Σάββατο, 21 Μαΐου 2016

15 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ
Του Πέτρου Καρσιώτη

Στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης «ΑΕΤΟΣ» ( Αστυνόμευση, Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων), η Αστυνομία με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους, 15 εκατομμυρίων ευρώ, θα έχει στη διάθεσή της ηλεκτρονικά «μάτια», αλλά και θερμικές κάμερες που θα έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν και τους… καρδιακούς παλμούς αυτών που επιχειρούν να διαβούν λαθραία τη συνοριογραμμή!

Την αποκάλυψη έκανε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Δημήτριος Αναγνωστάκης στη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου για την επέκταση των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων σε ακόμη 22 περιοχές της χώρας. Πρόκειται για τα κινητά αστυνομικά τμήματα, η λειτουργία των οποίων ξεκίνησε ήδη από το 2007 και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα με επεκτάσεις. Μέσα στα φορτηγάκια της ΕΛΑΣ είναι εγκατεστημένα κανονικά Τμήματα και φθάνουν σε απομακρυσμένα σημεία, όπου οι κάτοικοι βλέπουν με τα… κιάλια αστυνομικούς.

Ο Γραμματέας του Υπουργείου γνωστοποίησε ότι η επέκταση των Μονάδων εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα εξυπηρέτησης, αλλά και επιτήρησης συνόρων. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφόρησε ότι θα αγορασθούν και θα τοποθετηθούν 21 κάμερες ανίχνευσης καρδιακών… παλμών και 40 θερμικές κάμερες, οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους. Θα μεταδίδουν δε εικόνα και ήχο σε ένα ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων για τον εντοπισμό κίνησης παράτυπων μεταναστών, που θα επιχειρούν να περάσουν λάθρα τη συνοριογραμμή.

Συγκεκριμένα ο κ. Αναγνωστάκης δήλωσε: «Η επέκταση του συστήματος επιτήρησης στα σύνορά μας με την Τουρκία με 15 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση, πολύ υψηλό ποσό, πρέπει να σας πω ότι θα μας εξασφαλίσει και ανθρώπινους πόρους, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι η επιτήρηση θα γίνεται με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας». Πρόσθεσε ακόμη ότι η ελληνική πλευρά θα διαθέσει και 2,5 εκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ «για τη στήριξη των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας στα νησιά».

alphafreepress.gr