Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη Χίο για την πραγματοποίηση του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών. Θεωρώ την παρουσία σας στο νησί μας σημαντική, αφού συνδέεται με μια από τις βασικές παραμέτρους της τοπικής μας ανάπτυξης.
Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι οι συνθήκες οικονομικής κρίσης που ζει η χώρα μας, έχουν σηματοδοτήσει μια στροφή στο αγροτικό επάγγελμα. Από πρόσφατα στοιχεία προκύπτει ότι ο αγροτικός χώρος είναι ο μόνος τομέας που παρουσιάζει αύξηση της απασχόλησης την τελευταία διετία.
Παράλληλα η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, και η επικράτηση νέων προτύπων διατροφής, δημιουργεί ένα νέο «ζωτικό χώρο» για την ελληνική γεωργία, ένα πεδίο το οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε.
Στόχος μας πρέπει να είναι αυτή η στροφή να αποκτήσει τα απαιτούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα εγγυηθούν τη βιωσιμότητα και την προοπτική της. Επένδυση σε ποιοτικά προϊόντα και άνοιγμα στην καινοτομία, σύγχρονες μορφές παραγωγής και προώθησης, δικτύωση προϊόντων και υπηρεσιών, υγιής και δυναμική επιχειρηματικότητα είναι τα στοιχεία χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια ορθολογική προσέγγιση στην αγροτική ανάπτυξη.

Εδώ στη Χίο, έχουμε επενδύσει από χρόνια σε μια μεγάλη προσπάθεια για την αναγέννηση του μοναδικού παγκοσμίως τοπικού μας προϊόντος, της μαστίχας. Η προσπάθεια αυτή έχει αποτελέσματα και παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία εισοδήματος και –τελικά- στην τόνωση της τοπικής μας οικονομίας.
Αυτή η προσέγγιση στην τοπική ανάπτυξη, διευρύνεται και επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, αφού ο τόπος μας διαθέτει σειρά ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.
Αιχμή της προσπάθειας αυτής είναι η διαμόρφωση σε επίπεδο Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, του «Καλαθιού Τοπικών Προϊόντων». Στην ουσία μιλάμε για την ανάδειξη, προβολή και προώθηση ενός κοινού «πακέτου» προϊόντων με ποιοτικά χαρακτηριστικά και το άνοιγμα αγορών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Αντιλαμβάνεστε τι σημασία και τι βαρύτητα μπορεί να έχει αυτή η στρατηγική, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και εισοδήματος για νέους αγρότες. Έχω μάλιστα τη γνώμη, ότι οι νέοι αγρότες εκ των πραγμάτων θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτή την προοπτική.
Με τις λίγες αυτές σκέψεις σας καλωσορίζω και πάλι και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.