Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ανατροπές στις συντάξεις για 7 εκατομμύρια ασφαλισμένους


Μια εκρηκτική εκκρεμότητα, το ασφαλιστικό, θα βρεθεί στο επίκεντρο του νέου γύρου συνομιλιών με τηνΤρόικα που θα ξεκινήσουν μετά τις ευρωεκλογές/αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαίου. Μέχρι τότε η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στη διενέργεια μιας νέας αναλογιστικής μελέτης για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων και να δρομολογήσει την ενοποίηση των ταμείων, κάτι που θα οδηγήσει σε περιορισμό των παροχών.
Ηδη έχει γίνει γνωστό ότι συζητείται η δημιουργία τριών ταμείων, ένα για κάθε ομάδα ασφαλισμένων (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες) και η πρόθεση των πιστωτών, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, είναι να υπάρξει ισότητα προς τα κάτω, δεδομένων των προβλημάτων βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα οποία θα επιδεινωθούν λόγω της μείωσης των εισφορών που αποφασίστηκε.
Η ενοποίηση των ταμείων αφορά περίπου 7 εκατομμύρια ασφαλισμένους και με αυτή την έννοια θα πρόκειται για τη «μεταρρύθμιση των μεταρρυθμίσεων», όπως σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές. Εξάλλου, με βάση όσα έχουν ήδη ψηφιστεί, από την 1/1/2015, θα μπει σε εφαρμογή το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων, που αναμένεται να οδηγήσει σε δραματικές μειώσεις ακόμη και της τάξης του 50%.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 3863/2010, γνωστός και ως «νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη», που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2015, προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
-Τη «βασική σύνταξη» των 360 ευρώ, που θα δίνεται όμως μετά από τουλάχιστον 35 χρόνια εργασίας και παραμονής στην Ελλάδα.
-Το «αναλογικό» τμήμα της σύνταξης, που θα προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων, αλλά θα είναι μειωμένο μέχρι και 50% σε σχέση με τον υπολογισμό της σύνταξης με τα ισχύοντα μέχρι το 2010.
Η μείωση της σύνταξης προκύπτει εν προκειμένω με δύο τρόπους:
-Με τον υπολογισμό της σύνταξης στη βάση των εισφορών ολόκληρου του εργάσιμου βίου και όχι της τελευταίας καλύτερης πενταετίας, αλλά και του ποσοστού αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού, που από το 70% για 35 χρόνια εργασίας, μειώνεται στο 48% για 40 χρόνια εργασίας, με μέσο συντελεστή 1,2% για κάθε έτος, αντί του 2% για κάθε έτος ασφάλισης που ίσχυε πριν.
-Με την αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια και στα 62 μόνο στην περίπτωση που κάποιος εργάζεται και ασφαλίζεται ανελλιπώς για 40 ολόκληρα χρόνια (12.000 ημέρες ασφάλισης).

aftodioikisi.gr