Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ




Του Τάσου Δασόπουλου
Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η κυβέρνηση θα έχει μια εβδομάδα καιρό μετά το δημοψήφισμα όχι μόνο για να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές αλλά και να εξασφαλίσει πολύτιμη χρηματοδότηση από το τρίτο πρόγραμμα που επιδιώκει να έχει με ΕΕ και ΕΚΤ.

Διαφορετικά θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τούσκ, ο οποίος σε μια αποστροφή του λόγου χθες είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί ακόμη και για μια χρεοκοπία εντός του Ευρώ. Τα μέτωπα που έχουν ανοίξει τις τελευταίες 10 ημέρες είναι πάρα πολλά.

Η μη πληρωμή των 1,55 δισ. ευρώ τα ξημερώματα της Τετάρτης πυροδότησε και την «τεχνική» χρεοκοπία απέναντι στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αφού οι χρηματοδοτήσεις από τις δύο πηγές συνδέονται με βάση την δεύτερη δανειακή σύμβαση.

Δηλαδή το ενδεχόμενο να κηρυχθούν ληξιπρόθεσμα (και άρα άμεσα απαιτητά) τα δάνεια συνολικού ύψους 131 δισ. ευρώ που είχε χορηγήσει από το 2011 μέχρι και το 2014. Χθες το διοικητικό συμβούλιο του οργάνου που συνεδρίασε για το ελληνικό πρόγραμμα αποφάσισε να θέσει την Ελλάδα σε κατάσταση χρεοκοπίας «υπό αναστολή».

Με άλλα λόγια αναγνωρίζει το πρόβλημα της τεχνικής χρεοκοπίας αλλά θέτει την εξάσκηση των δικαιωμάτων του υπό αναστολή. Το δεύτερο καυτό θέμα της επόμενης ημέρας είναι το τραπεζικό σύστημα. Το κλείσιμο των τραπεζών και το περιορισμένο όριο αναλήψεων των 60 ευρώ που επιβλήθηκε με Πράξη νομοθετικού περιεχομένου λήγουν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Παρότι κατά την χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο οικονομικών όλοι ήταν καθησυχαστικοί κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι την Τρίτη οι τράπεζες θα είναι ανοιχτές. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε προχθές αργά το βράδυ και ένα δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε σχέδιο έκτακτης για κούρεμα 30% σε καταθέσεις άνω των 8000 ευρώ.

Παρότι το δημοσίευμα χαρακτηρίστηκε προβοκάτσια σε βάρος του δημοψηφίσματος από το ΥΠΟΙΚ η σχετική φημολογία στον ελληνικό και ξένο τύπο επιμένει. Εκτός όμως από τα άμεσα προβλήματα που απαιτούν συμφωνία από χθες έρχονται και οι πάγιες υποχρεώσεις για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους οι οποίες για το Ιούλιο έχουν από όλα.

Στις 13 Ιουλίου δηλαδή σε μια εβδομάδα έρχεται η επόμενη δόση ύψους 450 εκ ευρώ προς το ΔΝΤ ενώ βρίσκεται σε καθυστέρηση πληρωμής και δόση ύψους 1,55 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο. Αν θέλει η Ελλάδα θέλει να ξαναβάλει το ΔΝΤ στο παιχνίδι και άρα να αποπληρώσει και τις δύο δόσεις θα πρέπει να εξασφαλίσει και να καταβάλλει 2 δισ. ευρώ μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες.

Μια εβδομάδα αργότερα στις 20 Ιουλίου έρχεται η λήξη σε δύο μεγάλα ομόλογα της ΕΚΤ συνολικής αξίας 3,4 δισ. ευρώ τα οποία λήγουν την ίδια μέρα Το πρώτο είναι αξίας 2,1 δισ. ευρώ και το δεύτερο 2,36 δισ. ευρώ. Ούτε εδώ υπάρχει η δυνατότητα μη πληρωμής αφού ,μια χρεοκοπία απέναντι στην ΕΚΤ θα οδηγούσε σε κατάρρευση του Τραπεζικού συστήματος. 

Την ίδια μέρα θα πρέπει να αποπληρωθούν και ομόλογα ύψους 25 εκ ευρώ προς την ΕΤΕ από την οποία περιμένουν αναπτυξιακή βοήθεια.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 900 εκατ. ευρώ για τόκους. Είναι λοιπόν φανερό ότι χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση πριν από το τέλος της εβδομάδας μετά το δημοψήφισμα τα πράγματα αγριεύουν πολύ.

ΠΗΓΗ: www.enikonomia.gr