Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Δεκαοκτώ παρεμβάσεις στο ν/σ του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη,για την «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας».



Για την Ελληνική Αστυνομία:

Ναι στη διακλαδικότητα, όχι σε τρείς διαφορετικές Αστυνομίες


  1. Πετύχαμε την επαναφορά του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και την υπαγωγή των Κλάδων στον Αρχηγό της.
  2. Κατοχυρώσαμε το αντικειμενικό και αδιάβλητο σύστημα μεταθέσεων των Αστυνομικών (Π.Δ. 100/2003) και ως τόπο συμφερόντων εκείνο της Περιφερειακής Ενότητας (Νομός).
  3. Διασφαλίσαμε τη νομοθεσία για την εκπροσώπηση του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ.
  4. Πετύχαμε τη συγκρότηση σε επίπεδο Περιφέρειας Διεύθυνσης Ασφάλειας και Τάξης, με συνεργασία και ενιαίο συντονισμό.
  5. Πετύχαμε την διάρθρωση του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων σε όλη την Ελλάδα.
  6. Υποστηρίξαμε τη δημιουργία Συνηγόρου του Αστυνομικού, ενώ καταθέσαμε και πρόταση για ακόμη μεγαλύτερο εύρος αρμοδιοτήτων του.
  7. Υποστηρίξαμε την αναβάθμιση των Αστυνομικών Σχολών και της εκπαίδευσης των αστυνομικών.

    Για το Πυροσβεστικό Σώμα:

  8. Διασφαλίσαμε το Αρχηγείο στο Πυροσβεστικό Σώμα.
  9. Πετύχαμε την εισαγωγή στην Πυροσβεστική Ακαδημία, μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων.
  10. Θέσαμε κριτήρια και πετύχαμε την εκπόνηση μελέτης από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, πριν την όποια έκδοση ΠΔ για αλλαγές στο Οργανόγραμμα του Σώματος.
  11. Στηρίξαμε εμπράκτως και πετύχαμε ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της ουσιαστικής ομογενοποίησης του προσωπικού.
  12. Πετύχαμε, με τροπολογία μας, η οποία υπερψηφίστηκε ομοφώνως από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, οι διατάξεις που ισχύουν για το χρόνο εργασίας και τις άδειες των Πυροσβεστών να ισχύουν, κατ’ αντιστοιχία, και για τους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης.
  13. Πετύχαμε το ενιαίο ειδικό δελτίο ταυτότητας για όλο το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.
  14. Πετύχαμε την αλλαγή του χρόνου για την υποβολή της αιτήσεως μονιμοποίησης των Πενταετούς Υποχρέωσης Πυροσβεστών, από το χρόνο προκήρυξης στον χρόνο υποβολής της αιτήσεως.
  15. Πετύχαμε τη συμμετοχή εκπροσώπου των Πενταετούς Υποχρέωσης Πυροσβεστών στο Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού.
  16. Πετύχαμε την απάλειψη της αναφοράς στο νομοσχέδιο περί παρακολούθησης των συμβάσεων εργασίας των Πενταετούς Υποχρέωσης Πυροσβεστών και της φράσης «επί θητεία», τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες παρερμηνείες.

    Πετύχαμε ακόμη:

  17. Διευρύναμε, με τροπολογία μας, το πλαίσιο με το οποίο μια πράξη εμπίπτει στο πεδίο των ρατσιστικών αδικημάτων και την εναρμόνισή του με το ισχύον νομικό πλαίσιο, αποκαθιστώντας την παράλειψη να μη συμπεριληφθεί η ταυτότητα φύλου στη σχετική διάταξη.
  18. Δώσαμε τη δυνατότητα στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους κατόχους δελτίου επικουρικής προστασίας ή προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους  να αποστέλλουν χρηματικά εμβάσματα. Με τη διάταξη αυτή, συν τοις άλλοις, καταπολεμείται η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία.

    Δυστυχώς, δεν έγιναν δεκτές από τον Υπουργό οι τροπολογίες μας για τον καθορισμό ενός πλαισίου για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας στο Πυροσβεστικό Σώμα, την απάλειψη του όρου «λαθρομετανάστης» από τα νομικά και τα επίσημα έγγραφα του Υπουργείου, για τον καθορισμό του Διευθυντή Τάξης ως Συντονιστή σε επίπεδο Νομού όταν προκύπτουν κοινές δράσεις με τη Διεύθυνση Ασφάλειας και την αύξηση του ορίου ηλικίας για την εισαγωγή στην Αστυνομία.
    Θεωρούμε ότι και οι τέσσερις αυτές προτάσεις μας, είναι ιδιαιτέρως σημαντικές και δεν παραιτούμαστε από τη διεκδίκησή τους.