Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΟΥΡΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

Επιστολή έστειλε η βουλευτής Ελπίδα Τσουρη για την τιμή μονάδας στις απαλλοτριώσεις
του αεροδρομίου.
Η επιστολή έχει ως εξής :


Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
εντονότατο προβληματισμό στην τοπική κοινωνία της Χίου, εξακολουθεί να δημιουργεί απόφαση του Εφετείου Αιγαίου (10/2008), για τον καθορισμό τιμής μονάδας απαλλοτρίωσης, σε ιδιοκτησία ιδιώτη, από την Πολεμική Αεροπορία, μετά και την έκδοση πρόσφατης τελεσίδικης απόφασης, του ίδιου Δικαστηρίου, για ακίνητα της ίδιας περιοχής.
Συγκεκριμένα:
1. 1.Η εν λόγω απόφαση (10/2008) καθόρισε την τιμή μονάδας απαλλοτρίωσης ακινήτου, στο ποσόν, των 1150 ευρώ/τμ, αφού στηρίχθηκε αποκλειστικά στην κατάθεση ενός μάρτυρα, χωρίς να ληφθούν υπόψη, ούτε τα επίσημα συγκριτικά στοιχεία, αλλά ούτε η έκθεση της αντίστοιχης Εκτιμητικής Επιτροπής (αρθρ. 15 Ν. 2882/01), η οποία ελάμβανε υπόψη τις αγοραίες αξίες των ακινήτων (!).
2. 2.Μέσα σε ένα χρόνο υπήρξαν δύο αποφάσεις Δικαστηρίων (Πρωτοδικείο – Εφετείο) και παρακατάθεση του συνολικού ποσού, δηλαδή 1.000.000 ευρώ (αντί 120.000 ευρώ, που είχε προβλεφθεί αρχικά), δηλαδή σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα του Ελληνικού Δημοσίου! Η παρακατάθεση, μάλιστα του ποσού έγινε (19.06.2008) έξι μήνες πριν τη λήψη απόφασης για μη άσκηση αναίρεσης από το Ελληνικό Δημόσιο (4.12.2008)
3. 3.Ακολούθησε κοινοβουλευτικός έλεγχος, εκ μέρους της υπογράφουσας, προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Μεταφορών, Εθνικής Άμυνας και Δικαιοσύνης, έγγραφη καταγγελία εκ μέρους των τοπικών φορέων (βουλευτές – Νομαρχία – Δήμος) και αυτοπρόσωπη καταγγελία της υπόθεσης, από τους ίδιους, ενώπιον του τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά. Οι απαντήσεις των αρμοδίων «έκλεισαν» με συνοπτικές διαδικασίες το θέμα.
Ο λόγος της έντονης ανησυχίας και παρέμβασης των τοπικών Αρχών ήταν το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρόκριμα, για τον καθορισμό τιμής μονάδας για τα ακίνητα, που ήταν σε διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο επέκτασης του αεροδρομίου Χίου. Αν συνέβαινε αυτό, το κόστος των απαλλοτριώσεων θα ήταν απολύτως απαγορευτικό.
Παρόλαυτά, το Εφετείο Αιγαίου, με πρόσφατη απόφασή του (9.12.2011), καθόρισε την τιμή μονάδας στο 1/3, περίπου, της τιμής, που είχε καθοριστεί, με την προηγούμενη απόφαση (2008).
Για το λόγο αυτό, η τοπική κοινωνία έχει αναπάντητα ερωτήματα, σχετικά με την πρώτη απόφαση, ενώ διατυπώνονται εύλογες απορίες, για τον τρόπο και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και, παράλληλα, εκφράζονται υπονοούμενα για εμπλοκή ή παρέμβαση πολιτικών προσώπων (επισυνάπτεται δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας).
Κατανοείτε, κύριε Υπουργέ, ότι ειδικά, στην παρούσα συγκυρία, δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές σε ζητήματα διαχείρισης του Δημόσιου χρήματος και ότι οφείλουμε όλοι μας, πολιτικοί και θεσμικοί εκπρόσωποι, να μην το επιτρέπουμε. Για τους λόγους αυτούς, ζητώ την παρέμβασή σας, για την πλήρη και εξονυχιστική διερεύνηση της υπόθεσης, προκειμένου να δοθούν οι οφειλόμενες απαντήσεις.
Γνωρίζοντας την προσωπική σας ευαισθησία, είμαι βέβαιη, για την, όσο το δυνατό, περισσότερο αποτελεσματική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του θέματος.

Με εκτίμηση,
Ελπίδα Τσουρή