Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ



Η είδηση σήμερα έρχεται από την Κουμουνδούρου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται αύριο το Βατικανό όπου θα συναντήσει τον «Πάπα των φτωχών» Φραγκίσκο. Είναι η πρώτη φορά που ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς γίνεται δεκτός στο Βατικανό μια εξέλιξη που εκτιμάται ως ιδιαιτέρως σημαντική και πολιτικά συμβολική από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Την ίδια ώρα η κόντρα κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται στα κομματικά επιτελεία αλλά και στα πρωτοσέλιδα του Τύπου. Στο επίκεντρο οι εκλογές που ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ξορκίσει επιστρέφοντας στην τρομολαγνεία και ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετεί όλο και πιο κοντά.

«Συνάντηση Πάπα – Τσίπρα: Αύριο στο Βατικανό για πρώτη φορά Αριστερός ηγέτης» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Αυγής. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ειρήνη, μετανάστευση και προστασία του περιβάλλοντος θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης» μιας εξέλιξης που «αντανακλά τις αγωνίες, από διαφορετικές πλευρές για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και των ανθρωπιστικών προβλημάτων εξαιτίας των πολεμικών συρράξεων». «Η συνάντηση ενέχει και τον συμβολισμό ότι η Αριστερά σε μια μικρή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το παράδειγμα και τις θέσεις της, απευθύνεται στο σύνολο των ευρωπαϊκών κοινωνιών και αναζητεί δεσμούς συνεργασίας ανεξάρτητα από τις διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες» τονίζει η εφημερίδα. Σημειώνεται ότι πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε το Άγιον Όρος γεγονός που γεγονός που σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόσβαση σε χώρους που κάποτε αποτελούσαν άβατο για την Αριστερά. 
Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει επικρίνει την κυριαρχία της αγοράς στις σύγχρονες κοινωνίες και έχει απευθύνει αντιπολεμικά μηνύματα, όπως στην περίπτωση της Γάζας πράγμα που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δημιουργεί κοινό τόπο για συζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η Αγία Έδρα επέλεξε στη συνάντηση να είναι παρών και ο Βάλτερ Μπάιερ, εκπρόσωπος της αριστερής οργάνωσης transform, επικεφαλής της οποίας διεθνώς είναι ο Χάρης Γολέμης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και διευθυντής του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.  
Στο θέμα αναφέρονται και Τα Νέα. «Ραντεβού Τσίπρα με τον Πάπα των φτωχών» είναι ο τίτλος της εφημερίδας που σχολιάζει: «Μετά τη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη, ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στο Βατικανό, όπου αύριο το πρωί έχει ραντεβού με τον Πάπα Φραγκίσκο. Η συνάντηση με τον αργεντινό ποντίφικα, τον αποκαλούμενο Πάπα των Φτωχών - σκέψεις για την οποία υπήρχαν εδώ και καιρό - οργανώθηκε με απόλυτη μυστικότητα και το γνώριζαν μόνο στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει έτσι ο πρώτος ηγέτης ελληνικού αριστερού κόμματος που θα συναντηθεί με προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας».

tvxs