Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

NOMOΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ




Οι ανυπότακτοι ή αντιρρησίες συνείδησης,που θα καταταγούν για να  εκπληρώσουν τις στρατιωτικές…
τους υποχρεώσεις(κανονικά ή με εναλακτική υπηρεσία για τους αντιρρησίες) μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2016,θα απαλλαγούν από κάθε διοικητικό πρόστιμο και αίρεται κάθε ποινική δίωξη εναντίον τους.
Ανυπότακτοι καλούνται όλοι αυτοί οι οποίοι κλήθηκαν να παρουσιαστούν στον στρατό αλλά δεν το έπραξαν.
Οι ανυπότακτοι διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: σε ανυπότακτους εσωτερικού, δηλαδή σε όσους διαμένουν στην Ελλάδα και μετά την ανυποταξία τους και σε ανυπότακτους εξωτερικού, περιλαμβάνονται δηλαδή όλοι εκείνοι οι οποίοι είναι ανυπότακτοι και διαμένουν στο εξωτερικό.
Οι ανυπότακτοι αντιμετωπίζουν μία σειρά από διοικητικές κυρίως κυρώσεις, καθώς οι ποινικές κυρώσεις είναι μικρές. Σε γενικές γραμμές, εφόσον συλληφθούν, τους επιβάλλεται πρόσθετη εξάμηνη στρατιωτική υπηρεσία, ενώ δεν μπορούν να διοριστούν στο ελληνικό δημόσιο.
Η ανυποταξία και οι συνέπειες αυτής, διακόπτεται με την οικειοθελή ή μη παρουσίαση του ανυπότακτου για να υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις ή με τη συμπλήρωση του 45ου έτους της ηλικίας του ανυπότακτου.
Αντιρρησίες συνείδησης καλούνται εκείνοι οι οποίοι για θρησκευτικούς ή ιδεολογικούς λόγους δεν επιθυμούν να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις ή έστω να κρατήσουν και να χρησιμοποιήσουν όπλο.
Για να αναγνωριστεί κάποιος ως αντιρρησίας συνείδησης θα πρέπει να το δηλώσει και να υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε μία επιτροπή η οποία συγκροτείται από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και είναι η μόνη αρμόδια να αποφανθεί αν ο ενδιαφερόμενος θα αναγνωριστεί ως αντιρρησίας συνείδησης.Οι αντιρρησίες συνείδησης υπηρετούν εναλλακτική θητεία σε υπηρεσίες και δημόσιους φορείς.
Σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο εθνικής άμυνας, διαγράφεται το πρόστιμο των 6.000 ευρώ αλλά και κάθε ποινική δίωξη σε όσους θα καταταγούν προς εκπλήρωσή τους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του επόμενου έτους από την έναρξη ισχύος του νόμου.Επιτυγχάνεται έτσι η στρατολογική, ποινική και διοικητική τακτοποίηση μεγάλου αριθμού ανυπότακτων, εφ’ όσον έχουν ήδη ή πρόκειται να επιδείξουν ενδιαφέρον για την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων ή έχουν ή πρόκειται να απαλλαγούν για λόγους υγείας.
Με εισαγγελική πράξη θα τίθεται η υπόθεση στο αρχείο και έτσι επιτυγχάνεται και η ελάφρυνση των πινακίων των στρατιωτικών δικαστηρίων της χώρας .Επιπλέον,διαγράφεται το διοικητικό πρόστιμο των 6.000€ για όσους εμπίπτουν ήδη ή υπαχθούν αργότερα στις διατάξεις του νόμου.
Το αξιόποινο της ανυποταξίας εξαλείφεται με παραγραφή και αίρονται οι ποινικές και διοικητικές συνέπειες. Οι δικογραφίες για τις ανυποταξίες τίθενται στο αρχείο με πράξη του εισαγγελέα του αρμόδιου στρατιωτικού δικαστηρίου.
Οι αντιρρησίες συνείδησης, οι οποίοι διετέλεσαν οποτεδήποτε ή διατελούν σε ανυποταξία κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου αυτού, υπάγονται στις ως άνω διατάξεις, εφόσον έχουν ήδη εκπληρώσει την υποχρέωση τους (εναλλακτική υπηρεσία) ή έχουν ήδη υποβάλει ή θα υποβάλουν δικαιολογητικά για την υπαγωγή τους στις κείμενες διατάξεις περί αντιρρησιών συνείδησης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 και παρουσιασθούν εμπρόθεσμα για εκπλήρωση της εναλλακτικής τους υπηρεσίας, ως εκ της άνω υπαγωγή τους.
Δυνατότητα στρατολογικής τακτοποίησης παρέχεται και στους αντιρρησίες συνείδησης, εφόσον υπαχθούν στις ρυθμίσεις.
Στην ως άνω διάταξη υπάγονται και όσοι από τους αναφερόμενους σ’ αυτήν ανυπότακτους, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου αυτού, έχουν ήδη απαλλαγεί από την υποχρέωση στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, χωρίς να προηγηθεί κατάταξή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, επειδή κρίθηκαν, αρμοδίως, ακατάλληλοι για στράτευση για λόγους υγείας ή θα απαλλαγούν για τον ίδιο λόγο μέχρι 31 Δεκ 2016. Ομοίως, στην ίδια διάταξη υπάγονται και όσοι, από τους ως άνω αναφερόμενους ανυπότακτους, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου αυτού, τελούν σε αναβολή κατάταξης για λόγους υγείας, με τη χορήγηση της οποίας διακόπηκε ανυποταξία που τελέστηκε μέχρι την ίδια ημερομηνία, καθώς και όσοι θα λάβουν αναβολή κατάταξης για τον ίδιο λόγο μέχρι τις 31 Δεκ 2016.