Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΚΕΧ ΚΑΙ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ Γ.ΚΕΡΜΠΑΤΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ


Η φωτογραφία προφίλ Γιώργος Kerbatsos, η εικόνα μπορεί να περιέχει: 1 άτομο, χαμογελαστά

Οι απόψεις μου επί του πορίσματος εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο με κάποια δεδομένα -παραδοχές:

Παραδοχή πρώτη:
Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι γέννημα θρέμμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ . Τη δημιούργησε η αριστερή ιδεοληψία του δόγματος η θάλασσα δεν έχει σύνορα” και τη συντηρεί η ανικανότητα τους να τη διαχειρισθούν.

Παραδοχή δεύτερη:
Η προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμος για την παραχώρηση της ΒΙΑΛ, ουδέποτε έγινε σεβαστή από το Υπουργείο. Αποδείχθηκε οτι σε κάθε φάση της διαπραγμάτευσης , μας θεωρούσαν εύπιστους ιθαγενείς. Η μετατροπή σε μια νύχτα της ΒΙΑΛ από hotspot 72 ωρών σε χώρο αποθήκευσης ψυχών ατάκτως ερριμένων, είναι η ντροπή του πολιτισμού μας και η καταστροφή του νησιού μας.
Παραδοχή τρίτη:
Η παραχώρηση εξουσιών που ανήκουν στο κράτος και τα θεσμικά του όργανα, στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και στις ΜΚΟ, των οποίων η εμπειρία είναι σε κράτη της Υποσαχάριας Αφρικής και τα στελέχη των οποίων αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως τη μόνη Αφρικανική χώρα που κατοικείται από λευκούς, συντελεί στη διόγκωση του προβλήματος. Τα λεφτά του πληρωμένου εθελοντισμού είναι πολλά και κανείς απ΄αυτούς δεν είναι ηλίθιος ώστε να διώξει τους πελάτες του.
Παραδοχή τέταρτη:
Η κατάσταση δεν πρόκειται εύκολα να ελεγχθεί, αντιθέτως το πιθανότερο είναι να χειροτερεύσει διότι εξαντλείται η φυσιολογική αντοχή των εγκλωβισμένων που περιμένουν την έκβαση της αίτησης τους , με ευθύνη των ρυθμών χελώνας της Ελληνικής και Ευρωπαικής υπηρεσίας Ασύλου.
Ετσι με δεδομένο ότι οι εισροές δεν έχουν σταματήσει, ο αριθμός των εγκλωβισμένων συνεχώς αυξάνεται και αυτό σε συνδυασμό με την αγανάκτηση που διακατέχει τους ανθρώπους που σταδιακά χάνουν την ελπίδα τους, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα..
Μπροστά στην κατάσταση αυτή τι επιλογές έχουμε;
Η μία θα ήταν να νίψουμε τας χείρας μας και να θεωρήσουμε εαυτούς αθώους του αίματος της συνεχούς διάλυσης του κοινωνικού και οικονομικού ιστού του νησιού μας, όπως δυστυχώς πράττουν αρκετοί.
Αντ΄αυτού , ως Δημοτικό συμβούλιο, μέσα από μία διαπαραταξιακή επιτροπή που δούλεψε αποτελεσματικά, καταλήξαμε σε μια σειρά προτάσεων, οι οποίες είναι σύνθεση αλλά και συμβιβασμός. Προσωπικά είχα καταθέσει εγγράφως την άποψη μου στην επιτροπή – η οποία ήταν ΟΧΙ σε καμμία νέα δομή όπως κι αν αυτή ήθελε ονομασθεί- άποψη που αγνοήθηκε πλήρως όπως πιθανώς της άξιζε.
Παρ όλα αυτά θεωρώ οτι, στην παρούσα φάση, το πόρισμα αυτό είναι μια βάση την οποία πρέπει να δεχθούμε ως αφετηρία των όποιων μελλοντικών ενεργειών μας.
Εχω να παρατηρήσω για να καταγραφούν στα πρακτικά:
-Στο σημείο Β το οποίο θεωρώ πολύ σοβαρό, να μη μείνουμε σε διαπιστώσεις και ευχές, αλλά να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ανάθεσης σε διεθνές νομικό γραφείο της διερεύνησης άσκησης ένδικων μέσων κατά εθνικών και Ευρωπαικών θεσμών , με σκοπό την αντιστάθμισμα της ήδη τελεσθείσας κοινωνικής και οικονομικής ζημίας στο νησί, σε συνεργασία και με άλλους Δήμους, εάν αυτό είναι εφικτό.
-Η φιλοξενία ευάλωτων ομάδων και οικογενειών, σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταλύματα, να είναι προσωρινή μέχρι να κλείσει η Σούδα, όπως προτείνεται.
-Συμφωνώ απόλυτα με τις προτεινόμενες δημοκρατικές και δυναμικές διεκδικήσεις εφόσον δεν εισακουσθούν οι προτάσεις μας, αλλά δεν δέχομαι τον όρο “ακραίοι κύκλοι”. Δεν μιλώ για την αναφορά σε φασιστικές συμπεριφορές , οι οποίες είναι διακριτές και ποινικά κολάσιμες, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ είτε να γίνω κουκουλοφόρος χαφιές και να υποδείξω κάποιον ως ακραίο, είτε να υποδειχθώ εγώ ο ίδιος ως τέτοιος , από οιονδήποτε.