Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ "ΑΙΓΑΙΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ Α.Ε."

Η ΑΙΓΑΙΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ Α.Ε., ιδρύθηκε στις 14/3/2000 με μετόχους τον Κωνσταντίνο Μαυρουδή με 51 % και το Δήμο Καρδαμύλων με 49 %. Σήμερα, ο Δήμος Χίου κατέχει το 49 % των μετοχών της εταιρείας, σαν αποκλειστικός διάδοχος του Δήμου Καρδαμύλων. Η εταιρεία έχει σαν κύριο αντικείμενο της την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες. Το καταβεβλημένο κεφάλαιο της είναι 220.000 €.
Για το σκοπό αυτό, έχει στην ιδιοκτησία της και λειτουργεί μια Α/Γ 280 KW, του Γερμανικού κατασκευαστικού οίκου ENERCON, στη θέση «Ροχιάδες» της Δημοτικής Ενότητας Αμανής του Δήμου Χίου, στο βορειότερο άκρο του ομώνυμου νησιού. Η εγκατάσταση των Α/Γ έγινε το 2002, αφού προηγουμένως εκδόθηκαν όλες οι νόμιμες άδειες και εγκρίσεις και λειτουργεί αδιαλείπτως από την εγκατάσταση της μέχρι σήμερα.
Δεδομένου ότι ο Δήμος Χίου διαθέτει Ανώνυμη Δημοτική εταιρεία, την ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ Α.Ε., με εμπειρία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θεωρούμε ότι θα είναι πιο αποτελεσματικό να μεταφερθούν όλες οι ΑΠΕ στη συγκεκριμένη εταιρεία. Έτσι, θα υπάρχει μια ενιαία διαχείριση των ανεμογεννητριών από στελέχη που διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρία για το συγκεκριμένο σκοπό.
Η ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ Α.Ε. είναι μια Ανώνυμη Δημοτική εταιρεία, στην οποία ο Δήμος Χίου κατέχει το 96 % του μετοχικού κεφαλαίου. Η εταιρεία ήταν ο πρώτος φορέας, μετά τη ΔΕΗ, που εγκατέστησε ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα, τις οποίες έχει και σήμερα και μάλιστα βρίσκεται σε μια φάση αντικατάστασης τους με μια νέα Α/Γ, ενώ επιπλέον διαθέτει το 49 % του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΙΓΑΙΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΡΟΔΟΚΛΙΝΩΝ Α.Ε., εταιρείας που διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ Α/Γ περίπου 1 MW.
Η μεταβίβαση των μετοχών θα γίνει με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ Α.Ε. Σε πρώτη φάση, θα εκτιμηθεί η αξία των μετοχών που διαθέτει ο Δήμος Χίου στην ΑΙΓΑΙΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ Α.Ε. από την Επιτροπή του Άρθρου 9 του Ν. 2190/20. Στη συνέχεια, αφού η Γενική Συνέλευση της ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ Α.Ε. πάρει απόφαση για την αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας με την εισφορά των μετοχών της ΑΙΓΑΙΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ Α.Ε., το Δημοτικό Συμβούλιο θα ξανασυζητήσει για να επικυρώσει αυτή τη μεταβίβαση των μετοχών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Χίου δεν υφίσταται καμιά ζημία ή κέρδος από αυτή την ενέργεια, γιατί όσο υπολογιστεί η αξία των μετοχών του στην ΑΙΓΑΙΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ Α.Ε., τόσο ακριβώς θα είναι και η αξία των νέων μετοχών που θα αποκτήσει στην ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ Α.Ε.
Παρακαλείτε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει:
α) Να κληθεί Επιτροπή του Άρθρου 9 του Ν. 2190/20 για την εκτίμηση της αξίας των μετοχών του Δήμου Χίου στην ΑΙΓΑΙΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ Α.Ε.
β) Να ενημερωθεί το Δ.Σ. της ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ Α.Ε., προκειμένου να καλέσει Γ.Σ. που θα αποφασίσει για την αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας.