Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ)









Σε συναγερμό η αντιτρομοκρατική καθώς συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη άνδρας με σουηδικό διαβατήριο ο οποίος κατάγεται από τη Βοσνία. 

Tο 2005 σε έρευνα που είχε γίνει στο σπίτι του από τις αγγλικές μυστικές υπηρεσίες είχαν βρεθεί εκρηκτικές υλικές, ζώνη με εκρηκτικά αλλά και ένα βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν ο ίδιος με μάσκα να απειλεί με χτυπήματα τρομοκρατικά σε Λευκό Οίκο και Καπιτώλιο.
 Ο 29 χρόνος συνεληφθη τότε και καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση ενώ οι μυστικές υπηρεσίες ερευνούσαν σχέσεις του με την αλ Κάιντα.
Σύμφωνα με την μέχρι τώρα έρευνα ο 29 χρόνος θα περνούσε από την Ελλάδα στην Τουρκία και η αστυνομία συνέλαβε τους δύο άνδρες στα ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης. Στην ανάκριση είναι αρνητικός, δεν δίνει στοιχεία για το ποτέ έφτασε στην Ελλάδα και το που διέμενε. Την υπόθεση παρακολουθεί η ΕΥΠ και έχει ξεκινήσει δίαυλο επικοινωνίας με την Σουηδία. 
Μαζί με τον 29χρονο συνελήφθη και ένας ακόμη άνδρας, υπήκοος Υεμένης, οποίος βρισκόταν υπό παρακολούθηση, χωρίς όμως να έχει απασχολήσει τις αρχές στο παρελθόν.
Υπενθυμίζεται ότι και ο εγκέφαλος της επίθεσης στο Παρίσι είχε περάσει από την Ελλάδα, καθώς και ένας από τους τζιχαντιστές που συμμετείχαν από την επίθεση είχε ταυτοποιηθεί στη Λέρο. Ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ συντόνιζε τον Ιανουάριο του 2015 επιχείρηση στη Βερβιέρ του Βελγίου που απέτρεψαν οι αρχές. Τότε οι βελγικές αρχές είχαν εντοπίσει μηνύματα και κλήσεις από συγκεκριμένη σύνδεση από την Αθήνα, με τον αδελφό τζιχαντιστή ο οποίος είχε σκοτωθεί στην ένοπλη συμπλοκή στο Βέλγιο. Ρεπορτάζ της Μαρίας Καρχιλάκη είχε ιχνηλατήσει την παρουσία του Αμπαούντ και του συνεργού του, Σαλάχ Αμπντεσλάμ σε ελληνικό καφενείο στις Βρυξέλλες, 
Για την υπόθεση του συριακού διαβατηρίου στον τόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι και το Σταντ ντε Φρανς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «ο κάτοχος του διαβατηρίου, είχε περάσει από την Λέρο στις 3/10/2015 όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ».