Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 22/11/2011

Με σειρά σημαντικών ζητημάτων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Περιφερειακή Ενότητα Χίου ασχολήθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του στη Σάμο (22/11/2011). Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και ελήφθησαν αποφάσεις και για τα εξής:

o Παρουσιάστηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο για το «Καλάθι Προϊόντων Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου», το οποίο αποτελεί μια συνολική στρατηγική σε επίπεδο Περιφέρειας για την ανάδειξη-κατοχύρωση-προώθηση των τοπικών αγροτικών προïόντων. Το επόμενο χρονικό διάστημα η Περιφερειακή Ενότητα Χίου αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους τοπικούς παραγωγούς και συλλογής των προτάσεών τους. Στόχος είναι να συμπεριληφθούν με τρόπο καινοτόμο τοπικά προϊόντα της Χίου στις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.
o Εγκρίθηκε η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Χίου (Δι.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε.) με αντικείμενο τη μεταβίβαση αρμοδιότητας της υλοποίησης της Πράξης «ΧΥΤΑ 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Χίου». Στόχος είναι η ένταξη και υλοποίηση του έργου κατασκευής του ΧΥΤΑ της Βόρειας Χίου με πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013.
o Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να απαιτήσει την άμεση λειτουργία Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών – Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας στη Χίο και στη Σάμο για τους συμπολίτες μας, σύμφωνα και με σχετική επιστολή της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ Βορείου Αιγαίου.
o Το Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησε το θέμα της επιβολής Ειδικού Τέλους Ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Επισημάνθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη αλληλεγγύης και στήριξης των κοινωνικών ομάδων που αδυνατούν να καταβάλλουν το τέλος. Εξουσιοδοτήθηκε ο κ. Περιφερειάρχης να θέσει το ζήτημα στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, προκειμένου να υπάρξει πανελλαδική ρύθμιση για το θέμα.