Κυριακή 6 Απριλίου 2014

H OMIλΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ- " ΕΜΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ|




ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ
,

Αγαπητοί συμπολίτες,
Σας καλωσορίζω στη σημερινή συνάντηση.
Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ.
Με χαρά βρισκόμαστε σήμερα στις Οινούσσες.
Ξεκινάμε από εδώ, από τις Οινούσσες, την επικοινωνία μας, την επικοινωνία με όλο το Βόρειο Αιγαίο, για τις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου.
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή, σε μια νέα κατάσταση. Μια νέα περίοδος ξεκινά.
Νέες συνθήκες διαμορφώνονται σήμερα για τα νησιά μας.
Σε μια εποχή ιδιαίτερα καθοριστική για την πατρίδα μας, με την οικονομική κρίση να μας πλήττει, να ανακόπτει τη διαδικασία ανάπτυξης, να απειλεί την ποιότητα της ζωής μας, να υποθηκεύει το παρόν και το μέλλον, έχουμε όλοι την υποχρέωση να σταθούμε με την ευθύνη που επιβάλλεται απέναντι σε αυτή την κατάσταση.
Από μας εξαρτάται, στο χέρι μας είναι, δική μας είναι η απόφαση.
Εμείς, μόνο εμείς ορίζουμε το μέλλον μας. 
Δηλώσαμε και δηλώνουμε παρόντες στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, εγώ και οι συνεργάτες μου, ώστε με την απόφαση των ανθρώπων του Βορείου Αιγαίου, να προσφέρουμε τη γνώση και την εμπειρία μας κάνοντας ένα δημιουργικό βήμα μπροστά.
Ένα δημιουργικό βήμα προς την κατεύθυνση που οι νέες συνθήκες της εποχής επιβάλλουν.
Ακούγοντας τα νέα αιτήματα.
Απαντώντας στις νέες ανάγκες.
Πέρα από στενές κομματικές γραμμές.
Με μόνο κίνητρο και οδηγό το γνήσιο ενδιαφέρον για τα νησιά μας.

Φ
ίλες και φίλοι,

Η Περιφέρειά μας, το Βόρειο Αιγαίο, έχει δοκιμαστεί πολύ και δοκιμάζεται στη δύσκολη αυτή συγκυρία που γνωρίζει η χώρα. Διευρυμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ταλαιπωρούν τα νησιά μας και διασπούν την ενότητα τους.
·         Υψηλά ποσοστά ανεργίας, που πλήττουν ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες.

·         Μείωση του νεανικού πληθυσμού, που λόγω της έλλειψης επαρκών ευκαιριών για μια καλύτερη προοπτική νιώθει να ασφυκτιά.

·         Μεγάλες ανισότητες, που υπονομεύουν τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών και λειτουργούν ως τροχοπέδη για την ανάπτυξή τους.

·         Συγκοινωνιακά προβλήματα στην πρόσβαση από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα, που επιβάλλουν μια κατάσταση απομόνωσης για τα νησιά μας.
Την ίδια στιγμή, αγαπητοί συμπολίτες, υπάρχουν αξιόλογοι και σημαντικοί φυσικοί και ανθρώπινοι πόροι, που έως σήμερα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητοι.
Πόροι και δυνατότητες που με μια ευέλικτη, ευφυή, καινοτόμο και ορθολογική διαχείριση, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση μιας νέας θετικής πορείας.
Για αυτό και πεποίθησή μου είναι ότι χρειάζεται σήμερα μια νέα αρχή, ικανή να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες και απαιτητικές ανάγκες της εποχής και της περιοχής μας.
Χρειάζεται μια νέα αρχή και μια νέα πολιτική εκπροσώπηση, με ανθρώπους ικανούς να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες και τις σύγχρονες προσδοκίες.
Αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο του. Δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή όλων μας, ανδρών και γυναικών.
Και υπογραμμίζω ιδιαίτερα των γυναικών.
Καταλαβαίνω τις επιφυλάξεις, καταλαβαίνω τους δισταγμούς.
Μόνο εμείς, εμείς οι ίδιοι με την εμπιστοσύνη, την απόφαση και την ψήφο μας στις εκλογές του Μαΐου μπορούμε να οδηγήσουμε την περιφέρειά μας σε καλύτερη θέση.
Για αυτό, εμείς, «Εμείς, για το Αιγαίο», η παράταξή μας, ζητάμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας. Με τη δύναμή τους μπορούμε να προχωρήσουμε σε δράσεις και να πετύχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Δεν υπάρχει χώρος για λαϊκίστικους τακτικισμούς. Σύγχρονες προτάσεις και λύσεις μας χρειάζονται. Προτάσεις και λύσεις για μια ολοκληρωμένη, συγκεκριμένη και υλοποιήσιμη πολιτική για τα νησιά μας. Με ιδέες και προτάσεις, με δουλειά και συγκεκριμένο έργο.
·         Για την ισότιμη ανάπτυξη όλων των νησιών μας.
Η Περιφέρειά μας αποτελείται από 10 μικρότερα και μεγαλύτερα κατοικημένα νησιά, που το καθένα έχει τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά, την δική του ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα, τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα.

