Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Ολοκληρώθηκαν 4 θεματικές ενότητες της Εθνικής Συνδιάσκεψης της ΟΝΝΕΔ


Ολοκληρώθηκαν 4 θεματικές ενότητες της Εθνικής Συνδιάσκεψης

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι θεματικές ενότητες της Εθνικής Συνδιάσκεψης της ΟΝΝΕΔ, με θέμα «Διεθνείς Εξελίξεις, Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα και Ενέργεια», «Ασφάλεια, Πολυπολιτισμικότητα και Μετανάστευση», «Πολιτικό Σύστημα, Δικαιοσύνη, Θεσμοί και ΜΜΕ» και «Εργασία, Ασφάλιση, Υγεία και Κοινωνική».

·       «Διεθνείς Εξελίξεις, Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα και Ενέργεια»

Συζητήθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στον γεωστρατηγικό χάρτη, οι παρεμβάσεις της χώρας μας μέσα απο τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι θέσεις της απέναντι στις κρίσεις σε Ουκρανία, Συρία, λωρίδα της Γάζας και Μέση Ανατολή αλλά και η εκμετάλλευση των ενεργειακών μας πόρων, η οριοθέτηση της ΑΟΖ και οι σχέσεις της με τα γειτονικά κράτη.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Άκης Γεροντόπουλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα η λύση στο ζήτημα της Ουκρανίας να φέρει τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ υπογράμμισε ότι «η Εξωτερική πολιτική της χώρας είναι σταθερή, δεν είναι a la carte», τονίζοντας ακόμα ότι «η Ελλάδα σέβεται τους θεσμούς στους οποίους μετέχει».

Ο π. Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφορικά με την εκμετάλλευση των ενεργειακών μας πόρων, ανέφερε ότι «θα πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό που έχουμε: την γεωστρατηγική θέση της χώρας μας και σε μια ενεργειακή στρατηγική που θα βασίζεται πάνω σε αυτή».

Ο π. Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «η κρίση σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό οδήγησε στην ανάδειξη των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις ευρωεκλογές» ενώ ακόμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας σημείωσε οτι «θα πρέπει να υιοθετηθεί μια πατριωτική φιλοσοφία με ανεπτυγμένο αίσθημα εξωστρέφειας»

Ο Επ. Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κ. Μάνος Καραγιάννης αναφέρθηκε στη σημασία της «αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης μεταξύ όλων των μελών της διεθνούς κοινότητας, ως παράγοντα για την ομαλή συμβίωση των κρατών» ενώ, όσον αφορά στο ρωσικό εμπάργκο, ανέφερε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να κεφαλοποιήσει τη μακρά φιλορωσική έμφυτη τάση των Ελλήνων για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις».

·       «Ασφάλεια, πολυπολιτισμικότητα και μετανάστευση»

Συζητήθηκαν οι τρόποι ένταξης των μεταναστών στο κοινωνικό σύνολο, η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, η τρομοκρατία και οι σχέσεις της με το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στον ρόλο της αστυνομίας στην αντιμετώπισης της τρομοκρατίας «από τα γενοφάσκια της» .

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε. κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος ανέλυσε τις ενέργειες της επιτροπής για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης ενώ σημείωσε ότι «τελικά η ΟΝΝΕΔ είναι η πολιτική οργάνωση που βρίσκεται πιο κοντά στους μετανάστες, από οποιαδήποτε άλλη».

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κ. Δανιήλ Εσδράς υπογράμμισε την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας του οργανισμού για την εθελούσια επιστροφή  των μεταναστών στις χώρες τους και το κέρδος που έχει τελικά η χώρα από όλη αυτή την εθελούσια διαδικασία.

Ο Καθηγητής Εγκληματολογίας και Σοφρωνιστικής κ. Άγγελος Τσιγκρής, σημείωσε την ανάγκη για ενδυνάμωση των αστυνομικών σχολών σε επίπεδο επιμόρφωσης.

·       «Πολιτικό Σύστημα, Δικαιοσύνη, Θεσμοί και ΜΜΕ»,

Συζητήθηκαν θέματα όπως οι τρόποι ενίσχυσης της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στη λειτουργία των κομμάτων, τη θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών, την συνταγματική αναθεώρηση, το ρόλο των ΜΜΕ στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χ. Αθανασίου μίλησε για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις μέσα από την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, την ανεξαρτησία των θεσμών και της δικαιοσύνης, αναφέροντας ότι «η Δικαιοσύνη είναι σαν την πεταλούδα. Αν την πιάσεις στα χέρια σου δεν θα ξαναπετάξει».

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε προτάσεις για το πολιτικό χρήμα που έχει διατυπώσει όπως η ανάρτηση όλων των αποφάσεων των κομμάτων στη «Διαύγεια» και η βελτίωση του τρόπου παρουσίασης του διαχρονικού πόθεν έσχες των βουλευτών, σημειώνοντας ότι «εμείς θα πρέπει πρώτοι να βάλουμε τάξη στα οικονομικά μας, δίνοντας το καλό παράδειγμα».

Η Δημοσιογράφος και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία Σπυράκη αναφέρθηκε στο ρόλο των ΜΜΕ στην πολιτική, τα προβλήματα του κλάδου της ενημέρωσης και το διαχωρισμό των μέσων στη συνείδηση των πολιτών σε «συστημικά και αντισυστημικά», ως μια από τις παθογένειες.

Ο δημοσιογράφος και Βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, αναφέρθηκε στην αλλαγή νοοτροπίας του πολίτη από αυτά που μας έφεραν μέχρι εδώ μέσα από την καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας και την αναγνώριση της ατομικής ευθύνης, ενώ για το συσχετισμό πολιτικού συστήματος και ΜΜΕ ανέφερε ότι «ορισμένες φορές στο παρελθόν, κάναμε το λάθος να πολιτευόμαστε με όρους των δελτίων των 8».




·       Εργασία, Ασφάλιση, Υγεία και Κοινωνική Πολιτική

Συζητήθηκαν εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, τα ζητήματα γύρω από την υγεία, τρόποι άσκησης κοινωνικής πολιτικής στον καιρό της κρίσης, καθώς και τα επιμέρους θέματα που σχετίζονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, αναφέρθηκε στα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, για το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», για τους τρόπους αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας και για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις με σκοπό την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο Πρόεδος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης ανέλυσε τα προβλήματα του συστήματος υγείας σήμερα, αναφέροντας παράλληλα τρόπους επίλυσής τους.  Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συνεισφορά του Εθνικού Διαδημοτικού Συστήματος Υγείας, το οποίο μεριμνά για την πρόληψη και διατήρηση της υγείας σε δημοτικό επίπεδο.

Η Βουλευτής Ν. Φθιώτιδας κ. Έλενα Μακρή αναφέρθηκε σε εφαρμόσιμους τρόπους άσκησης της κοινωνικής πολιτικής ενώ σημείωσε ότι «η ΟΝΝΕΔ προχώρησε με γενναιότητα, τόλμη και θάρρος, χωρίς λαϊκισμούς και φοβικά σύνδρομα. Η Ελλάδα του μέλλοντος οφείλει να αποκοπεί οριστικά από τα βαρίδια του παρελθόντος».

Ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι «σε τελική ανάλυση δεν υφίσταται το δίλημμα για το αν το ΕΣΥ πρέπει να αλλάξει. Μοναδική επιλογή μας είναι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, και γίνονται», συμπληρώνοντας ότι «όταν εγκαταλείψουμε το μνημόνιο πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλες τομές».

Από το Γραφείο Τύπου.