Φως στα μυστικά του τεκτονισμού στην Ελλάδα επιχειρούν να ρίξουν οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μετά την εντολή που πήραν από τον αντεισαγγελέα, Παναγιώτη Νικολούδη, να διερευνήσουν καταγγελίες για διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών χωρίς παραστατικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες των «Παραπολιτικών», η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος ζητεί να γίνει έρευνα στο «Τεκτονικό Ιδρυμα», ώστε να διαπιστωθεί αν έχει διακινηθεί «μαύρο» χρήμα και για ποιους σκοπούς. Πρόκειται για το ίδρυμα μέσω του οποίου οι τέκτονες ανέπτυξαν τις τελευταίες δεκαετίες πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, στο οποίο έβαλε φρένο η οικονομική κρίση, φέρνοντας ταυτόχρονα γκρίνιες και αλληλοκατηγορίες στις τάξεις των τεκτόνων.
Οι ελεγκτές καλούνται πλέον να «σπάσουν» το άβατο της Μεγάλης Στοάς και να αποκαλύψουν αν ευσταθούν οι καταγγελίες για έκνομο χορό εκατομμυρίων. Το «Τεκτονικό Ιδρυμα» εμφανίζει μέχρι το 2012 έντονη φιλανθρωπική δράση μοιράζοντας αφειδώς χορηγίες σε αναγνωρισμένες δομές, όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού», ο Οργανισμός Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, ιδρύματα και σύλλογοι. Παράλληλα, οι τέκτονες είχαν αποφασίσει να χορηγούν και ετήσιες υποτροφίες σε φοιτητές, που έφταναν για τον καθένα το ποσό των 3.000 ευρώ. Οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που έχουν αναλάβει την έρευνα θα κάνουν φύλλο και φτερό τα οικονομικά του ιδρύματος από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τις αναφορές που έφτασαν στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος.

ΑΓΡΙΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ
Πίσω από τις κλειστές πόρτες του επιβλητικού κτιρίου των τεκτόνων στην οδό Αχαρνών έχουν βγει, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, «μαχαίρια» τα τελευταία χρόνια, με αιχμή τις θέσεις στην ηγετική πυραμίδα, αλλά και τη διαχείριση των οικονομικών αφ’ ότου ξέσπασε η οικονομική κρίση, που περιόρισε αισθητά τους πόρους και έβαλε εμπόδια στις δράσεις των μελών. Η οικονομική στενότητα παρέσυρε και τις φιλανθρωπίες που προβλέπονταν στο καταστατικό του «εν Αθήναις Τεκτονικού Ιδρύματος», το οποίο ιδρύθηκε το 1928 με σκοπό τη στήριξη των φτωχών και τη μόρφωση άπορων παιδιών. Τα προβλήματα έφεραν γκρίνια και η μυστικοπάθεια που κάλυπτε ανέκαθεν τις δράσεις των τεκτόνων κλονίστηκε. Οι βαριές αλληλοκατηγορίες πέρασαν την πύλη της Μεγάλης Στοάς και άρχισαν να βγαίνουν προς τα έξω ακόμα και μέσω του διαδικτύου.
Σε σχετικούς ιστότοπους εκτοξεύονται ευθείες βολές για κακοδιαχείριση στο Τεκτονικό Ιδρυμα και διάθεση της περιουσίας του για σκοπούς διαφορετικούς από τους προβλεπόμενους. «Το κτίριο αυτό (σ.σ.: του Τεκτονικού Ιδρύματος) θα λειτουργούσε ως ένα είδος ασύλου για φτωχούς και οικοτροφείου-σχολείου για άπορα παιδιά. Το κτίριο αυτό ανεγέρθη, αλλά ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 1 του καταστατικού του ιδρύματος, δηλαδή για αγαθοεργία και κυρίως για να περιθάλπονται ενδεείς και να εκπαιδεύονται άπορα παιδιά», αναφέρει μέλος της κοινότητας στον ιστότοπο του «Ελληνικού Τεκτονικού Forum», που διευκρινίζει ότι «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτοαποκαλούμενες “Μεγάλες Στοές” ή άλλα σώματα που παρουσιάζονται ως τεκτονικές οργανώσεις, ενώ στην πραγματικότητα ουδεμία σχέση έχουν με τον ελευθεροτεκτονισμό». Ο συντάκτης του κειμένου υποστηρίζει ότι το κτίριο του ιδρύματος είναι ταυτισμένο με τη Μεγάλη Στοά.
«Το κτίριο αυτό χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά και μόνον για να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος και των υπό την αιγίδα της Στοών, που είναι ενώσεις προσώπων με ιδεολογικούς, ηθικοφιλοσοφικούς σκοπούς. Το Τεκτονικό Ιδρυμα ιστορικά εξυπηρέτησε και ταυτίσθηκε με τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος και τις Στοές της».

Μια ένωση χωρίς νομική υπόσταση
Στον ιστότοπο του «Ελληνικού Τεκτονικού Forum» γίνεται λόγος για προσπάθεια της Μεγάλης Στοάς να διαχωρίσει τη θέση της από το Τεκτονικό Ιδρυμα. «Οι ίδιοι λένε ότι η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος είναι απλά μια ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα και ότι τίποτε δεν τη συνδέει με το Τεκτονικό Ιδρυμα, εκτός από το γεγονός ότι η διοίκηση του τελευταίου προκύπτει απ’ τους αντιπροσώπους των Ελληνικών Τεκτονικών Στοών. Με το να αρνηθούν οποιαδήποτε σχέση με το Τεκτονικό Ιδρυμα, αφ’ ενός ομολογούσαν ότι τόσα χρόνια έλεγαν πράγματα που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, αφ’ ετέρου προβάλλουν μια άλλη μεγάλη αναλήθεια, ότι δηλαδή τίποτε δεν συνδέει τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος με το Τεκτονικό Ιδρυμα.
Δεν αντιλαμβάνονται ότι με αυτά ανοίγουν καταστρεπτικούς ασκούς;», αναρωτιέται ο συντάκτης και καταλήγει: «Ολα αυτά όχι μόνο υπονομεύουν και αναιρούν την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία της παραπάνω ενώσεως και ιδρύματος, αλλά δημιουργούν γενικότερα και άμεσα προβλήματα διαχείρισης και νομιμότητας, με καταστρεπτικές συνέπειες». Πρόσφατα οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση και διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών «κάτω από το τραπέζι» έφτασαν στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, που έδωσε εντολή για εξονυχιστικό έλεγχο.

πηγη parapolitika