουν να αποφύγουν οδυνηρές αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλά δεν βρίσκουν τρόπο να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό διαφορετικά.

aftodioikisi.gr