Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Ρύθμιση για την εξόφληση της εφορίας έως το 2023


Το σχέδιο είναι έτοιμο. Η κυβέρνηση θέλει να δώσει τη δυνατότητα σε 3.380.358 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία καθώς και σε 1.243.000 ασφαλισμένους με ανοιχτούς λογαριασμούς στα ταμεία να πληρώσουν τις οφειλές τους σε δόσεις οι οποίες θα αρχίζουν από 24 και θα ξεπερνούν τις 100, με χρονικό ορίζοντα εξόφλησης κατά περίπτωση έως και το 2023.
Παράλληλα με τις διευκολύνσεις μπαίνει στο τραπέζι και ένα ισχυρό κίνητρο για όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ τις οφειλές τους αλλά σήμερα δεν έχουν κανέναν ουσιαστικό λόγο να το κάνουν. Με έκπτωση φόρου 1,5% που προβλέπεται, εάν κάποιος οφείλει φόρο 1.000 ευρώ θα κερδίσει 15 ευρώ με την εφάπαξ εξόφληση.
Τι θα συνέβαινε όμως αν κέρδιζε 50 ευρώ και η έκπτωση ανέβαινε στο 5%; Μια πρώτη συζήτηση έγινε τον Ιούλιο, όταν η τρόικα ήρθε για λίγες μέρες στην Αθήνα. Σε λεπτομέρειες δεν προχώρησαν ούτε η κυβέρνηση ούτε η τρόικα. Μπήκε όμως το θέμα στο τραπέζι. Οι αποφάσεις, παρ’ ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να είχαν κλειδώσει χθες, δεν πρόκειται να οριστικοποιηθούν πριν από τον Σεπτέμβριο και η διαπραγμάτευση προδιαγράφεται κάθε άλλο παρά εύκολη.
Η τρόικα, η όποια στο παρελθόν έχει απορρίψει πολλές φορές ανάλογα αιτήματα παροχής διευκολύνσεων πληρωμής φόρων και εισφορών, εξακολουθεί να μην βλέπει με καλό μάτι το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης.
Πηγή: Τα Νέα

aftodioikisi.gr