Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

236 ΟΙ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟ NORMAN ATLANTIC -11 NEKΡOI



Αγωνία δίχως τέλος στη ναυτική τραγωδία του πλοίου Norman Atlantic στην Αδριατική.
Ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει στους 13 (οι 11 από το ναυάγιο και δυο Αλβανοί ναυτικοί που έχασαν τη ζωή τους κατά τη ρυμούλκηση) ενώ οι αγνοούμενοι ενδεχομένως να ξεπεράσουν τους 60. Την ίδια ώρα το αλαλούμ με τις λίστες επιβατών και επιβαινόντων στο μοιραίο πλοίο ξεπερνά τη φαντασία. Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των επιβατών που δεν έκρυβαν ότι σκέφτονταν μόνο τον θάνατο.
Εγκληματική φαίνεται ότι είναι η ολιγωρία του πλοιάρχου και των μελών του πληρώματος που δεν κατόρθωσαν να συντονίσουν την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Στους 236 οι Έλληνες διασωθέντες - 11 νεκροί
Σε Ελλάδα και Ιταλία, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εκκένωσης του φλεγόμενου κουφαριού του πλοίου, οι αρμόδιες αρχές ξεκινούν να ξετυλίγουν το κουβάρι των ευθυνών. Διώξεις για πολλαπλή ανθρωποκτονία θα ασκηθούν από τις ιταλικές αρχές κατά της πλοιοκτήτριας εταιρίας, ενώ στην χώρα μας σε συνεννόηση του υπουργείου Ναυτιλίας και με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δόθηκε εντολή για διερεύνηση τυχόν ευθυνών για τις αιτίες του δυστυχήματος και το αξιόπλοο του πλοίου.
Αχτίδα αισιοδοξίας μέσα στο αλαλούμ αποτέλεσε η ανακοίνωση των ελληνικών αρχών ότι το σύνολο των Ελλήνων επιβατών που έχουν διασωθεί και βρίσκονται είτε σε πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση είτε σε ελληνικό έδαφος, ανήλθε το βράδυ της Τρίτης σε 236 άτομα σε σύνολο 268, που επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο «Norman Atlantic».
Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, άλλοι 35 Έλληνες σε σύνολο περίπου 200 επιβατών περισυνελέγησαν από το μοιραίο πλοίο «Norman Atlantic» και βρίσκονται στο πλοίο San Giorgio.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το σύνολο των επιβατών που επέβαιναν στο πλοίο, ανέρχεται σε 475 άτομα, εκ των οποίων 268 ήταν Έλληνες. Δύο από τους Έλληνες έχουν ταυτοποιηθεί ως νεκροί και συνεχίζεται η αναζήτηση εντοπισμού άλλων 30.
Το σύνολο των διασωθέντων από το πλοίο «Norman Atlantic», (επιβάτες και πλήρωμα) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ανέρχεται σε 432 άτομα.
Πηγές από το λιμενικό σώμα δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι Έλληνες σε δύο πολεμικά πλοία του Ιταλικού ναυτικού αλλά και στο San Giorgio.
Η διασταύρωση στοιχείων των επιβατών που επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο «Norman Atlantic» συνεχίζεται από τις ιταλικές, αλλά και από τις ελληνικές αρχές.
Στην Κέρκυρα δεν έχει σταματήσει η αγωνία για την τύχη όσων Ελλήνων επιβατών δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία τους και η τύχη τους. Αιτία το αλαλούμ με τις λίστες των διασωθέντων και των επιβατών του Norman Atlantic.
Χαμένοι στους αριθμούς οι Ιταλοί
Στην άλλη όχθη της Αδριατικής, στην Ιταλία οι τοπικές αρχές ακόμα και σήμερα δεν μπορούν να ξεκαθαρίσουν τους αριθμούς των διασωθέντων, των επιβαινόντων στο πλοίο, αλλά και των επιβατών σύμφωνα με τις λίστες επιβίβασης. Όπως ανέφεραν χθες οι επιβαίνοντες ήταν 475 εκ των οποίων οι 425 διασώθηκαν, οι 13 έχασαν τη ζωή τους και αγνοούνται άλλοι 37.
