Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Με σενάριο «Αιγαίου» προσπαθεί η Τουρκία να μπλοκάρει την Λευκωσία στην ΑΟΖ - Το Μπαρμπαρός φεύγει αν σταματήσετε τις έρευνες...




Μέγεθος κειμένου



 

- Η Τουρκία ζητά ολικό πάγωμα των προσπαθειών εξεύρεσης υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ
- Έθεσε επί τάπητος σενάριο τύπου "Αιγαίο" με το μορατόριουμ Τουρκίας-Ελλάδας μετά την κρίση του 1987
- Το Μπαρμπαρός φεύγει μόνο αν φύγει η ENI/KOGAS και σταματήσουν οι δραστηριότητες
- Η Διακήρυξη του Καΐρου καθιστά τις ενέργειες της Άγκυρας ετεροχρονισμένες εκτός από ανεδαφικές

Μια τέτοια πρόταση στο τραπέζι εκ μέρους της Άγκυρας, ειδικά μετά και από την χθεσινή θετική αποτίμηση της Τριμερούς του Καΐρου μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, δείχνει ενδεχομένως τα πρώτα σημάδια υπαναχώρησης εκ μέρους της Άγκυρας. Ωστόσο, καθίσταται φανερό ότι οι κινήσεις γίνονται υπό το πρίσμα ενός συμψηφισμού, δηλαδή σταματήστε την διαδικασία εξόρυξης και εμείς αποσύρουμε από την πλευρά μας το Barbaros.

Όμως αυτή την φορά το δόλωμα είναι μάλλον μικρό...

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" η Τουρκία διαμέσω των Ηνωμένων Εθνών έχει θέσει πρόταση ενώπιον της Λευκωσίας, με την οποία προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση ζητά να ανασταλούν όλες οι δραστηριότητες ανεύρεσης και εξόρυξης υδρογονανθράκων εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε αντάλλαγμα της αποχώρησης του "Μπαρμπαρός" από την ΑΟΖ.

Μάλιστα, η Τουρκία φέρεται να αποδέχεται την ολοκλήρωση των τωρινών εργασιών της ENI/KOGAS, αλλά μετά το πέρας τους η Κύπρος να μην προχωρήσει σε νέο κύκλο αδειοδότησης. Το αντάλλαγμα ουσιαστικά είναι η παγοποίηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του "Barbaros" στα νότια παράλια της Κύπρου, έρευνες τις οποίες υποτίθεται πως διεξάγει για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων. 

Ωστόσο, καθίσταται πασιφανές ότι η Τουρκία έχει προκρίνει την δοκιμασμένη συνταγή τύπου "Αιγαίου", όπου έχει υπάρξει ένα μορατόριουμ από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και συγκεκριμένα μετά από την ελληνοτουρκική κρίση του 1987 οι δύο πλευρές να μην προχωρήσουν σε ερευνητικές προσπάθειες και εργασίες εξόρυξης. Η όλη αυτή διαδικασία τότε είχε οδηγήσει εν μέρει και τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου στο ιστορικό "Mea Culpa".

Η τουρκική πρόταση η οποία στοχεύει στην ανατροπή των σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της έχει ήδη ξεπεραστεί από τα ίδια τα γεγονότα με την ιστορική Τριμερή Διακήρυξη του Καΐρου να καθιστούν τις ενέργειες της Άγκυρας ετεροχρονισμένες εκτός από ανεδαφικές. 

Προφανώς, αυτή η πρόταση η οποία αποσκοπεί στην μελλοντική συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου και μάλιστα απευθείας με την ίδια την Τουρκία, δεν υπήρχε πιθανότητα να γίνει αποδεκτή, με την Λευκωσία να την έχει ήδη απορρίψει.

Παράλληλα, οι προτάσεις που κόμισε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. για το Κυπριακό Έσπεν Μπάρθ Άιντα δεν έτυχαν ευνοϊκής υποδοχής ούτε από την ε/κ πλευρά ούτε και από πλευράς Τ/κ. Η ε/κ πλευρά απέρριπτε κατηγορηματικά την πρόταση που αφορούσε στην εκ του πλαγίου ενσωμάτωση του ζητήματος των υδρογονανθράκων στην διαπραγματευτική διαδικασία μέσω της συγκρότησης κοινής επιτροπής Ε/κ και Τ/κ για τους υδρογονάνθρακες.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ελέχθη και παραπάνω, αυτή η τουρκική πρόταση στερείτο βάσης καθώς η Τουρκία αυτή την στιγμή τουλάχιστον βρίσκεται διπλωματικά απομονωμένη στην περιοχή, καθώς Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ και Συρία διάκεινται έως και εχθρικά προς τους ευρύτερους σχεδιασμούς της Άγκυρας στην περιοχή.

Μάλιστα, κατόπιν της χθεσινής Τριμερούς μεταξύ Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου συναποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ενώ έντονη κινητικότητα υφίσταται και προς καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των τριών χωρών.



news.com.cy