·         Για συγκεκριμένες πολιτικές ριζικής βελτίωσης της επικοινωνίας με την υπόλοιπη χώρα,
με σταθερά δρομολόγια και αξιόπιστα πλοία από και προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Με παράλληλη ενίσχυση της ενδοπεριφερειακής σύνδεσης των νησιών μας, παράμετρος που θα ενθαρρύνει την οικονομική, κοινωνική και τουριστική κινητικότητα του τόπου μας.

·         Για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής,
μέσα από το σεβασμό του περιβάλλοντος και του φυσικού του πλούτου. Μέσα από την αξιοποίηση των τοπικών πόρων και των εξαιρετικής ποιότητας παραγόμενων προϊόντων. Η βελτίωση των καλλιεργητικών μεθόδων, οι βιολογικές καλλιέργειες, μπορούν να διασφαλίσουν το δίπτυχο “ανάπτυξη-περιβάλλον”, καθώς ο πρωτογενής τομέας παραγωγής θα εξακολουθεί να παίζει καθοριστικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιφέρειας.
Το αναλλοίωτο φυσικό περιβάλλον μας, η γεωγραφική μας θέση, μπορεί να αποτελέσει το στρατηγικό μας πλεονέκτημα. 

·         Για την ώθηση του τουρισμού,
με όχημα την ανάδειξη των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων και την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.

·         Για την εξάλειψη της ανεργίας,
μέσα από τόνωση της απασχόλησης και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

·         Για την αλληλεγγύη και την υποστήριξη μέσα από όλα τα παραπάνω των κοινωνικά ευπαθών ομάδων,
μέσα από υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής μέριμνας.

·         Για την αξιοποίηση της δημιουργικότητας των ίδιων των ανθρώπων.
“Βαρόμετρο” για την ανάπτυξη στο Β. Αιγαίο θα είναι η ενθάρρυνση και στήριξη δράσεων  που αφορούν στην έρευνα για νέα προϊόντα, την εφαρμογή καινοτόμων καλλιεργητικών μεθόδων, την παραγωγή και εξαγωγή μοναδικών για την περιφέρειά μας αγροτικών προϊόντων.
Η ανάπτυξη της παραγωγής, η εξωστρέφεια και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μπορούν να φέρουν την περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου στο επίπεδο των ανεπτυγμένων περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η
 παράταξή μας, «Εμείς, για το Αιγαίο», στοχεύοντας στην έξυπνη, εξωστρεφή ανάδειξη
-       των τοπικών παραγωγικών συστημάτων,
-       των πόρων,
-       των δημιουργικών δυνάμεων των ανθρώπων και
-      την ορθολογική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 - 2020,
μπορούμε να προχωρήσουμε σε στοχευμένα έργα και δράσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα ενδυναμώσουν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, αλλά κυρίως θα στηρίξουν στην πράξη τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Φ
ίλες και φίλοι,

