Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ

     Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της τουριστικής έκθεσης «Ferien Messe Wien», στη Βιέννη της Αυστρίας, στο διάστημα 16-19 Ιανουαρίου 2014, στην οποία ο Δήμος Χίου συμμετείχε στα πλαίσια του έργου «Δράσεις Τουριστικής Προβολής Χίου, Οινουσσών, Ψαρών», το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Η έκθεση προσέλκυσε πρωτοφανές πλήθος κόσμου, καθώς και ξένους τουριστικούς επισκέπτες που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο.

     Να διευκρινιστεί ότι ο αρχικός προορισμός προβολής του νησιού ήταν η τουριστική έκθεση στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, η πρόσφατη απευθείας σύνδεση Βιέννης – Χίου μέσω της “Austria Airlines”, ώθησε το Δήμο να τροποποιήσει την αρχική μελέτη, ώστε να συμμετάσχει στη σημαντικότερη για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης τουριστική Έκθεση.
     
      Έτσι, υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου και μπροστά στο ενδεχόμενο η Χίος να αποκλειστεί από ένα τόσο σημαντικό για τον Τουρισμό γεγονός, ο Δήμος Χίου και η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής είχε δύο επιλογές: Ή να συμμετάσχει στην Έκθεση στο συγκεκριμένο χώρο που διατέθηκε από τον Ε.Ο.Τ. ή να μη συμμετάσχει καθόλου. Ο Δήμος Χίου αποφάσισε να συμμετάσχει στην Έκθεση, σεβόμενος και τις απαιτήσεις των Χιωτών επαγγελματιών στον τομέα του Τουρισμού και κρίνοντας ότι η παρουσία του, παρά τις αναπόφευκτες ατέλειες, θα είναι αποτελεσματική και αναγκαία.

      Τα αποτελέσματα της Έκθεσης, δικαίωσαν την απόφαση αυτή, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γραφείο του Ε.Ο.Τ. της Αυστρίας, η επισκεψιμότητα της Έκθεσης έφτασε σε σημεία ρεκόρ (150.367 επισκέπτες).  Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με τις ομορφιές και τον πολιτισμό του νησιού μας, μέσα από γερμανόγλωσσο έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό, που πρόσφατα δημιουργήθηκε από Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Χίου. Οι Χιώτες επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου που φιλοξενήθηκαν στο περίπτερο του Δ. Χίου, είχαν την ευκαιρία άμεσης προβολής και επαφών.

     Πρωταρχικός στόχος του Δήμου Χίου ήταν η προβολή του νησιού μας να μη μείνει στο παλαιό στατικό μοντέλο μιας τυπικής παρουσίας στην Έκθεση, αλλά να προχωρήσει σε πιο αποτελεσματικές κινήσεις, που θα προωθήσουν την τουριστική αγορά. Έτσι, πραγματοποιήθηκαν επαφές καθοριστικής σημασίας με τουριστικούς παράγοντες της Αυστρίας, με το διευθυντή marketing της “Austria Airlines” κ. Thomas Blaha, με δημοσιογράφους και παράγοντες του Τύπου, μεταξύ των οποίων και με τη «KURIER», τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Βιέννης.   
     Παράλληλα, αναπτύχθηκε στενή συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στη Βιέννη, καθώς και με τα αντίστοιχα γραφεία του Ε.Ο.Τ., ώστε να υιοθετηθούν σύγχρονοι τρόποι προβολής του νησιού μας. Την υπηρεσιακή αποστολή του Δήμου πλαισίωσε η καθημερινή παρουσία γερμανόφωνου μεταφραστή - χιακής καταγωγής - με εμπειρία στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών.

     Να σημειωθεί ότι από όλη την Ελλάδα, εκπροσωπήθηκαν στο περίπτερο του Ε.Ο.Τ. από δημόσιους φορείς μόνο πέντε περιοχές της χώρας μας, μεταξύ των οποίων και η Χίος.


     Η εμπειρία που αποκτήθηκε υπήρξε πολύτιμη και οι επαφές ιδιαίτερα εποικοδομητικές για το μέλλον, ώστε να συνεχιστούν οι προωθητικές ενέργειες προβολής του νησιού μας στην Αυστρία.