Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ : ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ , ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ : Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ



Με την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ δημιουργήθηκε το Μάιο  του 2011 στο Δήμο Χίου ένα νομικό πρόσωπο ( Ν.Π.)  με πολλά και διαφορετικά αντικείμενα. Κάτω από την ομπρέλα του νομικού προσώπου συνενώθηκαν βρεφονηπιακοί, γήπεδα, ΚΑΠΗ, κολυμβητήριο, φιλαρμονική.
Ως αποτέλεσμα είναι μία δομή τεράστια –υδροκέφαλη και σαφώς δυσλειτουργική έτσι όπως αποδείχθηκε στα 2,5 χρόνια λειτουργίας του. Σημειωτέο δε ότι το Ν.Π. δεν έχει δικά του έσοδα και επιχορηγείται  από τον Δήμο Χίου.. Τα μοναδικά έσοδα που έχει είναι αυτά των τροφείων.

Καταγγείλαμε πολλές φορές λανθασμένες λειτουργίες σαν απόρροια μικροκομματικών  ενεργειών. Από την πρώτη στιγμή είχαμε εκφράσει την άποψη ότι χωρίς προσωπικό και χρηματοδότηση δεν μπορεί να λειτουργήσει, με δεδομένο ότι πρέπει να υποστηρίξει  ευαίσθητες δομές, όπως τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το ΚΑΠΗ, το γήπεδο , το κολυμβητήριο.
Δομές που έχουν να κάνουν με κόσμο , με μικρά παιδιά και με ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.
Αυτό το Ν.Π. θα έπρεπε να συμπυκνώνει τις κοινωνικές παροχές του Δήμου προς τους δημότες του και αυτό το πρόσωπο θα πρέπει να δείξει στην κοινωνία.
Αντί για αυτό ερχόμαστε τρία χρόνια μετά, σε μια έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου  του νομικού Προσώπου και πληροφορούμαστε ότι το ΝΠ οφείλει στο Δήμο Χίου - περίπου 300.000€ .  Η οφειλή αφορά δαπάνες για ΔΕΗ των προηγουμένων νομικών προσώπων  των πρώην Δήμων, αλλά και του παρόντος, ως διαδόχου των προηγουμένων, γιατί  αυτά είχαν πληρωθεί από τους πρώην Δήμους και από τον ενιαίο σημερινό .Βέβαια κανείς δεν μπορεί να  το φανταστεί αυτό, ότι θα πάρεις λεφτά από τη μια τσέπη και θα τα βάλεις στην άλλη, είναι παράλογο για τον κάθε απλό πολίτη.
Αλλά δυστυχώς με την ΕΕ ,την τρόϊκα , και την συγκυβέρνηση  έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια κάθε είδους παραλογισμού. Και έτσι οδηγηθήκαμε στο αδιέξοδο ή θα πρέπει να πληρώσει το ΝΠ στον Δήμο ή ο Δήμος θα τα πάρει απευθείας  από την επιχορήγηση,  οπότε ούτως ή άλλως  δεν θα μπορεί να λειτουργήσει , δεν θα έχει η δυνατότητα  ούτε να πληρώσει τους μισθούς του προσωπικού, θα οδηγηθεί σε κλείσιμο.
Αν αφήσουμε το γελοίο του πράγματος , δεν μπορούμε  να μην σκεφτούμε ότι όλα αυτά έχουν φτιαχτεί έτσι από την συγκυβέρνηση , την τρόικα, το ΔΝΤ , που ελέω ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ  θέλουν να εξαφανίσουν  κάθε κοινωνική παροχή  της αυτοδιοίκησης προς τους ανθρώπους , να τσακίσουν ότι έχει μείνει  όρθιο , μέσα από  άμεσους και έμμεσους φόρους , με λογιστικά και νομικά παιχνίδια.
Το Νομικό Πρόσωπο δημιουργήθηκε για να προσφέρει ο Δήμος και κάθε Δήμος  τις κοινωνικές παροχές προς τους δημότες . Θέλουμε  βρεφονηπιακούς σταθμούς για να ωφελούνται τα παιδιά μας , γήπεδα και κολυμβητήρια  για να αθλούνται μικροί και μεγάλοι  και να απασχολούνται  τις ελεύθερες ώρες τους , θέλουμε ΚΑΠΗ που θα δίνει διεξόδους  στους ανθρώπους  της τρίτης ηλικίας , θέλουμε ανάπτυξη του πολιτισμού και όχι μια μίζερη διαχείριση που μας επιβάλλουν  γιατί λεφτά δεν υπάρχουν .
Ο Δήμος και η Δημοτική Αρχή οφείλει να στηρίξει  το Ν.Π . Η ήδη κουτσουρεμένη  επιχορήγηση  δεν φθάνει, είναι γνωστό. Η επιπλέον οφειλή των 300.000 € για τους λογαριασμούς  της ΔΕΗ που έχουν πληρώσει οι πρώην Δήμοι και ο ενιαίος Δήμος Χίου τα τελευταία πέντε χρόνια  για τα νομικά τους πρόσωπα, πρέπει να ταχτοποιηθεί άμεσα  και λογιστικά  με πολιτική απόφαση, αφού έχει φθάσει να  ασχολούμαστε με ασκήσεις επί χάρτου και να χάνουμε την ουσία .
Η δημοτική αρχή αρέσκεται στο να  παραπονιέται μόνο ότι κάθε φορά τα λεφτά από το κράτος προς το Δήμο  έρχονται μειωμένα  και εκεί εξαντλεί όλο  το μένος της διαμαρτυρίας της. Και επιπλέον αποδέχεται  το ρόλο που της επιβάλλει το  κράτος ως υποκατάστατο του, που όσο και να θέλει να το κρύψει  δεν μπορεί, αφού λειτουργεί με αποφάσεις πολλές φορές αντιφατικές .
Ως Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Χίου, ζητήσαμε από τις 8 Νοεμβρίου που έγινε  το έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο την έκτακτη σύγκληση του Δημ. Συμβουλίου ώστε να δοθεί λύση και να επιχορηγηθεί το Ν.Π .
Μέχρι σήμερα , δεν έχει γίνει και ζητούμε   να  συζητηθεί άμεσα  στο ΔΣ που θα  συγκληθεί.