Σε μία κρίση που χάνει διαρκώς τα χρονικά όρια, η 12η Ιουλίου μπορεί να σηματοδοτήσει την λύση του ελληνικού δράματος.
Εάν ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να πάρει μία λύση, η χώρα του δεν θα καταρρεύσει και θα παραμείνει στο ευρώ. Εάν δεν συμβεί η χώρα οδεύει προς την έξοδο από το ευρώ σε μία στιγμή που ο Ντόναλντ Τουσκ έχει χαρακτηρίσει ως την πιο σημαντική στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλες οι πλευρές ομονοούν ότι στόχος τους είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Αλλά πολιτικοί στην Ευρώπη υποστηρίζουν ότι η πιθανότητα εξόδου, ποτέ δεν ήταν υψηλότερη. Το καλύτερο αποτέλεσμα σύμφωνα με τον Economist, είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά είναι ώρα, σημειώνει να αρχίσουν να αντιμετωπίζεται το σενάριο της εξόδου και του περιορισμού των συνεπειών.
Μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές δεν μπορεί να είναι δύσκολη. Οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ο Τσίπρας, είναι πολύ κοντά στις απαιτήσεις των δανειστών και κανείς, από τη Μέρκελ, μέχρι τον Ντράγκι δεν θέλει να σπρώξει την Ελλάδα έξω από το ευρώ.
Το θέμα της ανακούφισης του χρέους είναι θεμελιώδες για τον Τσίπρα και έχει και τη συμφωνία του ΔΝΤ και σε ιδιωτικές συνομιλίες, συμφωνούν όλοι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί που ο λόγος τους μετράει. Η λογική αντιμετώπιση του θέματος θα οδηγήσει και τις δύο πλευρές σε συμφωνία. Το Grexit, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη θα έχει τεράστιο κόστος. Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει μόνο στα χρέη της απέναντι στις άλλες χώρες, αλλά και στα χρέη της στην ΕΚΤ. Το συνολικό χρέος των 340 δισ. ευρώ είναι πολύ μεγαλύτερο από το ποσό που χρειάζεται για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
Αλλά αυτό το λογικό επιχείρημα δεν είναι αυτό που κυριαρχεί, αναφέρει το περιοδικό. Η ελληνική κυβέρνηση με την αστάθεια που επιδεικνύει, μετατρέπει τα μικρά προβλήματα σε τεράστια εμπόδια. Από την άλλη η συμπεριφορά της Γερμανίας απέναντι στο χρέος βασίζεται σε ηθική αντιμετώπιση των κανόνων παρά σε οικονομική ανάλυση του τι είναι πιο συμφέρον. Επίσης εάν, όπως γράφει το περιοδικό, οι Βορειοευρωπαίοι ψήφιζαν για το εάν θα δώσουν στην Ελλάδα βοήθεια χωρίς όρους είναι σίγουρο ότι θα έλεγαν όχι. Για αυτούς τους λόγους η Σύνοδος Κορυφής μπορεί να αποτύχει.
Εάν αποτύχει τι ακολουθεί; Η Ελλάδα προφανώς θα οδηγηθεί εκτός ευρώ. Ένα μέλος της ΕΚΤ δήλωσε ότι σε αυτή την περίπτωση η έκτακτη παροχή ρευστότητας θα διακοπεί. Χωρίς χρήματα για μισθούς και συντάξεις η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να τυπώσει IOU’s, τα οποία σύντομα θα εξελιχθούν σε παράλληλο νόμισμα. Θα υπάρξουν ελλείψεις σε σημαντικές εισαγωγές και ένα νέο νόμισμα θα εισαχθεί σε κατάσταση χάους.
Τμήμα αυτού του χάους μπορεί να αποφευχθεί, αλλά χρειάζεται σχέδιο και γενναιοδωρία από τους πιστωτές. Το πρώτο θα πρέπει να ξεκαθαριστούν οι νομικές αβεβαιότητες ενός τέτοιου σεναρίου και εάν η χώρα θα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να δοθούν βεβαιώσεις ότι θα υπάρχουν πολιτικές σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας ώστε να αποτραπεί ο πληθωρισμός και να μπορεί η χώρα να πληρώσει κρίσιμες εισαγωγές.
Κάποιοι ευρωπαίοι πιστεύουν ότι τα νομικά εμπόδια μπορεί να ξεπεραστούν εάν η Ελλάδα δεν φύγει πραγματικά. Ο Σόιμπλε μίλησε για μία προσωρινή έξοδο, με ένα παράλληλο νόμισμα η Ελλάδα μπορεί να έχει εκδιωχθεί αλλά πρακτικά θα παραμένει. Μία τέτοια μη-έξοδος θα μπορούσε να βοηθήσει τους ευρωπαίους να ρυθμίσουν τις απώλειες από τα χρέη της Ελλάδας στην ΕΚΤ. Επίσης τεχνικά θα μπορούσε να προσφέρει τη δυνατότητα στην Ελλάδα για μία συμφωνία στο μέλλον.
Με αυτή τη λύση θα κερδιζόταν χρόνος, αλλά δεν μπορεί να είναι μία μόνιμη λύση. Όσο περισσότερο η Ελλάδα θα ζούσε με μία τέτοια λύση τόσο λιγότερες θα ήταν οι πιθανότητες επιστροφής στο ευρώ. Αλλά ακόμη κι αν κλείσει η πόρτα του ευρώ, δεν σημαίνει ότι κλείνουν όλες οι πόρτες. Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διατηρώντας απρόσκοπτη πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι Έλληνες εξαγωγείς και οι τουρίστες θα προσφέρουν τεράστια ώθηση στην ελληνική οικονομία. Θα επιτρέψει επίσης τη ροή των κεφαλαίων της ΕΕ για τις φτωχότερες περιφέρειες να συνεχίσει να φθάνει στην Ελλάδα και να βοηθήσει στην πρόληψη ώστε η Ελλάδα να μην γίνει ένα αποτυχημένο κράτος στην ΕΕ.
Για να βελτιστοποιήσει τις πιθανότητές της, η Ελλάδα θα πρέπει να συνδυάσει την έξοδο από το ευρώ με τη δημοσιονομική πειθαρχία και μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα, όπου θα στοχεύσει αξιόπιστα στον περιορισμό του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα. Η Ευρώπη θα πρέπει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια για να διατηρηθεί ισορροπία στο ισοζύγιο πληρωμών για αρχική υποστήριξη της δραχμής. Αυτό θα μπορούσε να είναι είτε με άμεση βοήθεια (όπως ακριβώς και η ΕΕ βοηθά την Ουκρανία) ή πιο δημιουργική βοήθεια με τους δανειστές να πηγαίνουν στο πίσω μέρος της ουράς που περιμένουν αποπληρωμή, μέχρι η χώρα να πατήσει και πάλι στα πόδια της και να μπορεί να αντλήσει χρηματοδότηση από τις αγορές.
Η ειρωνεία είναι ότι η ο νέος δανεισμός και η ανοχή σχετικά με το χρέος από τους Ευρωπαίους χρειάζονται για να αποτρέψουν το Grexit ακαι να αποτρέψουν την καταστροφή είναι τα στοιχεία που χρειάζονται για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Ομοίως, μια παραδομένη Ελλάδα θα πρέπει να καταφύγει σε περισσότερη λιτότητα. Αυτοί είναι οι λόγοι και για τις δύο πλευρές ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία. Αλλά δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία εάν εφαρμοστεί το χειρότερο σενάριο.
topontiki.gr