Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

AΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΤΟΥ ΝΑΥΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΓΙΟΜΕΛΟ

Προς: κα Πρόεδρο και ΔΣ/ΟΝ
Δεν μπορώ να θυμηθώ μεγάλη ή μικρή περίοδο, τα τελευταία είκοσι χρόνια, που οι ασφαλισμένοι στο ΠΟΝ Χίου, να βρίσκονται από τα μαύρα μεσάνυχτα μπροστά στην είσοδο των ιατρείων για να εξασφαλίσουν ένα χαρτάκι προτεραιότητας από τα 15 – 20 που εκδίδονται καθημερινά. Αφού οι θεράποντες ιατροί είναι δύο, εκ των οποίων ο ένας εκτελεί χρέη ελεγκτού.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την διακοπή παροχής υπηρεσιών εκ μέρους της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, η οποία μας εξασφάλιζε δύο ιατρούς. Το κόστος ανά δίμηνο ήταν 5.000,00€
Αυτή η τόσο πολύτιμη για μας εξυπηρέτηση και ισορροπία διαλύθηκε με την έλευση του Καλλικράτη, και η κυβέρνηση με πιο βάρβαρη, σκληρή, ανελέητη κοινωνική πολιτική, με το πάγωμα μισθών και συντάξεων , την βίαιη αφαίρεση του 13ου και 14ου μισθών, αφαίμαξε μισθούς και συντάξεις για να κρατήσει ζωντανούς και ανταγωνιστικούς μεγάλους εμπορικούς ομίλους, βιομηχανίες, εφοπλιστές, επικαλούμενη τη λαϊκή ρήση «βοήθα με φτωχέ μου να μη γίνω σαν και σένα»
Αυτή την περίοδο η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να εύρη καλλίτερο καπετάνιο για το τιμόνι του Οίκου Ναύτου, ο οποίος χωρίς κανένα ενδοιασμό θα εφαρμόσει αυτή τη βάρβαρη κοινωνική πολιτική την ανάλγητη και απάνθρωπη, η εφαρμογή της οποίας οδηγεί τους ασφαλισμένους να πυκνώσουν τις γραμμές που οδηγούν , κάτω από τα όρια φτώχειας και στην εξαθλίωση. .
Σήμερα ο Ο.Ν. Χίου, εξυπηρετείται από μία μόνιμο ιατρό , η οποία βρίσκεται σε διαρκή άδεια λόγω τοκετών, και από δύο ελεγκτές ιατρούς με οκτάμηνη σύμβαση εκ των οποίων η μία βρίσκεται σε άδεια λόγω τοκετού επίσης και η άλλη έπαψε να εξυπηρετεί λόγω λήξης της σύμβασής της.
Όπως αντιλαμβάνεσθε, σήμερα εξυπηρετούμεθα από τους δύο μόνιμους θεράποντες εκ των οποίων ο ένας εκτελεί καθήκοντα θεράποντος ιατρού και ο άλλος καθήκοντα ελεγκτού.
Ουσιαστικά στο Π.Ο.Ν. Χίου εξυπηρετούνται από ΕΝΑΝ θεράποντα ιατρό οι 13.000 ασφαλισμένοι.
ΑΙΣΧΟΣ!!
Επίσης απαράδεκτο και βάρβαρο είναι το γεγονός ότι, άνθρωποι υπερήλικες, από τα μαύρα μεσάνυχτα ( 4 το πρωί) μαζεύονται έξω από τον Ο.Ν. για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν ένα από τα 15 – 20 χαρτάκια προτεραιότητας, διότι με το νέο σύστημα συνταγογράφησης αυτόν τον αριθμό μπορούν να εξυπηρετήσουν.
Όσον αφορά τους συμβεβλημένους κατά πράξη και περίπτωση, η βοήθεια είναι ελάχιστη , μια και συμπληρώνουν το πλαφόν τις πρώτες 5 μέρες του μήνα.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα προς κάθε κατεύθυνση, για την καταδίκη 13.000 ασφαλισμένων στο ΠΟΝ Χίου, οι οποίοι εξυπηρετούνται από ένα θεράποντα ιατρό καθημερινά και σπανίως από δύο
Διαμαρτυρόμαστε και καταδικάζομε όλους τους υπεύθυνους για την εσκεμμένη αδιαφορία τους να στελεχώσουν το Π.Ο.Ν. Χίου με το σωστό ιατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα σήμερα ο Ο.Ν. να έχει καταντήσει οίκος ταλαιπωρίας.
Διαμαρτυρόμαστε για τη συνεχή περικοπή των κοινωνικών δαπανών για την υγεία και τη κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας που καταδικάζει στην πείνα και στην εξαθλίωση χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους.
Με την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία οδηγηθήκαμε με τις περικοπές μισθών και συντάξεων με την εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση με το ΔΝΤ και την τρόικα είναι αδύνατο για τους περισσότερους από εμάς όχι μόνο να έχουμε μια ικανοποιητική ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και να έχουμε μια αξιοπρεπή ζωή.
Η εικόνα της ζωής που ζούμε σήμερα ύστερα από τόσες θυσίες στη θάλασσα , δυστυχώς για τον κλάδο μας, συνταξιούχους και εν ενεργεία ναυτικούς , είναι απαράδεκτη και σκοτεινή και καθημερινά χειροτερεύει.
Ο παράδεισος που υπόσχονταν και ακόμη υπόσχονται με την ένταξη μας στην Ε.Ε. γίνεται σωστή κόλαση για τους πολλούς, και το μόνο που μας μένει είναι η αποφασιστικότητα και οργάνωση για αντεπίθεση για να σταματήσουμε την κοσμοχαλασιά .
Νικ. Γιόμελος
Συνταξιούχος ΝΑΤ