Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : "ΔΕΝ ΕΓΓΥΩΜΑΙ ΟΤΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ"

Η βεβαιότητα που επικρατούσε μέχρι πρότινος στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα προχωρούσαν σε πρόωρες εκλογές φαίνεται ότι έχει εξατμιστεί πλέον.
Αυτό είναι το μήνυμα που πέρασε σε συνεργάτες του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι: «Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι ο Σαμαράς δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές».
Η εξέλιξη αυτή έχει προβληματίσει την Χαρ. Τρικούπη που βλέπει την υπερδραστηριότητα του πρωθυπουργού, την βλέψη του να πιστωθεί θετικά γεγονότα και υπάρχει η υποψία ότι ο Σαμαράς στοχεύει στο κάτι παραπάνω.
Το ΠΑΣΟΚ, αυτονόητα, «ξορκίζει» τις βουλευτικές εκλογές. Με δεδομένο πως ο Βενιζέλος προωθεί την σύμπλευση με τους «58», αλλά μόνο στο όνομα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, κινδυνεύει -αν στηθούν τρεις κάλπες- να βρεθεί με τρία ονόματα: Στις ευρωεκλογές να κατέβει ως Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη, στις εθνικές να δοκιμαστεί ως ΠΑΣΟΚ και στις δημοτικές με το όνομα των κατά τόπους παρατάξεων. Ένα κόμμα σε σύγχυση δηλαδή, που το μόνο που δεν αντέχει αυτή τη στιγμή είναι οι πολλαπλές κάλπες.
Τα μηνύματα που παίρνουν από τις δημοσκοπήσεις σε καμία περίπτωση δεν δίνουν σαφή εικόνα της κατάστασης και στην Χαριλάου Τρικούπη είναι διατεθειμένοι να περιμένουν, ενώ εκτιμούν ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναπτύξει δυναμική στο δρόμο για τις ευρωεκλογές, τότε ο Μάιος θα είναι η τελευταία ευκαιρία του πρωθυπουργού να παλέψει. Με αυτά τα δεδομένα πιστεύουν ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 18 του μηνός μαζί με τις δημοτικές, έτσι ώστε οι ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν μια εβδομάδα μετά να μην έχουν καμία σημασία.
Με όλα τα παραπάνω στο μυαλό τους, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν μεν την κυβέρνηση, αλλά αναπτύσσουν και διακριτή περπατησιά. Η καχυποψία για τα κίνητρα των κινήσεων του Αντώνη Σαμαρά, αναφέρει η Real News, κρύβεται πίσω από την έκφραση διαφωνιών για πλήθος νομοσχεδίων που έρχονται στη Βουλή και για τις αντιδράσεις σε κινήσεις της Ρηγίλλης, όπως η αφίσα που εξέδωσε η ΝΔ για την αναδιανομή των 17 εκατ. ευρώ που περιήλθαν στο κράτος από τις μίζες. Η Χαρ. Τρικοπύη χαρακτήρισε τον Σαμαρά «Μαυρογιαλούρο», επιχειρώντας να του κόψει τη φόρα για επανάληψη του φαινομένου, ενώ ήταν έτοιμη και μια καταγγελτική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αν ο πρωθυπουργός επιχειρούσε να καρπωθεί το σχέδιο για τις 440.000 ευκαιρίες απασχόλησης. Η δημόσια αναφορά του στην συμβολή του Ευάγγελου Βενιζέλου έσωσε την κατάσταση και η ανακοίνωση καταχωνιάστηκε.
Πάντως, με τα εκλογικά σενάρια να τρώνε σαν σαράκι τα σωθικά της Χαρ. Τρικούπη, ο Βενιζέλος ετοιμάζεται για κάθε περίπτωση. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, που δεν ήταν δυνατό να διασταυρωθούν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε συνάντηση το βράδυ της Τετάρτης με τον Κώστα Σημίτη, προκειμένου ο πρώην πρωθυπουργός να βοηθήσει να συμμετάσχουν ξανά στο ΠΑΣΟΚ στελέχη πουέχουν αποστασιοποιηθεί αλλά εξακολουθούν να διατηρούν επαφές μαζί του.


protothema .gr