Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

H κατάσταση μετά την απομάκρυνση των οικίσκων


Εκτύπωση
Η παύση της λειτουργίας του κλουβιού και της παράγκας της ντροπής στην οποία στοιβάζονταν οι πρόσφυγες απέναντι από το λιμεναρχείο, είναι ένα κατ αρχήν θετικό βήμα.
Όμως το πρόβλημα της αξιοπρεπούς φιλοξενίας δεν λύθηκε με την απ' ευθείας μεταφορά των προσφύγων στις εγκαταστάσεις στο Μερσινίδι δεδομένης της μικρής χωρητικότητάς του και της λειτουργίας του ουσιαστικά ως κέντρου κράτησης. Η ανάγκη να βρεθεί χωρίς καθυστερήσεις μεμψιμοιρίες και προσκόμματα χώρος  κατάλληλος σε μέγεθος και υποδομές ώστε να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις κατάλληλες για φιλοξενία των πιθανώς εκατοντάδων ανθρώπων που  ο πόλεμος θα σπρώχνει προς την ΕΕ, μέσω της Χίου, είναι άμεση. Και είναι καθήκον των αρμοδίων υπηρεσιών (αστυνομίας-λιμενικού) αλλά και των τοπικών φορέων (δήμος - αντιπεριφέρεια) να συμβάλλουν  αποφασιστικά. Και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που παρέχει η αδρανής περιουσία τους πάνω στο νησί.
Για να μην ντρεπόμαστε ως κοινωνία για την αντιμετώπιση των προσφύγων που έρχονται από τη θάλασσα, ούτε να μένουν άστεγοι οι πρόσφυγες  περιμένοντας το πλοίο για τον Πειραιά δύο ή τρία  εικοσιτετράωρα μετά την λήψη των ταξιδιωτικών τους εγγράφων.

«ΛΑΘΡΑ;» - Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου
www.lathra.gr