Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε. : « Η Αττική χρειάζεται ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, στο οποίο οι Δήμοι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.»




Την ανάγκη να διαμορφωθεί επιτέλους ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, συνολικά για τη χώρα και ιδιαίτερα για την Αττική, με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα αλλά και με τους Δήμους να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ανεξάρτητο από εκάστοτε συμφέροντα, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα λειτουργίας και πρόβλεψη η διαχείριση των απορριμμάτων θα γίνεται με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, έθεσε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, στην τοποθέτησή του στην έναρξη των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου με θέμα: «Βιώσιμη, Οικολογική, Οικονομική Διαχείριση Απορριμμάτων στην Αττική» που διοργάνωσαν από κοινού η Περιφέρεια Αττικής και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α).

Για την Κ.Ε.Δ.Ε ως βασικό ζητούμενο από το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων είναι η επίτευξη των παρακάτω στόχων:

  1. προστασία του περιβάλλοντος,
  2. επίτευξη του χαμηλότερου δυνατόν κόστους για τους Δήμους,
  3. ενίσχυση της ανταποδοτικότητας και βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες
  4. έμφαση στην εντατική ανακύκλωση, χωρίς όμως να φορτωθούν τα λειτουργικά κόστη στους Δήμους και τους πολίτες.
  5. προστασία της Δημόσιας Υγείας

«Ως Κ.Ε.Δ.Ε. έχουμε διαμορφώσει μια σειρά από βασικές θέσεις, που τις θεωρούμε αδιαπραγμάτευτες κι ανεξάρτητες από το όποιο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων επιλεγεί, όχι μόνον στην Αττική, αλλά σε κάθε περιοχή της χώρας μας.

Υποστηρίζουμε καταρχήν ότι η Πολιτεία οφείλει έστω και με καθυστέρηση να αποδεχθεί πως το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά στον Α’ βαθμό Αυτοδιοίκησης.


Ειδικότερα για την Αττική υποστηρίζουμε ξεκάθαρα ότι η Περιφέρεια ασφαλώς πρέπει να συμμετέχει, όμως, οι αρμοδιότητες θα πρέπει να βρίσκονται στους Δήμους. Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική θα πρέπει να γίνεται από τον κάθε Δήμο ξεχωριστά ή με συμβάσεις όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Σήμερα γνωρίζουμε ποιο είναι το μοντέλο που προωθούσε ο σχεδιασμός της Διοίκησης Σγουρού. Μας πήρε άλλωστε σχεδόν 20 χρόνια για να καταλήξουμε σε αυτό το μοντέλο, το οποίο ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πιστεύουμε ότι είναι το ιδανικό. Όμως, δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το εναλλακτικό μοντέλο που μας προτείνουν για να ακυρώσουμε το προηγούμενο. Ποιο είναι συγκεκριμένα κι όχι θεωρητικά, με τεχνοοικονομικούς, χωροταξικούς και περιβαλλοντικούς όρους. Κι αυτή η αμφιβολία μας κάνει καλοπροαίρετα επιφυλακτικούς» επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε.

Η Κ.Ε.Δ.Ε διατυπώνει ότι είναι ανοικτή στον ουσιαστικό, ειλικρινή και εφ’ όλης της ύλης διάλογο χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και με πραγματικά στοιχεία.

Κρίνεται, επίσης, αναγκαίο η Περιφέρεια, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού που επιδιώκει, πρώτη να παρουσιάσει την πρότασή της και το ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της και ξεκάθαρα να προσδιοριστεί ο ρόλος της βάσει της συμμετοχής των Δήμων σε επίπεδο εύρεσης των χώρων και της αδειοδότησης τους.

Η Κ.Ε.Δ.Ε, προγραμματίζει στο πλαίσιο της διοργάνωσης του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της να οργανώσει τον Απρίλιο ειδική προσυνεδριακή εκδήλωση, όπου θα συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.