Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Παρέμβαση του Κώστα Τριαντάφυλλου, Βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ και Μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις εργασίες της Ολομέλειας της Συνέλευσης στο Στρασβούργο για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία



«Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε,

Θα ήθελα, καταρχάς, να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον Εισηγητή, που εκπόνησε αυτή την ολοκληρωμένη, κατά την άποψή μου, έκθεση, αλλά, ταυτόχρονα, με ένα πνεύμα ανοιχτό, με μια διάθεση διαλόγου, άκουσε όλες τις απόψεις, όπως αυτές του εκτέθηκαν.

Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω ιδιαιτέρως, τον ίδιο και την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς έκαναν δεκτές δύο τροπολογίες, που κατέθεσα μαζί με άλλους συναδέλφους, προκειμένου να αναδειχθεί το ζήτημα της υψηλής ανεργίας των νέων και οι τρόποι αντιμετώπισης του κοινωνικού αυτού φαινομένου.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Κυριαρχεί, νομίζω, στις μέχρι τώρα ομιλίες ότι η αξιοπρεπής εργασία είναι βάση για μια αξιοπρεπή ζωή του ατόμου, αλλά και βάση για την κοινωνική συνοχή. Είναι, επίσης, και προϋπόθεση για την κοινωνική δικαιοσύνη και τις ίσες ευκαιρίες για όλους.

Σήμερα, όμως, κατά πόσον υπάρχει αξιοπρεπής εργασία στην Ευρώπη;

Σε μια Ευρώπη που κυριαρχείται από κοινωνικές και οικονομικές ασυμμετρίες και ανισότητες, από υπό-απασχόληση, ανασφάλιστη εργασία, επισφαλή εργασία, φτώχεια στην εργασία, υψηλή ανεργία, που πολλές φορές οδηγεί στην απαξίωση του εργατικού δυναμικού και σε παγίδευση σε χαμηλόμισθη εργασία.

Σε αυτή την Ευρώπη, δεν είναι ώρα για περισσότερους λόγους, είναι ώρα για δράση.

Απαιτείται συνεργασία και αλληλεγγύη, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις συνθήκες των διεθνοποιημένων χρηματοπιστωτικών αγορών, των διεθνοποιημένων τραπεζικών αγορών, των διεθνοποιημένων αγορών υπηρεσιών και αγαθών, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλει, δίπλα στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, το Κοινωνικό Εξάμηνο, με το οποίο θα λογοδοτούν και θα εξετάζονται οι Κυβερνήσεις, για το κατά πόσο οι ίδιες τηρούν τους κοινωνικούς στόχους, τους κοινωνικούς δείκτες, που η ΕΕ θέτει. Ένα Κοινωνικό Εξάμηνο, λοιπόν, για την Κοινωνική Ευρώπη.

Απαιτείται, όμως, συνεργασία και μεταξύ του δημοσίου τομέα, του ιδιωτικού τομέα και της Κοινωνίας των Πολιτών και όχι ανταγωνισμός μεταξύ των τριών αυτών πόλων.

Απαιτούνται εθνικές πολιτικές, που θα προάγουν τον έλεγχο της τήρησης των κανόνων της επιθεώρησης εργασίας, προκειμένου οι δίκαιες συνθήκες εργασίας να είναι πραγματικότητα για όλους και όχι για τους λίγους.

Απαιτούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα προώθησης εργασίας, μαθητείας, υπηρεσίες φροντίδας των παιδιών και των ηλικιωμένων, υπηρεσίες ανεύρεσης εργασίας, ούτως ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα ήθελα να τονίσω ότι, πραγματικά, δεν μπορούμε να μιλήσουμε στον μέσο Ευρωπαίο για την κουλτούρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όταν ο ίδιος ο Ευρωπαίος πολίτης νιώθει να συμπιέζονται τα κοινωνικά του δικαιώματα και ιδιαιτέρως το δικαίωμά του στην αξιοπρεπή εργασία.

Σας ευχαριστώ πολύ.»