Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΣΟΥΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΖΑΓΛΑΝΗ







της ΜΑΡΙΑΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ένα ηλιόλουστο πρωϊνό βρεθήκαμε στην Παμφυλλίδα στο κτήμα του κ. Γιάννη Ζαγλάνη, ένα κτήμα που η αγάπη, η φροντίδα και το μεράκι του ιδιοκτήτη είναι διάχυτη. Έκταση με όλα τα καλά της γης, ζώα να βόσκουν αμέριμνα, ατμόσφαιρα μιας αγνής εποχής, με βασική παράμετρο την αρμονία και την ανθρώπινη ισορροπία με την φύση.
Τώρα στην εποχή μας που αυτό το μέτρο έχει χαθεί για τον σύγχρονο άνθρωπο των πόλεων, λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου, βιώνεις την «βουτιά στο παρελθόν» , το ταξίδι μέσα στο χρόνο , και τις παλιές θύμισες και μυρωδιές.
Με τις εκπλήξεις να διαδέχονται η μία την άλλη, η μικρή παρέα μπαίνει και στον χώρο της … «μυσταγωγίας».Ένα μεγάλο δωμάτιο γεμάτο αντικείμενα μιας άλλης εποχής, αντικείμενα λησμονημένα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης των παππούδων μας, που για μας τους υπόλοιπους ίσως βρίσκονται πεταμένα σε κάποια αποθήκη, ίσως θαμμένα σε ένα πατάρι, ίσως παραμελημένα σε ένα υπόγειο, όμως για τον κύριο Ζαγλάνη, έχουν γίνει οι «μικρές του ιστορίες». Για κάθε ένα έχει να θυμηθεί κάτι , ξετυλίγοντας παράλληλα και το νήμα της δικής του ζωής , όπου γλυκιές αναμνήσεις , και περιστατικά μπλέκονται γίνονται κουβάρι , γίνονται διηγήσεις. Και ο χώρος διακοσμημένος λες και ένα σοφό «αόρατο χέρι» τον οδήγησε να δημιουργήσει μια λυρική εικόνα, Η αγάπη το “δέσιμο» με καθένα από αυτά τα αντικείμενα είναι χαρακτηριστική . Το μικρό «μουσείο καμάρι- απόκτημα» ,ο δικός του χώρος ,γίνονται ανοικτή αγκαλιά για τους φιλοξενούμενους .
Και έρχεται η «ώρα του καζανιού». Τα σύκα του αγροκτήματος γίνονται μια μεγάλη αγκαλιά, που πέφτει μέσα στο καζάνι για να γίνει η απόσταξη. Το προϊόν της παραγωγής, η αθάνατη σούμα που τέρπει ουρανίσκους και βρέχει λαρύγγια, το σύγχρονο «νέκταρ των θεών», το μαγικό ποτό της παρέας, της συντροφικότητας , της παράδοσης, το «σήμα κατατεθέν» της ντόπιας ποτοποιϊας , «ζωντανεύει» ως «μαγικό κρύσταλλο». Και εμείς μένουμε να παρακολουθούμε το καζάνισμα, μέσα σε μία ζεστή ατμόσφαιρα, που την ένταση της δεν καθορίζει μόνο η θερμοκρασία της απόσταξης, αλλά και η θέρμη της καρδιάς. Και ήλθε η ώρα του αποχαιρετισμού:Με τη γεύση της εκλεκτής σούμας και την καλή παρέα του ιδιοκτήτη, δώσαμε ραντεβού για την επόμενη απόσταξη