Οι αλλαγές που επέφερε η κρίση και οι νέες συνθήκες που διαμόρφωσε, ανέδειξαν ένα νέο ισχυρό μεταρρυθμιστικό αίτημα. Ένα αίτημα που πηγάζει από την ίδια την κοινωνία: Την ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ουσιαστικές πρωτοβουλίες, καινοτόμο προσέγγιση και σύγχρονη αντίληψη.
Με την μακροχρόνια εμπειρία και τη γνώση που διαθέτουμε, εγώ και οι συνεργάτες μου, επάνω στα ζητήματα του Βορείου Αιγαίου, θέλουμε να προχωρήσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα για την προάσπιση της ποιότητα ζωής, τα δικαιώματα, τις κοινές αρχές και αξίες. Πέρα από στείρες πολιτικές και κομματικές προκαταλήψεις.
Αυτό είναι το σκεπτικό με το οποίο κατευθυνόμαστε στις εκλογές του Μαΐου. Και σε αυτή την απαιτητική πορεία σας καλούμε να συμπορευθούμε σε μια συνάντηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων.
Είναι η ώρα να αφήσουμε πίσω ξεπερασμένες αντιλήψεις και πρακτικές.
Να στραφούμε στο μέλλον με πνεύμα συνεργασίας, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
Να διεκδικήσουμε, να αγωνιστούμε, να πετύχουμε.
Και ας μην ξεχνάμε.
Όλα γίνονται, κάθε μάχη δίνεται από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους.
Η δύναμη των νησιών μας είναι η δύναμη των ανθρώπων τους.
Είναι η δύναμη της συμμετοχής, η δύναμη της απόφασης, η δύναμη της έμπνευσης.
Και με το σήμα μας, τα χρώματα του λογοτύπου, μιλάμε για το Αιγαίο και τους ανθρώπους του. Για τη θάλασσα, τον ουρανό και το φως.
Μιλάμε για το φωτεινό στοιχείο. Τη δύναμη του φωτεινού στοιχείου που σημαίνει την αισιοδοξία, την ανάταση. Την προσδοκία για τη θετική έκβαση των πραγμάτων.
Μιλάμε για το στέρεο πέταγμα. Μιλάμε για τη δράση, την κίνηση, τις υψηλές αξίες.
Η δράση και το αποτέλεσμα πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της σκέψης μας. Και το Αιγαίο, έχοντας ως δύναμη τα φυσικά του στοιχεία, τον φυσικό του πλούτο αλλά κυρίως την έμπνευση των ανθρώπων του, εμάς τους ίδιους, μπορεί – ανοιχτό στους νέους ορίζοντες και στον κόσμο – να θεμελιώνει μια αισιόδοξη προοπτική.
Το Αιγαίο είναι οι άνθρωποί του. Είμαστε εμείς.

Φ
ίλες και φίλοι,
Αγαπητοί συμπολίτες,
Η ψήφος στις 18 Μαΐου έχει μεγάλη κρισιμότητα.
Για αυτό και χρειάζεται η κινητοποίηση όλων μας.
Να διαδώσουμε το μήνυμα.
Να δυναμώσουμε τη φωνή μας.
Να ακουστούμε παντού.
Σας καλώ όλους να μεταφέρετε αυτό το μήνυμα.
Γιατί η ψήφος μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, από την ψήφο μας εξαρτάται, η ανάδειξη των ανθρώπων που θα διαχειριστούν τα θέματα της Περιφέρειάς μας. Τόσο τα τοπικά, όσο και τα υπερτοπικά. Και θα υπηρετήσουν αποτελεσματικά τις καθημερινές ανάγκες, τις συγκεκριμένες ανάγκες των συμπολιτών μας.
Εμείς, εμείς οι ίδιοι ορίζουμε το μέλλον μας.
Μια απόφαση λοιπόν και ένας οδηγός.
«Εμείς, για το Αιγαίο»
Ξεκινάμε.
Αγραφιώτης  Νικόλαος
Αθάνατος- Καζάνας Ιωάννης
Βεργίνας Κωνσταντίνος
Βουδιά- Καρακατσάνη Ευτυχία
Ζαννίκος  Μάρκος-Ιωάννης
Ζωάνος Κυριάκος
Καλογεράκης  Παύλος
Κανάριος  Μιχαήλ
Μανάρας  Ιωάννης
Μανδάλας  Παναγιώτης
Μπουγδάνος Παντελής
Μπουσέκας  Αντώνιος
Ξενάκης  Ιωάννης
Παπαδόπουλος  Κωνσταντίνος
Τώρα- Εκατομάτη Ουρανία


Σας ευχαριστώ όλες και όλους