Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΩΝ 7 ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2011 στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μεταξύ του υφυπουργού Α. Γεωργιάδη, του προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Καλλιθέας Κ. Ασκούνη, παρουσία δημάρχων και του γενικού γραμματέα Λιμενικής Πολιτικής Θ. Πάλλη, αποφασίστηκε ότι από την 1η Ιανουαρίου μεταφέρεται σε επτά δήμους της χώρας, που πληρούν τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία προϋποθέσεις, η διοίκηση των λιμενικών ταμείων.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση εκ μέρους του υπουργείου των επτά δημάρχων προκειμένου να λειτουργήσουν άμεσα οι Φορείς Διαχείρισης Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.
Οι δήμοι που αναλαμβάνουν ως φορείς διαχείρισης των λιμένων είναι Θάσου, Σάμου, Χίου, Κορίνθου, Σικυώνα (Κιάτου), Πύλου και Αμφιλοχίας.
Η αποδοχή εκ μέρους του υπουργείου Ανάπτυξης των δύο γνωμοδοτήσεων – οι οποίες εκκρεμούσαν από το 2005 και το 2007 αντίστοιχα - έγινε σε εναρμόνιση και εφαρμογή όσων σχετικά προβλέπονται στον νόμο του Καλλικράτη.
Οι σχετικές λεπτομέρειες για τον τρόπο μεταβίβασης της περιουσίας των λιμενικών ταμείων καθώς και των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων από τα υφιστάμενα λιμενικά ταμεία προς τους νέους οργανισμούς - δημοτικά λιμενικά ταμεία. θα ανακοινωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα στη χώρα λειτουργούν 37 λιμενικά ταμεία και 35 δημοτικά, ενώ εκκρεμούν ακόμη 31 αιτήσεις μεταβίβασης λιμενικών ταμείων σε δήμους.