Όμως ο εισαγγελέας του Μπάρι, που άσκησε και δίωξη στον πλοίαρχο του σκάφους, ανέφερε πως στο πλοίο βρίσκονταν 478 επιβαίνοντες, 3 παράνομοι μετανάστες, ενώ υπήρχαν και 18 κρατήσεις θέσεων. Έτσι ο συνολικός αριθμός των επιβαινόντων ανέβηκε στους 499, εκ των οποίων οι 425 διασώθηκαν, οι 13 πέθαναν και οι 61 αγνοούνται.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τα όσα αναφέρει ο εισαγγελέας του Μπάρι, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αθανάσιος Αθανασόπουλος, εξήγησε πως δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες κινήσεις και διασταυρώσεις κάνει το κέντρο στη Ρώμη και πρόσθεσε πως δεν πρόκειται να απολογηθεί εκείνος για τις ενέργειες της ιταλικής ακτοφυλακής
Έρευνα από τις δικαστικές αρχές
Στην Ελλάδα το Υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχουν αναθέσει στην προϊσταμένη Πρωτοδικών Πειραιά τη διενέργεια κατεπείγουσας Προκαταρκτικής Εξέτασης για δυο κακουργήματα, για διατάραξη υδάτινης συγκοινωνίας από την οποία επήλθε θάνατος, καθώς και εμπρησμός.
Σχετικά με το αξιόπλοο του πλοίου, οι ιταλικές αρχές αναφέρουν ότι είχε γίνει επιθεώρηση στο πλοίο στις 19 Δεκεμβρίου και είχαν προηγηθεί και άλλες τρεις έρευνες από ιταλικές και ισπανικές εταιρίες από τις οποίες δεν προέκυψε κάποιο ζήτημα.
Ωστόσο οι ελληνικές αρχές εντόπισαν κάποιες παρατηρήσεις, καθώς διαπιστώθηκαν προβλήματα στη σήμανση έκτακτης ανάγκης, στις πυρίμαχες πόρτες, και στο σχέδιο συνεργασίας με τις αρχές, δηλαδή στο πως θα επικοινωνούσε ο καπετάνιος με τις αρχές σε περίπτωση ατυχήματος, σχέδιο που δεν ήταν θεωρημένο από τις ελληνικές αρχές.
Εγκληματική ολιγωρία από καπετάνιο και πλήρωμα
Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των επιβατών έληξε και τώρα έρχεται η ώρα για την απόδοση των ευθυνών. Ερωτηματικά συνεχίζουν να υπάρχουν για την ολιγωρία του Ιταλού πλοιάρχου που καθυστέρησε επί δυο ώρες να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές για το συμβάν, καθώς και για την εγκατάλειψη του πλοίου από τον πρώτο μηχανικό. Την ίδια στιγμή σωρεία καταγγελιών υπάρχει από τους Έλληνες διασωθέντες για τη στάση που τήρησε το πλήρωμα του Norman Atlantic.
Ο επικεφαλής του θαλάμου επιχειρήσεων, Νίκος Πατρινός, έδωσε χθες αναλυτικά στοιχεία για την έναρξη και την πορεία της επιχείρησης διάσωσης δίνοντας μάλιστα και στη δημοσιότητα το ηχητικό ντοκουμέντο από το πρώτο τηλεφώνημα επιβάτη στο κέντρο επιχειρήσεων στο οποίο γινόταν λόγος για φωτιά στο πλοίο.
Ως προς τις πρώτες προσπάθειες συντονισμού ο ίδιος είπε πως ο Ιταλός πλοίαρχος του Norman Atlantic δεν μπορούσε να κατανοήσει μέσω ασυρμάτου, ούτε τις πλέον απλές ναυτικές εντολές και όσο περνούσε η ώρα η κατάσταση γινόταν και χειρότερη. Εξήγησε μάλιστα πως ο λόγος για τον οποίο ορίστηκε ως επικεφαλής πλοίο (Commander on scene) το Europa Cruise είναι το ότι ο πλοίαρχός του είναι επίσης Ιταλός και μπορούσε να συνεννοηθεί ευκολότερα.
Πηγή: real.gr