Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Οι ασφαλιστικές «εισβάλλουν» στο Δημόσιο


«Καταφύγιο» στις ιδιωτικές ασφαλιστικές αναζητούν όλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ, κυρίως λόγω της αδυναμίας καταβολής των υπέρογκων εισφορών αλλά και εξαιτίας των περιορισμένων παροχών.
Τα προβλήματα στη δημόσια ασφάλιση είναι δεδομένα και, σε συνδυασμό με τα συνεχώς διογκούμενα ελλείμματα των επαγγελματικών ταμείων, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα στην καρδιά της ελληνικής οικονομίας.
Από την πλευρά τους, οι ασφαλιστικές προετοιμάζονται να δεχτούν τους ασφαλισμένους που θέλουν να εξασφαλίσουν επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εγγυημένη σύνταξη. Η κρίση έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στα εισοδήματα, ωστόσο όλα δείχνουν ότι συντελείται μια «αθόρυβη» μετακίνηση των ασφαλισμένων προς την ιδιωτική ασφάλιση.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Κ», τα ασφαλιστικά γραφεία έχουν… πάρει φωτιά, καθώς σε καθημερινή βάση αυξάνεται ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών (και λιγότερο των μισθωτών) που επιλέγουν ιδιωτικά προγράμματα, καθώς είτε σταματούν να πληρώνουν εισφορές, γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος, είτε επιθυμούν μεγαλύτερες καλύψεις.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός πως ο μέσος ασφαλισμένος του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών πληρώνει εισφορές που αντιστοιχούν σχεδόν σε 300 ευρώ το μήνα για σύνταξη και 100 ευρώ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αφενός το ποσό θεωρείται –και είναι– υπέρογκο, με αποτέλεσμα να αυξάνονται συνεχώς τα χρέη προς το Ταμείο. Αφετέρου, με 400 ευρώ σε μηνιαία βάση, οι παροχές που προσφέρουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές για σύνταξη και υγεία είναι ασύγκριτα περισσότερες και σαφώς πιο πλήρεις σε σχέση με του Δημοσίου.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, αφού μπορεί οι μισθωτοί να «χρεώνονται» τις ασφαλιστικές εισφορές, ωστόσο η κρίση έχει οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις να είναι ασυνεπείς στις καταβολές τους προς το δημόσιο ταμείο. Έτσι, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα μισθωτών που στην ουσία είναι ανασφάλιστοι, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι χάνουν από τις απολαβές τους το ποσό των εισφορών. Για του λόγου το αληθές, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΙΚΑ για το 2013 ανήλθαν στα 13 δισ. ευρώ, όταν στο ίδιο διάστημα το Ταμείο κατέβαλε παροχές ύψους 10,8 δισ. ευρώ.
Τα ελλείμματα μοιάζουν ατελείωτα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων που βασίζονται στις μέχρι σήμερα ενδείξεις, το έλλειμμα του ΟΑΕΕ αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ μέσα στο 2014 και του ΙΚΑ τοποθετείται κοντά στα 800 εκατ. ευρώ.
Τα ταμεία στερεύουν, οι παροχές μειώνονται και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Οι ασφαλισμένοι ζουν μέσα στην αβεβαιότητα και ψάχνουν τρόπους να διασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν το δικαίωμα στην υγεία και τη σύνταξη. Όπως εξηγούν στο «Κ» έμπειροι ασφαλιστικοί σύμβουλοι στον κλάδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τα συμβόλαια των ιδιωτικών ασφαλιστικών αυξάνονται καθημερινά, ενώ ο κόσμος δείχνει ότι πλέον σκέφτεται πολύ σοβαρά και τις διαθέσιμες εναλλακτικές, είτε για να συμπληρώσει τη σύνταξή του είτε για να εξασφαλίσει ότι θα πάρει σύνταξη…
Αλλαγές στον δεύτερο πυλώνα
Προς σύμπραξη οδεύουν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, με στόχο τη «διάσωση» των επικουρικών ταμείων. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Μνημονίου, θα πρέπει σε διάστημα 15 μηνών από τον Μάρτιο του 2013, ήτοι μέχρι τον Ιούνιο του 2014, να προετοιμαστεί και να ολοκληρωθεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία δεύτερου πυλώνα συμπληρωματικών συντάξεων.
Ωστόσο, λόγω κρίσης, η άτυπη αυτή προθεσμία έχει πλέον μετατεθεί για τον Ιούνιο του 2015.
Μεγάλη ανατροπή θα αφορά κυρίως τα Ταμεία που δεν εντάσσονται στο ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης). Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει ετοιμαστεί, σημαντικός αριθμός επικουρικών ταμείων προορίζονται να ενταχθούν σε ένα σχέδιο διασύνδεσής τους με ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν αφενός τη μεγέθυνση της απόδοσης των διαθεσίμων τους και αφετέρου τη διασφάλιση των παροχών τους (επικουρικές συντάξεις και υπηρεσίες υγείας).
Επίσης, προβλέπεται η μετάλλαξη επικουρικών Ταμείων που θα μείνουν εκτός ΕΤΕΑ σε επαγγελματικά ταμεία νέου τύπου, που θα καλύπτουν, σε συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρείες, τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης.
Στελέχη του κλάδου εξηγούν ότι πρόκειται για συνεργασίες που θα έχουν την μορφή ΣΔΙΤ, στις οποίες το Ταμείο και η ασφαλιστική θα δημιουργούν έναν φορέα διαχείρισης πόρων αλλά και παροχής επικούρισης και κάλυψης υπηρεσιών υγείας. Παράλληλα, θα δρομολογηθεί η δυνατότητα συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με ασφαλιστικές εταιρείες όσον αφορά την πώληση υπηρεσιών υγείας από τα κρατικά νοσοκομεία.
Έτοιμες να «συνεισφέρουν» οι ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές εισέρχονται σε ένα νέο εποπτικό πλαίσιο (Solvency II), ενισχύονται κεφαλαιακά και είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα το πρόβλημα και να συνεισφέρουν στη συμπλήρωση της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό δηλώνει στο «Κ» ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, προσθέτοντας ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να περιμένει πολλά από τη σύνταξη του Δημοσίου.
Ο ίδιος τονίζει ότι οι πυλώνες του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να στηριχθούν σε σύστημα πλήρως κεφαλαιοποιητικό, συγκεκριμένων εισφορών και ατομικών λογαριασμών. «Χρειάζονται φορολογικά κίνητρα και νομοθετική ρύθμιση για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σύστημα και θα στηριχθεί στην ιδιωτική ασφάλιση», συμπληρώνει ο κ. Σαρρηγεωργίου, επισημαίνοντας, παράλληλα, την ανάγκη να ξεκαθαρίσει το τοπίο το συντομότερο δυνατό.
Σημειώνεται ότι η τάση που καταγράφεται μέσα στο 2014 είναι αυξητική για τα συμβόλαια ζωής. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕΕ, οι ασφαλίσεις ζωής παρουσίασαν αύξηση παραγωγής κατά 3,9% στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου.
Πηγή: capital.gr