Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

" ΤΟΡΠΙΛΗ " ΤΟΥ ΥΝΑ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ


torpili_stis_ergasiakes_sxeseis_stin_aktoploia_
«Τορπίλη» στις εργασιακές σχέσεις στην ακτοπλοΐα ρίχνει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δικαιώνοντας ουσιαστικά τις εταιρείες, που έχουν αρχίσει να ζητούν οι ναυτικοί στα πλοία να αποδεχτούν την εφαρμογή των κατώτερων προτύπων των εργασιακών όρων όπως προβλέπεται από την σύμβαση «MLC».
Ειδικότερα, ο υπουργός μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης σε συνέντευξη τύπου απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα ανέφερε ότι από τη στιγμή που έχει λήξει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα πλοία της ακτοπλοΐας ισχύει η «MLC».
Όπως είναι γνωστό η ΣΣΕ έληξε στις 31/12.2013 και πριν ξεκινήσουν καν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας ΣΣΕ η ΑΝΕΚ, όπως έχει καταγγείλει η ΠΝΟ, άρχισε να καλεί ναυτικούς, μέλη πληρωμάτων πλοίων της να υπογράψουν συμβάσεις με βάση την MLC.
Η ΑΝΕΚ απάντησε με σκληρό τρόπο στην Ομοσπονδία αρνούμενη ότι υπάρχει παραβίαση των εργασιακών σχέσεων ενώ η ΠΝΟ σε νέο έγγραφό της υποστήριξε πως με τις διατάξεις, που έχουν ενταχθεί στη σύμβαση, που καλούνται να υπογράψουν τα πληρώματα καταστρατηγείται ακόμα και η «MLC».
Όπως είναι γνωστό, η «MLC» θεσπίζει τα κατώτερα (ελάχιστα) εργασιακά πρότυπα. Όπως επισημάνθηκε στον υπουργό μεταξύ άλλων ορίζει ότι η απασχόληση των ναυτικών πρέπει να είναι 48 ώρες την εβδομάδα ενώ με την ΣΣΕ η απασχόληση ήταν 40 ώρες την εβδομάδα.
Επίσης, στην χορήγηση άδειας μετ’ αποδοχών ο υπολογισμός με την διεθνή σύμβαση γίνεται για 2,5 μέρες τον μήνα εργασίας ενώ με την ΣΣΕ ήταν 5 ημέρες τον μήνα εργασίας.

e-nautilia.gr