Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ : ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ




                                                                    Γραφει η ΜΑΡΙΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

Δημοτικές θητείες έρχονται και παρέρχονται, διοικήσεις αλλάζουν, αλλά στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Β. Αιγαίου, εξακολουθεί να  υφίσταται η κακοδαιμονία που υπήρχε και πριν από την κρίση, μη  έχοντας αποβάλλει την εσωστρέφεια  που πάντα το χαρακτήριζε εδώ και χρόνια.
Ερχόμενοι στη σημερινή πραγματικότητα, θα λέγαμε ότι δεν είναι τυχαίο ότι ο βραδυφλεγής και με  προσεκτικές κινήσεις πράτων,Δήμαρχος κ. Μανώλης Βουρνούς μετά από ώριμη σκέψη  ανέλαβε την στρατηγική αλλαγής της ρότας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ για το επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς να έχει βαρύνουσα δημασία η παραμονή ή η αποχώρηση του νυν Καλλιτεχνικού  Διευθυντή κ. Ζαφείρη, η σύμβαση του οποίου λήγει το 2016.
Όλοι γίναμε μάρτυρες μίας απέλπιδας προσπάθειας το κ. Ζαφείρη, να κινητοποιήσει και να ενημερώσει για θέματα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ τον κ. Δήμαρχο, πριν καλά- καλά καθίσει στην δημαρχιακή καρέκλα. Αυτή η τακτική, είναι  συνέχεια της τακτικής του πρώην καλλιτεχνικού  Διευθυντή κ. Αβδελιώδη, μα περισσότερο θα έλεγα είναι μία ριζωμένη νοοτροπία οι καλλιτεχνικοί Διευθυντές, να μην αρκούνται στα αμιγώς καλλιτεχνικά θέματα, αλλα να εμπλέκονται  και σε διοικητικά, περιορίζοντας ς το ΔΣ σε ρόλο πυροσβέστη πολλές φορές.
Στη συνέχεια είδαμε και άλλες πρωτοβουλίες από τον καλλιτεχνικό Διευθυντή που άλλοτε έτυχαν της εγκρίσεως του σώματος , άλλοτε πέρναγαν απαρατήρητες.
Η συσσωρευμένη πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα του προσωπικού κατανεμήθηκε σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου Χίου και το αποτέλεσμα είναι να παραμέίνουν στο ΔΗ,ΠΕ,ΘΕ  Β. Αιγαίου  ελάχιστοι εξωτερικοί συνεργάτες.
Έτσι ερχόμαστε την Μεγάλη Εβδομάδα μέρες κατάνυξης,
 προσευχής, αλλά και σχόλης των Δημοσίων υπηρεσιών , και μαθαίνουμε ότι ο καλλιτεχνικός Διευθυντής, ζητά αλλαγή ρεπερτορίου και μεταφορά της ημέρας πρεμιέρας της 2ης παραγωγής, ενώ μέσα στη φούρια της Μ. Πέμπτης θα γινόταν και συνάντηση με τους υπουργούς Πολιτισμού και Εθνική Αμυνας και τον ίδιο, όπως ανέφερε σε  σχετική  εισήγησή του στο ΔΣ.
Ο κ. Ζαφείρης χτυπά τα καμπανάκι επίσης για σημαίνοντα ζητήματα όπως ότι:
«Το Δη.Πε.Θε. Βορείου Αιγαίου δεν έχει ολοκληρώσει την υποχρέωση έγκρισης κανονισμών εσωτερικής λειτουργίας, η οποία θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί κατά τη μετατροπή του φορέα σε "κοινωφελή επιχείρηση" πριν από πέντε χρόνια (διεπιστώθη και από τον ορκωτό λογιστή). Το γεγονός αυτό είναι σοβαρότατο και παραβαίνει τη ρητή αναφορά του Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων (κοινωφελείς επιχειρήσεις, άρθρο 257. Νόμος N. 3463/2006 - ΦΕΚ Α 114/30.6.2006). Πέραν τούτου, η μη ύπαρξη εγκεκριμένων από το Δ.Σ. του Δη.Πε.Θε. Β.Α. και από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου "Εσωτερικού κανονισμού Υπηρεσιών", "Κανονισμού Προσωπικού" & "Κανονισμού Οικονομικής Διαχείρισης", δημιουργεί ανεπίτρεπτα ασαφές πεδίο ως προς τις αρμοδιότητες του προσωπικού και των τμημάτων της επιχείρησης. Η επιβεβλημένη διευθέτηση αυτής της υποχρέωσης, θα επιλύσει μια σειρά προβλημάτων και δυσλειτουργιών του Δη.Πε.Θε.»
Επίσης  με το ίδιο  εισηγητικό σημείωμα ενημερώνει για τις τρέχουσες υποχρεώσεις και τις χρονίζουσες εκκρεμότητες του Θεάτρου, .
Σχετικά με την αλλαγή του ρεπερτορίου επικαλείται ότι  το έργο του Μπάμπη Τσικληρόπουλου «Ωχ τα νεφρά μου» θα πρέπει να αντικατασταθεί με το έργο του Ισπανού συγγραφέα Χουάν Μαγιόργκα, «Χίμμελβεγκ».
Όλα τα ανωτέρω  δεικνύουν ότι το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δεν έχει απαλλαγεί από την νοοτροπία
των παρελθόντων ετών, και δύσκολα θα καταφέρει να απαλλαγείς.
Το δεύτερο  είναι ότι ο Δήμαρχος και Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ κ. Μανώλης Βουρνούς οφείλει να πάρει την κατάσταση στ