Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ




Με έκτακτο δελτίο η ΕΜΥ προειδοποιεί για την σταδιακή έλευση καύσωνα που αναμένεται να κορφωθεί ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο. 
Σύμφωνα με την ΕΜΥ στα ηπειρωτικά της Ελλάδας, κατά τόπους, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου, ιδιαίτερα την Παρασκευή και στα ανατολικά το Σάββατο.
Στις Κυκλάδες θα φτάσει τους 35 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 38. Πτώση αναμένεται από το απόγευμα του Σαββάτου από τα δυτικά και βόρεια, αλλά θα γίνει αισθητή σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή. Παράλληλα θα αυξηθούν οι βόρειοι άνεμοι στα 7 με 8 μποφόρ.
Αναλυτικά: 
Την Τετάρτη προβλέπεται στα Ηπειρωτικά 38 βαθμούς στις Κυκλάδες τους 33 και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές στους 35 με 36 βαθμούς.
Την Πέμπτη στα ηπειρωτικά 39 στις Κυκλάδες στους 34 και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές στους 35 με 37 βαθμούς.
Την Παρασκευή στα ηπειρωτικά 40 και πιθανόν στο εσωτερικό της ανατολικής χώρας τους 41 βαθμούς, στις Κυκλάδες τους 35 και στις υπόλιπες νησιωτικές περιοχές τους 36-38 βαθμούς.
Το Σάββατο στα δυτικά και βόρεια η θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς ενώ στην υπόλοιπη χώρα τους 38 με 40 και πιθανόν με 41 βαθμούς. 
Σύμφωνα με την τμηματάρχη  Προγνώσεων Επαγρύπνησης της ΕΜΥ Αγγελική Μαρινάκη είναι η πρώτη φορά που φέτος η θερμοκρασία θα κυμανθεί πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου. 
«Υπάρχει μια διάρκεια του φαινομένου, μια εμμονή για 2-3 μέρες, γι αυτό και βγάλαμε έκτακτο δελτίο» αναφέρει η κ. Μαρινάκη.
Ο καιρός αναμένεται να αλλάξει αισθητά από το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά κυρίως την Κυριακή, οπότε και αναμένονται ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι, πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς σε ορισμένες ηπειρωτικές περιοχές και πιθανές καταιγίδες, ιδιαίτερα στα κεντρικά και βόρεια.
Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά σε περιόδους καύσωνα να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία, το βάδισμα, το τρέξιμο και η βαριά σωματική εργασία. Να προτιμούνται τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα καθώς και τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά με περιορισμό των λιπαρών τροφών. Συχνά χλιαρά ντους, καπέλα και γυαλιά ηλίου συνιστούνται επίσης. Τα νεογνά, τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα.


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/375543/ektakto-deltio-ths-emy-erxetai-prwtofanhs-kayswnas#ixzz3AFXlKTiD