Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Προβοκάτσια ή γκάφα;


 
Γκάφα ολκής ή παιχνίδια εξουσίας που αποσκοπούν στο να πληγούν επικοινωνιακά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και, κυρίως, η κυβέρνηση; Και μάλιστα σε μια περίοδο που εκκρεμούν οι κρίσεις στους ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, με τις γνωστές παρασκηνιακές κόντρες στους εσωτερικούς κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. και τις προτιμήσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας;
 
Η έκδοση της Ημερησίας Διαταγής αναφορικά με τη «Νέα Πολιτική σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης αλλοδαπών», η οποία υπογράφεται από τον αρμόδιο κλαδάρχη του Τομέα Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων υποστράτηγο Γεώργιο Νίτσα, ανέφερε ότι:
 
«Από λήψεως παρούσας όλοι οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών που συλλαμβάνονται στα σύνορα της χώρας μας, μετά τις διαδικασίες ταυτοποίησης, είτε από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής είτε από αστυνομικές υπηρεσίες, δεν θα κρατούνται, αλλά θα τους επιδίδεται απόφαση απέλασης χωρίς κράτηση, με προθεσμία προς αναχώρηση διάρκειας 30 ημερών, κατ' εφαρμογή του άρθρου 76 παρ. 5 του Ν. 3386/05, στην οποία θα επικολλάται και η φωτογραφία τους.
 
Στην ίδια απόφαση θα τίθεται ο περιοριστικός όρος της εμφάνισής τους στα κατά τόπους Τμήματα Αλλοδαπών (όπου υφίστανται) ή στα Τ.Σ.Φ. ή Τ.Δ.Λ. και όπου υφίστανται. (...) Επίσης θα γίνεται μνεία επί της απόφασης και της δυνατότητας οικειοθελούς αποχώρησης με οικονο¬μικά κίνητρα μέσω του Δ.Ο.Μ. ή της Ελληνικής Αστυνομίας».
 
Η σχετική διαταγή κοινοποιήθηκε σε όλες τις κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες και τα αντίστοιχα τμήματα συνοριοφυλάκων, στο υπουργείο Εξωτερικών, στον Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών, στον Συνήγορο του Πολίτη, στο ελληνικό παράρτημα της'Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ.α.
 
Όπως ήταν αναμενόμενο, το συγκεκριμένο υπηρεσιακό έγγραφο, που επί της ουσίας δεν αποτελεί πα¬ρά την εφαρμογή των εγκυκλίων για τη μεταναστευτική πολιτική οι οποίες προβλέπονται από το 2005, σε συνδυασμό με τον Νόμο 3907/2011 - σχετικά με τη διοικητική μεταχείριση των αλλοδαπών οι οποίοι υπόκεινται σε διαδικασίες επιστροφής και απέλασης - του τότε υπουργού Εσωτερι¬κών Γ ιάννη Ραγκούση - προκάλεσε σάλο πολιτικών αντιδράσεων, κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία, και αιφνιδίασε τόσο τον υπουργό αναπληρωτή Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση όσο και την κυβέρνηση.
 
Γιατί βγήκε η εγκύκλιος;
 
Τι συνέβη όμως και μια εγκύκλιος, η οποία αρχικά θα έπρεπε να περάσει ιεραρχικά ως εισηγητική πράξη του κλαδάρχη της ΕΛ.ΑΣ. από όλα τα διοικητικά κλιμάκια του Αρχηγείου και να υπογραφτεί από τον αρμόδιο υπουργό προτού εκδοθεί ως σχετική διαταγή, έφθασε να αποτελέσει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, έξαρσης εθνικιστικών τάσεων και ρατσιστικών αντιλήψεων.
 
Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο πρόβλημα με αποκλειστικά θύματα τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, δηλαδή ταλαιπωρημένους ανθρώπους, πρόσφυγες πολέμου, οικογένειες ξεριζωμένες και κυνηγημένες στις πατρίδες τους, θύματα των δουλεμπόρων που τους ξεφορτώνονται κατά χιλιάδες στην Ελλάδα και την Ιταλία με το πρόσχημα ότι θα τους οδηγήσουν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης.
 
Κανένας αρμόδιος από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει το σκεπτικό υπό το οποίο ενήργησε ο αντιστράτηγος Γ. Νίτσας για την έκδοση της σχετικής διαταγής, ουσιαστικά παρακάμπτοντας τον αρχηγό του Σώματος και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
 
«Η διαχείριση των μεταναστών οι οποίοι εντοπίζονται στα σύνορα δίχως τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργού, ο οποίος υπογράφει τη διαταγή βάσει και της εισηγητικής πρότασης του αρμόδιου κλαδάρχη της ΕΛ.ΑΣ. και σε καμία περίπτωση αυθαίρετα» επισημαίνει ανώτερος αξιωματικός.
 
ΕΔΕ και παραιτήσεις
 
Ήδη σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, την Τετάρτη το πρωί, ο υπουργός αναπληρωτής Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης ανακοίνωσε την ανάκληση της επίμαχης διαταγής αφήνοντας σαφείς αιχμές σχετικά με τη σκοπιμότητά της.
 
«Η διαταγή εκδόθηκε παράτυπα. Κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν είχε γνώση. Δεν μπορεί ο κάθε ταξίαρχος να εκδίδει μια απόφαση από μόνος του, δίχως να ακολουθείται η διοικητική Ιεραρχία» τόνισε ο υπουργός.
 
Άφησε δε αιχμές και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο καταλόγισε προσπάθεια πρόκλησης λανθασμένων εντυπώσεων, που ξυπνούν επικίνδυνες αντιλήψεις για το μεταναστευτικό ζήτημα, δίχως να έχει εξακριβώσει την εγκυρότητα της είδησης.
 
Με εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτριου Τσακνάκη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ποντικιού», δεν ενημερώθηκε για την έκδοση της διαταγής παρά μόνο όταν την είδε δημοσιευμένη, διατάχθηκε ΕΔΕ και ζητήθηκαν οι παραιτήσεις όλων όσοι εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση.
 
Επιπλέον, σε όσους υποστηρίζουν ότι η διαταγή του κλαδάρχη δεν ήταν τίποτε περισσότερο από εφαρμογή των όσων είχαν εξαγγείλει σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική, από τις 17 Φεβρουαρίου, οι αρμόδιοι υπουργοί αναπληρωτές Μεταναστευτικής Πολιτικής και Δημόσιας Τάξης Τασία Χριστοδουλοπούλου και Γιάννης Πανουσης, ο υπουργός επισήμανε ότι η συγκεκριμένη πρόταση για τη μεταναστευτική κυβερνητική πολιτική που πρόκειται να εφαρμοστεί βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο για οριστική απόφαση. Πόσω μάλ¬λον διαταγή άμεσα εφαρμόσιμη από τα αρμόδια όργανα.
 
Άλλωστε, σύμφωνα με τα όσα έχουν αναγγελθεί κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, η διαχείριση των μεταναστών και όσων θεμάτων άπτονται του συγκεκριμένου ζητήματος πρόκειται να ανατεθούν στο υπό σύσταση υπουργείο Μετανάστευσης, με την ΕΛ.ΑΣ. να έχει πλέον υποστηρικτικό ρόλο, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τη φύλαξη όσων μεταναστών είναι έγκλειστοι στα κέντρα κράτησης, υπό καθεστώς άμεσης διοικητικής απέλασης.
 
topontiki.gr