Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΕ 200.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ






















Οεπενδυτικός οίκος Japonica Partners αναζητεί το …δικό του “υπουργό Οικονομικών”, έναν “Executive Turnaround Manager” ειδικά για την Ελλάδα και εξηγεί τί θα πρέπει να κάνει για να βγάλει τη χώρα από το τέλμα, να μειώσει τα επιτόκια των ομολόγων, να φέρει ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας σε δύο χρόνια.
Συγκεκριμένα, η Japonica που  αποτελεί επί σειρά ετών έναν από τους μεγαλύτερους ιδιώτες επενδυτές σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τις τελευταίες δύο εβδομαδιαίες έχει προχωρήσει σε δημοσίευση καταχωρήσεων στις εφημερίδες Financial Times και New York Times που αφορούν στην αναζήτηση Εκτελεστικού Διευθυντή Επανάκαμψης (Executive Turnaround Manager – ΕΤΜ) για την Ελλάδα.
Η εταιρεία επιθυμεί τον ορισμό ενός ΕΤΜ παγκόσμιας κλάσης, γιατί όπως λέει, ο P.Kazarian η κρίση στην Ελλάδα προκλήθηκε από λάθος μάνατζμεντ, και τώρα για να αντιστραφεί η αρνητική πορεία χρειάζεται επαγγελματική διαχείριση, δηλαδή ένα κατάλληλο και ικανό  στέλεχος που θα κάνει τη μεταστροφή και θα μπορέσει να εκκινήσει τη διαδικασία της αλλαγής. Αυτό το πρόσωπο που θα επιλεγεί, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο από τα πολιτικά κόμματα και να αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό.
Ο βασικός στόχος του θα είναι να συμβάλει ώστε να μηδενίσει η Ελληνική κυβέρνηση το spread στις αποδόσεων των διετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα πορτογαλικά και να θα ξεκινήσει ένα ράλι για την ελληνική οικονομία.
Ποιά θα είναι η δουλειά του; Εδώ και τώρα να μειώσει τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, καθώς όπως τονίζει, δε υπάρχει καμιά ελπίδα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αν δεν κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των ελληνικών ομολόγων το 9% και των Πορτογαλικών του 2%. τα σημερινά επιτόκια πνίγουν την ελληνική οικονομία μειώνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις τράπεζες και νοικοκυριά και βυθίζουν τις τιμές των ακινήτων.
Και για να το πετύχει αυτό το πρώτο βήμα είναι ένας ισολογισμός του δημοσίου τομέα σύμφωνα με Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Αν γίνει αυτός ο ισολογισμός, ο κ. Kazarian πιστεύει ότι θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία γιατί τότε θα φανεί ότι η σημερινή αξία του καθαρού χρέους της χώρας, είναι μόνο ένα κλάσμα της μελλοντικής  της αξίας , αποδεικνύοντας ότι το πραγματικό χρέος της χώρας είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό άλλων χωρών σε πρόγραμμα όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία.
Ένας τέτοιος ισολογισμός θα φέρει διαφάνεια και θα βοηθήσει τη μάχη με τη διαφθορά, θα προωθήσει το καλό μάνταζμαντ αφού ότι μπορούμε να μετρήσουμε μπορούμε και να διαχειριστούμε “What gets measured gets managed.” Η δημοσίευση ενός πρώτοπυ ισολογισμού για τη χώρα θα μπορούσε να γίνει σε 60 ημέρες και να μειώσει σε 6 μήνες τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσεις εξασφαλίζοντας 200.000 νέες θέσεις εργασίας σε 2 χρόνια. Επίσης θα πρέπει να προσελκύσει μακροχρόνιες επενδύσεις για τη χώρα.
Τα απαιτούμενα προσόντα για τον εν δυνάμει υποψηφίους που αναζητεί η Japonica είναι:
1. Τουλάχιστον δέκα χρόνια εμπειρίας σε projects επανάκαμψης, συνδυαζόμενα με άψογη επαγγελματική ακεραιότητα.
2. Σημαντικές επιτυχίες σε projects επανάκαμψης.
3. Να έχει υπάρξει προϊστάμενος διαχείρισης άνω των 5.000 υπαλλήλων.
4. Άψογη γνώση της ελληνικής οικονομικής κατάστασης αλλά και των αντιστοίχων οικονομικών μεγεθών των άλλων χωρών της ΕΕ.
5. Άριστη γνώση των διεθνών λογιστικών προτύπων και των μακροοικονομικών χρηματοπιστωτικών στατιστικών και των κανόνων εκθέσεων.
6. Αγαστή συνεργασία με τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και λεπτομερής γνώση των μεθόδων αξιολόγησης κρατικών οικονομικών μεγεθών.
7. Να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης και της εκτίμησης στελεχών των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων.
Για την αποτελεσματικότερη επιλογή ΕΤΜ, η Japonica Partners σημειώνει ότι θα προωθήσει τις υποψηφιότητες και τα βιογραφικά σημειώματα στους βασικούς της μετόχους.
Όπως είναι γνωστό, η Japonica Partners και είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές την αναγκαιότητας επανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου αυτή να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να δημιουργήσει εχέγγυα εμπιστοσύνης, ούτως ώστε να επανέλθει σε ανάπτυξη.