Ριζικές αλλαγές έρχονται στο ασφαλιστικό σύστημα το οποίο αλλάζει πλήρως μορφή από τον Ιανουάριο του 2015, με οδηγό τα συμπεράσματα μελέτης που θα εκπονήσει το ΚΕΠΕ.
Η Μεταρρύθμιση στα Ταμεία θα φέρει πέντε ανατροπές, όπως επισημαίνει σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής». Στο στόχαστρο μπαίνουν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, οι οποίες θα περικοπούν δραστικά μέσω της αύξησης των «ενδιάμεσων» ορίων ηλικίας, ενώ θα εξειδικευθεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των αποδοχών. Στόχος να ισχύσει η αρχή των μηδενικών ελλειμμάτων όχι μόνο στα επικουρικά αλλά και στα κύρια ταμεία ασφάλισης, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Συγκεκριμένα οι πέντε ανατροπές που αναμένονται είναι οι εξής:
-Μπλόκο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
-Αλλαγή υπολογισμού σύνταξης
-Νέες παρεμβάσεις στις επικουρικές
-Ενοποίηση Ταμείων
-Εναία είσπραξη φόρων
Το μοντέλο εφαρμογής
Μοντέλο παρόμοιο με αυτό που άρχισε ήδη να εφαρμόζεται στις επικουρικές συντάξεις, δηλαδή μηχανισμός αυτόματων περικοπών όταν υπάρχουν ελλείμματα, θα ακολουθήσουν και τα ταμεία κύριας σύνταξης για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά, καθώς η εγγύηση του κράτους δε θα καλύπτει πλέον το σύνολο της σύνταξης, όπως συμβαίνει σήμερα, παρά μόνο τμήμα της μέχρι το ποσό των 360 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό, που θα είναι ανάλογο των εισφορών και τουσυνολικού χρόνου ασφάλισης, θα είναι ευθύνη του κάθε Ταμείου να το καλύπτει χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Αυτή είναι μία από τις παρεμβάσεις που άρχισαν ήδη να δρομολογούνται στο ασφαλιστικό σύστημα με στόχο να ενσωματωθούν σε νέο νόμο που θα εφαρμοστεί από την 1η/1/2015, όπως προβλέπει το επικεροποιημένο μνημόνιο του Απριλίου.
Στο τραπέζει όμως θα βρεθούν όχι μόνο η εξειδίκευση του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη ως προς την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων από το 2015, που ήδη μελετάται από αρμόδια υπηρεσιακή επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, αλλά και οι λεγόμενες αλλαγές που έχουν να κάνουν με τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων όλων ανεξαιρέτως των Ταμείων.
Κομβικό σημείο είναι οι ενοποιήσεις Ταμείων. Η αρχή γίνεται με την κατάργηση 60 τομέων και κλάδων που λειτουργούν εντός των ταμείων κύριας σύνταξης ως αυτόνομοι φορείς, ενώ θα ακολουθήσει το σχέδιο για την ενοποίηση των ταμείων κύριας σύνταξης σε 3 μεγάλους φορείς (ΙΚΑ για όλους τους μισθωτούς, ΟΑΕΕ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ΟΓΑ για τους αγρότες) εντός του 2015.
Πηγή: «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»
aftodioikisi.gr