Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

ΤΑ ΑΦΡΟΔΙΣΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ -πανηγυρι στις 2 Σεπτεμβριου





Τα Αφροδίσια βρίσκονται 55 χλμ από την πόλη της Χίου και 13 χλμ από το χωριό της Βολισσού.
Είναι ένα ωραίο χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά, μέσα στο δάσος, στους πρόποδες της ανατολικής πλευράς του όρους Αμανή.
Χαρακτηριστικό του είναι τα πολλά τρεχούμενα νερά.
Το χωριό πήρε την ονομασία του από την θεά Αφροδίτη. Η πιο επικρατέστερη από τις προφορικές παραδόσεις που σώζονται, κάνει λόγο για έναν Ναό της Αφροδίτης ο οποίος υπάρχει θαμμένος κάτω από το λεγόμενο Δωμάτιο του δασκάλου, ακριβώς κάτω από την εκκλησία του Αγίου Μάμαντος.

Στα Αφροδίσια μπορεί κανείς να επισκεφτεί την εκκλησία του Αγίου Μάμα που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, όπου αξίζει να δει το τέμπλο, το οποίο είναι από τα παλαιότερα τέμπλα που υπάρχουν στο νησί. Έχει υποστεί πολλές καταστροφές και η τελευταία του επισκευή έγινε το 1817. Επίσης στα Αφροδίσια μπορεί να δει κανείς την παλιά πηγή, το παλιό σχολείο και το μνημείο Πεσόντων.
Το πανηγύρι του χωριού είναι στις 2 Σεπτεμβρίου, όπου γιορτάζει ο προστάτης του χωριού Άγιος Μάμμας. Πέρα από το πανηγύρι, μια άλλη σημαντική ημερομηνία είναι η 14η Σεπτεμβρίου, όπου η εκκλησία γιορτάζει την Ύψωση του Τίμιου Σταυρού. Την ημέρα εκείνη, στο εξωκλήσι του Τιμίου Σταυρού, διοργανώνεται πανηγύρι το οποίο περιλαμβάνει Θεία Λειτουργία και γεύμα.

ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΑ ΑΦΡΟΔΙΣΙΑ

Διήμερο πανηγύρι στα Αφροδισια στις 2 και 3 Σεπτεμβριου με την ορχηστρα Στρουμπακη-Λιγνου!

τηλεφωνα κρατησεων - 6972874561 & 6944182992...