Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011
ΤΟ ΧΙΑΚΟ ΠΡΟΒΑΤΟ - ΣΠΑΝΙΑ ΦΥΛΗ
Η ΣΠΑΝΙΑ ΦΥΛΗ ΤΟΥ ΧΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΑΤΟΥ –ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΜΑΡΙΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
Περίληψη μελέτης που εκπόνησε η γεωπόνος –πτυχιούχος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Ευαγγελία Κωνσταντινίδη , για το Χιακό πρόβατο
«Η ΣΠΑΝΙΑ ΦΥΛΗ ΤΟΥ ΧΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΑΤΟΥ»
Η σπάνια φυλή του Χιώτικου προβάτου είναι η πιο γνωστή από οποιαδήποτε άλλη φυλή . Στην ηπειρωτική χώρα, ο κύριος όγκος εκτροφής του Χιώτικου πρόβατου είναι η Κεντρική Μακεδονία και ιδιαίτερα οι νομοί Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης , Ημαθίας και Πέλλας. Μικρός αριθμός ποιμνίων αυτήςτης φυλής, εκτρέφεται και σε άλλες περιοχές της χώρας , όπως π.χ. στη Μαγνησία, Αργολίδα, Θάσο και Δράμα . Ο συνολικός αριθμός των αμιγώς εκτρεφομένων προβάτων της φυλής. εκτιμάται περί τα 6.500. Ωστόσο σε ολόκληρη τη χώρα , εκτρέφονται και ποίμνια με μεγάλο ποσοστό γονιδίων της φυλής.
Αξίζει να σημειωθεί ,ότι έχουν δημιουργηθεί εξαιρετικές μονάδες εκτροφής και αναπαραγωγής της σπάνιας φυλής Χιώτικου πρόβατου , όπως για παράδειγμα η πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή Βαγίων Βοιωτίας «Αμνός Pedigree». Επίσης στον οικισμό Πλατεία, του Δήμου Απολλωνίας στη Θεσσαλονίκη , λειτουργεί τυροκομική και κτηνοτροφική μονάδα «ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ» , που παράγει εκτός των άλλων, βιολογικά γιαούρτια και τυριά , από πρόβατα της σπάνιας φυλής Χίου που είναι ανθεκτικά στις μεταδοτικές ασθένειες και έχουν υψηλές αποδόσεις. Στο σημείο αυτό , πρέπει να αναφερθεί και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός προβατοτρόφων φυλής Χίου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» , με έδρα την Ιωνία Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε το 1996 με σκοπό την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της γενετικής βελτίωσης και την προώθηση των προβάτων φυλής Χίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Σήμερα εκτρέφονται περίπου 16.000 καθαρόαιμα πρόβατα της φυλής, σε εκτροφές του Α.Σ. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», που έχει αναγνωριστεί ως επίσημος φορέας αναπαραγωγής φυλής Χίου , ο οποίος θα καταρτίζει και θα τηρεί το γενεολογικό Βιβλίο των προβάτων της φυλής Χίου και θα καταρτίζει και θα εφαρμόζει πρόγραμμα Γενετικής Βελτίωσης στα πρόβατα της φυλής Χίου, σε όλες τις περιοχές της χώρας . Αντίστοιχες πρωτοβουλίες πρέπει να παρθούν και στο νησί της Χίου, από το οποίο κατάγεται η ομώνυμη φυλή.
Οι προοπτικές για την Ελληνική αιγοπροβατοτροφία είναι ενθαρρυντικές, με την προϋπόθεση καθετοποιημένων και σύγχρονων μονάδων (καλλιέργεια και επεξεργασία ζωοτροφών, παραγωγής γάλακτος και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων). Για την δημιουργία τέτοιων σύγχρονων μονάδων εκτροφής και αναπαραγωγής , υπάρχει δυνατότητα ένταξης σε προγράμματα επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ενισχύουν σχέδια βελτίωσης της ζωικής παραγωγής ,καθώς και την ανέγερση σταβλικών εγκαταστάσεων , γεγονός που αποτελεί μεγάλο κίνητρο για την ενασχόληση με τον συγκεκριμένο κλάδο. Μια επιχείρηση αναγνώρισης και κατοχύρωσης της Ονομασίας Προέλευσης, θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, τόσο για το κρέας όσο και για τα προϊόντα γάλακτος. Ειδικότερα θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος και την τουριστική αξιοποίηση των προϊόντων αυτών (π.χ. μέλι με γιαούρτι από χιώτικο πρόβατο, συσκευασίες πρόβειου γάλακτος και γιαουρτιού με αυτή την ένδειξη κ.α.) ή ακόμη ,την αξιοποίησή του σε αγροτουριστικές μονάδες. Για την ανάκαμψη του κλάδου απαιτείται η άμεση ενίσχυση της πολιτείας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους αιγοπροβατοτρόφους, τόσο από πλευράς επιδοτήσεων και οικονομικών ενισχύσεων, όσο και από πλευράς ισχυροποίησης της αγοράς.
Τα παραγωγικά ζώα αποτελούν φυσικό πόρο από τον οποίο ο άνθρωπος αντλεί οφέλη εδώ και πολλές χιλιετίες