Εκτός κάδρου του «ναυαγίου»* στο Παρίσι μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης επιχειρεί να βγει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως διαμηνύουν πηγές του υπουργείου στο Παρίσι έκλεισε οριστικά το θέμα του νέου μισθολογίου, ενώ δεν τέθηκε ουσιαστικά το ζήτημα των 5.500 απολύσεων οι οποίες προχωρούν κανονικά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κατά τις συναντήσεις παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία νομοσχεδίου που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο στη Βουλή και θα περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο εφαρμογής του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο: «Αυτά ήθελαν να δουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας και τα είδαν», τονίζει η ίδια πηγή.
Προσθέτει ότι δεν αλλάζει κάτι καθώς η εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο θα ξεκινήσει από 1.1.2015 για τους νεοεισερχόμενους, από1.7.2015 για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών με την εξάλειψη της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς και για όλους τους υπαλλήλους από 1.1.2016. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr παρά τις αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει αποκλειστεί το σενάριο καθολικής εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου από 1.1.2015 σε περίπτωση που δεν βρεθούν άλλοι τρόποι για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.
Τέλος, κατά την συνάντηση στο Παρίσι ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο για το πάγιο σύστημα αξιολόγησης το οποίο όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr,θα βασισθεί στο ΠΔ 318του 1992. Δεν είναι σαφές αν τα δύο (μισθολόγιο, αξιολόγηση) που θα συνδεθούν, θα κατατεθούνσε ένα νομοσχέδιο, καθώς είναι κάτι που θα αποφασισθει το επόμενο διάστημα.
Όσον αφορά τις απολύσεις στο ΥΔΜΗΔ τονίζουν ότι έχουν ήδη βρεθεί από τους πειθαρχικά ελεγκτέους, του υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, τα νομικά πρόσωπα του υπουργείων Υποδομώ ν και Μεταφορών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και τους 1.800 συμβασιούχους, που παρέμεναν στο δημόσιο με προσωρινές αποφάσεις και έχουν απομακρυνθεί, με τελεσίδικες αποφάσεις.
Να σημειωθεί ότι από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών δεν επιβεβαιώνουν ότι τα θέματα του Δημοσίου έχουν κλείσει. Τονίζουν μόνον ότι “υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις αναφορικά με το Δημόσιο και τα εργασιακά”.
*Οι πολύωρες συναντήσεις δεν κατέληξαν καθώς παραμένουν μεγάλες διαφορές στο δημοσιονομικό κενό το 2015. Η Τρόικα το ανεβάζει έως και στα 2,5 δισ. ευρώ ενώ η κυβέρνηση το υποβαθμίζει σε περίπου 350 εκατ. ευρώ που, όπως λέει, καλύπτονται χωρίς να χρειαστούν νέα μέτρα το 2015.
aftodioikisi.gr