Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ο οίκος ναύτη να παραμείνει θεσμικός φορέας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης


oikos-nautou
Δελτίο τύπου από την ΠΕΝΕΝ αναφορικά με τον οίκο ναύτη.
Ο ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΗ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
ΤΟΥ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ
Το τελευταίο διάστημα ο Ναυτεργατικός κόσμος της χώρας μας αντιμετωπίζει μεταξύ των πολλών άλλων προβλημάτων ένα κακόγουστο παιχνίδι που εξελίσσεται αναφορικά με το κτήριο του Οίκου Ναύτη (Παλαιολόγου 15 Πειραιάς) στο οποίο επί 30 χρόνια βρισκόταν, λειτουργούσε και εξυπηρετούσε τις ανάγκες της Ναυτεργατικής οικογένειας η κεντρική υπηρεσία του Οίκου Ναύτη παρέχοντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους εν ενεργεία και στους απόμαχους ναυτικούς και τις οικογένειές τους.
Όπως είναι γνωστό το κτήριο αυτό είναι ιδιοκτησία του ΝΑΤ και το διέθετε στον Οίκο Ναύτη με ιδιωτικό συμφωνητικό έναντι συμβολικού τιμήματος.
Στις 12/9/2013 ανανεώθηκε το μίσθωμα αυτό για άλλα 20 χρόνια με το συμβολικό τίμημα των 30.000 ευρώ ετησίως. Με πρόταση τότε του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ και μέλους του Δ.Σ του ΝΑΤ τέθηκε ως ρήτρα παύσης και η προϋπόθεση ότι αυτό θα ισχύει εάν και εφόσον δεν καταργηθεί ο Οίκος Ναύτη ως νομικό πρόσωπο. Η απόφαση αυτή του Δ.Σ του ΝΑΤ ήταν ομόφωνη.
Ακολούθως ψηφίστηκε ο νόμος 4256/2014 με την οποία ο Οίκος Ναύτη συγχωνεύεται με το ΓΕΝΕ χωρίς ωστόσο έως και σήμερα να έχει δημοσιευτεί η ΚΥΑ.
Στην συνέχεια ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Οίκου Ναύτη χωρίς να έχουν καμιά νομιμοποίηση (η θητεία του Δ.Σ του Ο.Ν έχει λήξει προ πολλού) στο όνομα της περιστολής των δαπανών προχώρησαν σε προκαταρκτικές εργασίες για την υποδοχή των υπηρεσιών του ΓΕΝΕ, το οποίο επιδιώκουν να λειτουργήσει εντός του κτηρίου του Οίκου Ναύτη.
Την ίδια στιγμή η 2η ΥΠΕ ΠΕΔΥ που στεγάζεται στο κτήριο του Οίκου Ναύτη κατέθεσε πρόταση για παραχώρηση σε αυτή και μίσθωση ολόκληρου του ακίνητου του Ο.Ν Πειραιά για τις ανάγκες λειτουργίας των υπηρεσιών της.
Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω εξελίξεων διαμορφώνεται κλίμα έντασης λόγω από την μια της αυθαιρεσίας του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Ο.Ν και από την άλλη των υπηρεσιών του ΥΠΕ ΠΕΔΥ σχετικά με το ποιος θα παραμείνει στο κτήριο του Οίκου Ναύτη.
Σημειώνουμε ότι εντός του κτηρίου υπάρχουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, μηχανολογικός εξοπλισμός και εργαστήρια μεγάλης αξίας που αποτελούν περιουσιακά στοιχεία του Οίκου Ναύτη.
Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Διαχρονικά τόσο η ΠΕΝΕΝ όσο και η ΠΝΟ αλλά και το σύνολο των συνταξιουχικών ναυτεργατικών οργανώσεων έχουν θέσει σαν βασικό διεκδικητικό στόχο την επαναφορά της αυτοτέλειας του Οίκου Ναύτη ως μοναδικού θεσμικού φορέα για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των Ναυτικών και η ΠΕΝΕΝ επιμένει αταλάντευτα στην μοναδική και ρεαλιστική αυτή λύση που εκφράζει το σύνολο του Ναυτεργατικού μας κόσμου, και δίνει ουσιαστική απάντηση στην καταβαράθρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, στην υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής μας περίθαλψης που έγινε σε βάρος των Ναυτεργατών τόσο με τον ΕΟΠΥΥ και στην συνέχεια με το ΠΕΔΥ.
Μετά από όλα τα παραπάνω απαιτούμε από την κυβέρνηση και τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Υγείας να κάνουν αποδεκτό το δίκαιο αίτημα του Ναυτεργατικού μας κόσμου και το κτήριο του Οίκου Ναύτη με την αναγκαία και επιβαλλόμενη αναβάθμιση (πρόσληψη ιατρικού, παραϊατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού) να λειτουργήσει σαν πολυϊατρείο για την κάλυψη των μεγάλων και σοβαρών αναγκών του Ναυτεργατικού μας κόσμου.
Η ΠΕΝΕΝ με την σαφή αυτή θέση της ξεκαθαρίζει ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε μια διένεξη από την οποία τόσο στην μία όσο και στην άλλη περίπτωση καταργεί τον Οίκο Ναύτη, τις υπηρεσίες του και επιβαρύνει δυσβάστακτα την ναυτεργατική οικογένεια.
Η ΠΕΝΕΝ κρίνοντας και εκτιμώντας με σαφή τρόπο τις παραπάνω εξελίξεις, θεωρεί ότι στην συνεδρίαση του Δ.Σ του ΝΑΤ στις 11/9/2014 οι αντιπρόσωποι των εν ενεργεία και συνταξιούχων Ναυτικών έχουν μόνο μια επιλογή, να μπλοκάρουν οποιαδήποτε απόφαση – με την αποχώρησή τους – και να μην νομιμοποιήσουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την ντε φάκτο διάλυση του Οίκου Ναύτη. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή σημαίνει και την τυπική κατάργηση του Οίκου Ναύτη με την σφραγίδα και την συναίνεση των Ναυτεργατών.
Η ΠΕΝΕΝ στην συνεδρίαση της ΠΝΟ στις 10/9/2014 θα καταθέσει πρόταση αγωνιστικών κινητοποιήσεων σχετικά με την επαναλειτουργία του Οίκου Ναύτη στην κατεύθυνση δημιουργίας Πολυϊατρείου για την παροχή πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς την μεγάλη Ναυτεργατική οικογένεια.


e-nautilia.gr