Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Σημεία από την Ομιλία του Κώστα Τριαντάφυλλου, Βουλευτή Χίου και Εισηγητή του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση επί της αρχής του ν/σ «Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης» του Υπουργείου Εσωτερικών



«Δίκαιη, έξυπνη, αποτελεσματική ρύθμιση για το μεταναστευτικό»

Για το νέο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου:

Σήμερα είχαμε ένα πολύνεκρο περιστατικό έξω από τη Λέσβο, δύο παιδιά πνίγηκαν και συνολικά επτά νεκροί. Άνθρωποι που έψαχναν μια καλύτερη τύχη στα «δύσκολα» νερά του Αιγαίου και που δυστυχώς, σήμερα δεν βρίσκονται στη ζωή. Ως πότε εμείς θα κλείνουμε τα μάτια; Ως πότε εμείς θα αδιαφορούμε γι’ αυτό που συμβαίνει στη γειτονιά μας, γι’ αυτό που συμβαίνει στα δικά μας νερά; Ως πότε εμείς δεν θα επιβάλλουμε, επιτέλους, στην FRONTEX, μέσω των παρεμβάσεών μας στην  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να μην περιπολεί απλώς στα παραθαλάσσια σύνορα, αλλά να προλαβαίνει το «ταξίδι του θανάτου» πριν αυτό ξεκινήσει στα Μικρασιατικά παράλια;  Γι’ αυτό το λόγο θεωρώ ότι από εδώ μέσα πρέπει να είναι καθαρή και ομόφωνη μια εντολή προς την Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις. Διότι όταν έχεις ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες από την Συρία και εσύ ως Ευρωπαϊκή Ένωση μετράς λίγες χιλιάδες πρόσφυγες (ενήλικες και παιδιά) που φιλοξενείς, τότε προφανώς κάτι δεν είναι σωστό, κάτι δεν κάνεις σωστά. Σε αυτό λοιπόν, πρέπει να υπάρχει καθαρή απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εμείς πρέπει να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο, ως προεδρεύουσα χώρα, αλλά και ως μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νέα προσέγγιση της μεταναστευτικής πολιτικής:  Πόσο κοστίζει η ξενοφοβία και ο ρατσισμός στην Ελλάδα;

Ας αναρωτηθούμε όλοι σε αυτήν την Αίθουσα, για να αναρωτηθεί και ο κάθε πολίτης που μας ακούει και μας διαβάζει, πόσο κοστίζει τελικά η ξενοφοβία και ο ρατσισμός στην Ελλάδα. Αν δώσουμε αυτή την απάντηση, μπορούμε να έχουμε και την καλύτερη, την πιο έξυπνη, την πιο αποτελεσματική, την πιο δίκαιη νομοθεσία. Γιατί, πιστεύω τελικά, ότι καλύτερη μεταναστευτική πολιτική σημαίνει και καλύτερη ελληνική οικονομία και καλύτερη φύλαξη των ελληνικών συνόρων.

Η νέα νομοθεσία βάζει ξανά τους μετανάστες σε ένα ασφαλές πλαίσιο κοινωνικής ένταξης και αφαιρεί τις επισφάλειες και τις αδυναμίες του υπάρχοντος συστήματος. Ενδυναμώνει, λοιπόν, την οικονομία και οδηγεί στην αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Ελλάδας.

Ενισχύει την καινοτομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από τις άδειες για τις επενδύσεις που πραγματικά απλοποιούνται και την απλοποίηση των αδειών για τους φοιτητές από το εξωτερικό.

Δημιουργείται μία υγιής παραγωγικότητα, αφού για πρώτη φορά κατοχυρώνουμε ίδιους κανόνες για όλους και αυστηρούς κανόνες για όποιον απασχολεί στην επιχείρησή του αδήλωτο εργαζόμενο.

Ενισχύεται η κοινωνική ασφάλιση. Αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα από πολίτες,  αλλά και από αλλοδαπούς, οι οποίοι δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Ενισχύεται η επιχειρηματικότητα με μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ύπαιθρο.

Ενισχύεται η αγροτική μας παραγωγή, ο αγροτικός μας τομέας, ο πρωτογενής μας τομέας, αφού το δυναμικό που απασχολείται εκεί και το οποίο έρχεται από τρίτες χώρες μπορεί να έχει με απλοποιημένο τρόπο όχι μόνο μία καθαρή σχέση εργασίας, αλλά και μια καθαρή, διαφανή, καθ’ όλα νόμιμη διαδικασία ένταξης στην αγορά εργασίας του αγροτικού τομέα.

Και βεβαίως, προσελκύουμε ακόμη περισσότερους φοιτητές, όχι μόνο γιατί απλοποιούνται οι διαδικασίες, αλλά γιατί καταπολεμάμε το πρόβλημα εκεί που πραγματικά πονάμε, εκεί που πραγματικά υπάρχει το πρόβλημα: στο ρατσισμό και στην ξενοφοβία.

Τέλος, καταπολεμάμε την εγκληματικότητα: από τη μια μεριά τη ρατσιστική εγκληματικότητα, από την άλλη μεριά την εγκληματικότητα που προέρχεται από την γκετοποίηση ενός μεγάλου κομματιού της κοινωνίας μας.

«Να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας»
Σχετικά με την ανάδειξη της νέας εθνικής και ευρωπαϊκής μας ταυτότητας:

Ο συγκεκριμένος Κώδικας έρχεται να καλύψει ένα πραγματικά μεγάλο κενό, ένα κενό όμως που μπορεί να καλυφθεί όχι συγχέοντας τη μετανάστευση με την ιθαγένεια, αλλά αντιμετωπίζοντας το μεταναστευτικό ζήτημα της χώρας μας συνολικά.

Αυτό θα επιτευχθεί διασφαλίζοντας τόσο τα σύνορά μας και εντάσσοντας όλους τους αλλοδαπούς μέσα σε μία διαδικασία νομιμότητας.

Για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό κοινωνικό και οικονομικό αποτέλεσμα, είναι ανάγκη να καθορισθούν καθαρά κριτήρια κτήσης ιθαγένειας –που σημαίνει και της ιδιότητας του πολίτη στη χώρα μας- μέσα από μία διαδικασία που θα είναι εξατομικευμένη. Ταυτόχρονα αυτή η διαδικασία θα πληροί προοδευτικά κριτήρια, προκειμένου η ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίσει με τρόπους ισοτιμίας, διαφάνειας, δημοκρατίας –και θα έλεγα- και με την αντίληψη μιας πολυπολιτισμικής ευρωπαϊκής κοινωνίας τόσο τα νέα της μέλη όσο όμως και όσους πραγματικά μέχρι σήμερα αποδεικνύουν στην πράξη ότι θέλουν να γίνουν μέλη της ελληνικής κοινωνίας, ότι αγαπούν τη χώρα μας και πραγματικά θέλουν να τιμήσουν την Ελλάδα, αποκτώντας την ελληνική της ιθαγένεια, την ιθαγένειά μας.

Με αυτόν τον τρόπο πραγματικά μπορούμε να αναδείξουμε τη νέα μας εθνική ταυτότητα, την εθνική ταυτότητα που στον πυρήνα της είναι ευρωπαϊκή, είναι πολυπολιτισμική και ανταποκρίνεται ουσιαστικά στο ιστορικό παρελθόν της χώρας μας, όντας πραγματικά οικουμενική.