Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΤΟ ΧΙΩΤΙΚΟ "ΙΔΡΥΜΑ ΔΑΜΑΛΑ" ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΪΟΥ

ΊΔΡΥΜΑ ΔΑΜΑΛΑ









«Όταν το παρελθόν γονιμοποιεί, τρέφει και διδάσκει το παρόν,
 μόνον τότε αμφότερα έχουν μέλλον»
Αντώνιος Σ. Δαμαλάς

ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΔΑΜΑΛΑ
Η οικογένεια Δαμαλά που κατάγεται από την Χίο, με καταβολές και ρίζες από τη Γενιά των Παλαιολόγων του Βυζαντίου, επιφανής αριστοκρατική οικογένεια με οικόσημο, ιστορία και παράδοση, εκδήλωναν πάντα ενδιαφέρον για την πρόοδο, την επιστήμη, τον πολιτισμό και τη φιλανθρωπία. Τα τελευταία 50 χρόνια μετοίκησαν  στον Πειραιά και διεύρυναν τα ενδιαφέροντά τους και τη συμμετοχή τους  με θέρμη και πίστη σε επιστημονικό, πολιτιστικό και κοινωνικό έργο, το οποίο συνεχίζει ανελλιπώς η τελευταία απόγονος Αναστασία Δαμαλά, Εκπαιδευτικός. Το ΙΔΡΥΜΑ ΔΑΜΑΛΑ ιδρύθηκε ουσιαστικά επί των ημερών της.

ΟΡΑΜΑ
Το ΙΔΡΥΜΑ ΔΑΜΑΛΑ έχει όραμα την πνευματική καλλιέργεια και παιδεία στις πανανθρώπινες αξίες και την οικουμενικότητα του ελληνικού πνεύματος. Η  γέννηση της ιδέας της δημιουργίας του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΔΑΜΑΛΑ οφείλεται στον αείμνηστο πανεπιστημιακό καθηγητή, επιστήμονα και συγγραφέα, ΑΝΤΩΝΗ ΔΑΜΑΛΑ, μια πολύπλευρη και πολυσχιδή επιστημονική προσωπικότητα, που συνδύαζε επιστημονική γνώση και υψηλά ιδανικά. Ο ίδιος θεωρούσε την παιδεία συντελεστή διαμόρφωσης της κοινωνικής ευημερίας, της ποιοτικής δημοκρατίας και της ανθρώπινης αλληλεγγύης. Το Ίδρυμα Δαμαλά αφιερώνεται στη μνήμη του εμπνευστή της Αντωνίου Δαμαλά, των αείμνηστων αδελφών Ειρήνης Δαμαλά, Αισθητικού και Νικολάου Δαμαλά, Υποδιευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των γονέων τους Στυλιανού & Θεοδώρας Δαμαλά.
ΕΡΓΟ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΔΑΜΑΛΑ
Το τετράτομο έργο του ΑΝΤΩΝΗ ΔΑΜΑΛΑ αποτελεί σπουδαία πνευματική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και για την ιστορία του τόπου μας. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρεί το έργο του στο ΙΔΡΥΜΑ ΔΑΜΑΛΑ.

ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
Με πυξίδα την επιθυμία του αείμνηστου ΑΝΤΩΝΗ ΔΑΜΑΛΑ, υλοποιούνται οι παρακάτω σκοποί, λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή πραγματικότητα ,την πρόοδο και εξέλιξη της επιστήμης, τη θέση της χώρας μας στο παγκόσμιο στερέωμα και το διαμορφούμενο κοινωνικό γίγνεσθαι.

·         Δημοκρατία-Δικαιώματα του Ανθρώπου
·         Πολιτιστική Ανάπτυξη
·         Περιβαλλοντική Προστασία
·         Θαλάσσιο Περιβάλλον
·         Ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας
·         Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας
·         Βιορρυθμιστική Φιλοσοφία-Επιστήμη
·         Ευβιονομική Φιλοσοφία
·         Ποσοτική Αριστοποίηση των Όρων Ζωής
·         Ψυχοπνευματική και Σωματική Αρμονία & Αποκατάσταση
·         Υποτροφίες για συγγραφή Διδακτορικής Διατριβής

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, οι σκοποί του Ιδρύματος αποσκοπούν στο ευ ζην εν μέτρω και εν Δημοκρατία
ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ
Η δραστηριότητα για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών περιλαμβάνει την έρευνα πεδίου, τη συλλογή πρωτογενούς υλικού, την επεξεργασία-συγγραφή μελετών στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων, την κατάρτιση βιβλιοθήκης και αρχειοθέτησης για την διάσωση στοιχείων της πολιτισμικής κληρονομιάς, τη διοργάνωση σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων και διασκέψεων, τις εκδόσεις βιβλίων, εντύπων και φορέων ήχου και εικόνας, τη διοργάνωση, ενίσχυση ή συμμετοχή σε εκδηλώσεις επιστημονικού περιεχομένου, σε έργα ή προγράμματα επιστημονικού ή εκπαιδευτικού σκοπού. Αξιοποιώντας περιουσιακά στοιχεία και ίδια κεφάλαια, δημιουργήθηκε ένα κτίριο στο κέντρο του Πειραιά, αντάξιο των οραμάτων και της επιθυμίας  των αείμνηστων ιδρυτών του. Το κτίριο διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα εξοπλισμού και μπορεί να φιλοξενήσει, συνέδρια , σεμινάρια, διαλέξεις, εκδηλώσεις,  σε ένα  αξιοπρεπές περιβάλλον.
Για το έργο του το Δ.Σ. του Ιδρύματος συνεπικουρείται από Επιστημονικά Συμβούλια που αποτελούνται από λαμπρούς επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, πανεπιστημιακούς καθηγητές, εκπαιδευτικούς, και εμπειρογνώμονες καθώς και από Παράρτημα Νέων για άτομα 18 έως 40 ετών. Σύντομα αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του και το παράρτημα του Ιδρύματος στη Χίο.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΔΑΜΑΛΑ

ΠΡΌΕΔΡΟΣ Αναστασία Δαμαλά
ΑΝΤΙΠΡΌΕΔΡΟΣ Α΄ Ανέστης Κωνσταντινίδης
ΑΝΤΙΠΡΌΕΔΡΟΣ Β΄ Αλέξανδρος Κόντος
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Μαριάννα Φυριππή
ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Σοφία Παπατσιφλικιώτη
ΤΑΜΙΑΣ Άννα Μαρτάκη
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΑΜΙΑΣ Χρυσόστομος Μενεγάκης
ΕΦΟΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ Σταύρος Αγοραστός
ΕΦΟΡΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ Δημήτριος Ντεβές
ΕΦΟΡΟΣ ΤΟΜΕΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Μαρία Χρονοπούλου