Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΣΗΜΕΡΑ Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΗ- ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΕΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ




ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΕΤΑ
ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ: Τη σκυτάλη παραλαμβάνει η Πολιτεία. Μέσα σε δέκα μέρες από την επίσημη γνωστοποίηση πρέπει να εκδοθεί, με πρόταση της υπουργού Παιδείας, Προεδρικό Διάταγμα «περί αναγνωρίσεως και καταστάσεως» του εκλεγέντος το οποίο και θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Μετά την κοινοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος προς την Ιεραρχία ο νέος Μητροπολίτης θα δώσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Άννας Διαμαντοπούλου την παρακάτω διαβεβαίωση: «Διαβεβαιούμαι επί τη Αρχιεροσύνη μου ότι θα εκπληρώ τη θεία χάριτι τα αρχιερατικά μου καθήκοντα μετά πάσης σπουδής και δυνάμεως, τηρών απαρασαλεύτως τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς Κανόνας και τας ιεράς Παραδόσεις, διαδηλώ δε υπακοήν εις το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους».

ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ: Η διαδικασία της διαδοχής στο μητροπολιτικό θρόνο της Χίου θα ολοκληρωθεί με την επίσημη τελετή της ενθρόνισης. Θα πρέπει να αναμένεται ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες ώστε ο νέος Μητροπολίτης να εγκατασταθεί το συντομότερο στην έδρα του προκειμένου να προστεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των πολιούχων της Χίου και την 99η επέτειο της απελευθέρωσης. Μπορούμε, λοιπόν να διακινδυνεύσουμε την πρόβλεψη ότι πιθανή ημερομηνία της ενθρόνισης θα είναι η Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι ακόμη και στην πιο ακραία περίπτωση καθυστέρησης η ενθρόνιση θα πραγματοποιηθεί πριν τα Χριστούγεννα.
Σύμφωνα με τα ειωθότα η ενθρόνιση θα ξεκινήσει με την επίσημη υποδοχή του νέου Ποιμενάρχη σε κεντρικό σημείο της πόλης (πλατεία ή λιμάνι, ανάλογα και με το μέσο άφιξης) από το Δήμαρχο Πολύδωρο Λαμπρινούδη, ο οποίος και θα τον προσφωνήσει. Θα τον προσφωνήσει επίσης ο Τοποτηρητής Μητροπολίτης Μηθύμνης Ιάκωβος ο οποίος και θα του παραδώσει συμβολικά την ποιμαντορική ράβδο.
Στις προσφωνήσεις, τόσο του Τοποτηρητή όσο και του Δημάρχου, θα απαντήσει ο νέος Μητροπολίτης.
Στη συνέχεια θα σχηματιστεί πομπή με κατεύθυνση το Μητροπολιτικό Ναό όπου ο νέος Μητροπολίτης θα εγκατασταθεί στο θρόνο του για να πραγματοποιηθεί η τελετή της ενθρόνισης στη διάρκεια της οποίας, εκτός της εκκλησιαστικής ακολουθίας θα συμβούν και τα παρακάτω: Αρχικά θα διαβαστούν από εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου η «Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου προς τον ιερό κλήρο και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου Ψαρών και Οινουσσών» και το Προεδρικό Διάταγμα, κείμενα με τα οποία γίνεται και επισήμως γνωστή στο χιώτικο λαό η εκλογή και χειροτονία του νέου πνευματικού ηγέτη της τοπικής εκκλησίας και καλούνται τα όργανα της Πολιτείας να του απονέμουν τις προσήκουσες στο αξίωμά του τιμές.
Προσφωνήσεις θα απευθύνουν εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου ο Τοποτηρητής ή κάποιος άλλος από τους παριστάμενους Αρχιερείς, εκπρόσωπος του ιερού κλήρου της Χίου (συνήθως ο Πρωτοσύγκελος) και ενδεχομένως εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριάρχη, των τοπικών αρχών και άλλων φορέων.
Στο τέλος της τελετής ο νέος Μητροπολίτης θα εκφωνήσει τον ενθρονιστήριο λόγο του που αποτελεί ουσιαστικά τις προγραμματικές του δηλώσεις για τη διαποίμανση της Μητρόπολης.
Μετά την τελετή (όπως και μετά τη χειροτονία του) θα δεχθεί τις ευχές κλήρου και λαού, ενώ το απόγευμα αναμένεται να τελέσει τρισάγιο στους τάφους των προκατόχων του.
Από τη μέρα εκείνη και μετά θα ξεκινήσει η ποιμαντορία του νέου Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών.
Ως γνωστόν ένας Μητροπολίτης παραμένει στον τόπο για τον οποίο εκλέχτηκε (με λίγες εξαιρέσεις) για μια ολόκληρη ζωή. Είναι επίσης βέβαιο ότι οι αποφάσεις του επηρεάζουν την εκκλησιαστική, πνευματική και κοινωνική (κι όταν ξεπερνά το μέτρο ακόμα και την πολιτική) ζωή του τόπου. Επομένως αφορούν όχι μόνο τους πιστούς αλλά ολόκληρο το χιώτικο λαό.
Γι’ αυτό και επιθυμούμε το αποτέλεσμα της εκλογής να είναι αυτό που θα ανταποκρίνεται στην προσδοκία της τοπικής κοινωνίας.