Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

KΡΙΜΙΖΗΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ





O Έλληνας επιστήμονας που οδηγεί την ανθρωπότητα πέρα από το Ηλιακό σύστημα! 

Είναι ο δρ. Σταμάτιος Κριμιζής. Πριν από 35 χρόνια σχεδίασε τα περισσότερα από τα πειράματα και τα όργανα που φέρει ο Voyager 1 και έκτοτε έχει το προνόμιο να λαμβάνει πρώτος κάθε πρωί τα νέα δεδομένα των διαστημικών αποστολών.

Το Σεπτέμβριο του 2013 ο Voyager βγήκε για 1η φορά από το ηλιακό μας σύστημα. Ο σπουδαίος Ελληνας επιστήμονας του διαστήματος εξηγεί στο GoodNews τα νέα ευρήματα: «Αυτό που νομίζαμε ότι τα δορυφορικά “μάτια” μας θα έβλεπαν, αυτά που περιμέναμε να συναντήσουμε δεν αποδείχθηκαν σωστά. Αυτό μας προβληματίζει, αλλά δε μας εκπλήσσει. 

Οταν ο Κολόμβος έκανε την εκστρατεία του, νόμισε ότι θα συναντήσει τις Ανατολικές Ινδίες, αλλά τελικά βρέθηκε στην Αμερική. 

Για την ώρα φαίνεται ότι τελικά δεν υπάρχει το σύνορο που περιμέναμε. Εξω από το ηλιακό μας σύστημα υπάρχει, φαίνεται, μια αυλή. Και ίσως μετά ένας εξωτερικός τοίχος και ποιος ξέρει τι άλλο... Είμαστε πλέον σε περιοχή χωρίς οδικό χάρτη. 

Είμαστε έξω από την ατμόσφαιρα του Ηλιου και μέσα στην ατμόσφαιρα του Γαλαξία. Εχουμε φθάσει έως την “ακρογιαλιά” του Γαλαξία, έχουμε βουτήξει και το πόδι μας, αλλά ακόμα έχουμε μια άγνωστη θάλασσα μπροστά μας...»

Αφού έβγαλε την ανθρωπότητα από το ηλιακό σύστημα, προσπαθεί να βγαλει τη χώρα του από το χάος της κρίσης, επιμελούμενος το Νομοσχέδιο Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας που μπορεί να “εκτοξεύσει” την ελληνική έρευνα. 

> Απόσπασμα από τη συνέντευξή του στο GoodNews:

- Για την πορεία της καριέρας του:

«Πιθανώς, αν δεν είχε επιλεγεί το δικό μου πείραμα για τις πρώτες αποστολές στο διάστημα, η ζωή μου να ήταν διαφορετική. Αλλά το γεγονός ότι σε ηλικία 30 ετών επελέγην ως ο νεότερος επικεφαλής ερευνητής του Voyager και σήμερα είμαι -κατά κάποιον τρόπο- εκπρόσωπος της ανθρωπότητας στην πρώτη της έξοδο από την ηλιόσφαιρα, αποτελεί κάποιους είδους ηθική ικανοποίηση. Ολα αυτά τα χρόνια, όλη αυτή η σκληρή δουλειά, δεν πήγαν χαμένες. Είναι μεγάλο προνόμιο και πολύ μεγάλη τύχη». 

- Για την ελληνικότητά του: 

«Το γεγονός ότι γεννιόμαστε σε κάποιο μέρος του κόσμου έχει σημασία διότι επηρεάζει το πως μεγαλώνουμε, τι παραστάσεις λαμβάνουμε, ποιες αξίες αποκτούμε. Από εκεί και πέρα κάθε άνθρωπος έχει μέσα του ορισμένες ιδιότητες, ταλέντα ή αδυναμίες, τα οποία καλείται να χρησιμοποιήσει αναλόγως. Θεωρώ ότι από τη μια οι αξίες με τις οποίες μεγάλωσα, αλλά και από την άλλη η τύχη να βρεθώ στην Αμερική και να συναντήσω τον James Alfred Van Allen*, ο οποίος με κάλεσε να εργαστώ μαζί του, ήταν τα 2 στοιχεία που καθόρισαν τη ζωή μου». 

- Για το χρόνο του στην Ελλάδα:

«Οποτε έρχομαι στην Ελλάδα χρησιμοποιώ πολύ από το χρόνο μου για να μιλάω σε Λύκεια ανά την Ελλάδα. Επισκέπτομαι τουλάχιστον σε 4-5 σχολεία το χρόνο. Μιλάμε στα παιδιά, ευτυχώς τα αμφιθέατρα γεμίζουν, και μετά καθόμαστε μισή – μία ώρα για να απαντήσω σε ερωτήσεις τους. Αν έχω καταλάβει σωστά, τα παιδιά διψάνε για τέτοιες συζητήσεις».