Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΜΕ ΧΙΟΥ: "ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΙΑ ΚΛΙΝΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ"


Η νέα χρονιά βρίσκει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να βιώνουν την πιο βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου, της πλουτοκρατίας, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.
Η δραστική μείωση μισθών και συντάξεων, η φοροληστεία, οι χιλιάδες απολύσεις, η ανεργία, η φτώχεια παίρνουν δραματικές διαστάσεις, με χιλιάδες οικογένειες να βιώνουν το Γολγοθά της επιβίωσης. Η εργατική τάξη δέχεται ξανά και ξανά τις συνέπειες της γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης, αποδεικνύοντας ότι το κεφάλαιο προκειμένου να διασώσει τα κέρδη του, καταργεί τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.
Και στη Χίο, καθημερινά μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν, ενώ οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, οι ανατροπές εργασιακών δικαιωμάτων αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα, αποδεικνύοντας ότι το απάνθρωπο εκμεταλευτικό καπιταλιστικό σύστημα δεν έχει φιλολαϊκή διέξοδο για την εργατική τάξη.
Στις επιχειρήσεις των τοπικών ΜΜΕ (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, ΠΡΟΟΔΟΣ, ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΗΣ, ΠΑΤΡΙΔΑ), τα νέα επιχειρηματικά σχέδια ξεκινούν με στόχο το ξαναμοίρασμα της διαφημιστικής πίτας της αγοράς, τις προσεγγίσεις για τη δημιουργία κοινής ηλεκτρονικής εφημερίδας, τις συγχωνεύσεις, τις σκοπιμότητες προσωρινής διακοπής έκδοσης εφημερίδων που αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου μιας καπιταλιστικής επιχειρηματικής διαδικασίας, που δένεται με τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.
Στα πλαίσια αυτά οι επιχειρηματίες του τοπικού τύπου με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση φροντίζουν να αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους τους επί μήνες, σήμερα δε εκμεταλλευόμενοι το νομοθετικό πλαίσιο προχωρούν σε μειώσεις μισθών, σε 4ωρη εργασία, σε δουλειά μιας μέρας, ανατρέποντας τις κατακτήσεις και τις ζωές των εργαζομένων.
Βασικός στόχος των εργοδοτών είναι είτε η απαλλαγή τους από τους εργαζόμενους με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα που αμείβονται με τη συλλογική σύμβαση εργασίας είτε η εξασφάλιση επιδοτούμενων εργαζόμενους με μισθούς πείνας.
Οι εργαζόμενοι δεν αποτελούν αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, να πετιούνται στο δρόμο, στο βωμό της διασφάλισης της βιωσιμότητας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, που αναπτύχθηκαν εξασφαλίζοντας δάνεια κι επιχορηγήσεις στηρίζοντας παράλληλα ως αντάλλαγμα το σάπιο δικομματικό σύστημα.
Οι εργαζόμενοι αφού δεν μετείχαν στη μοιρασιά των κερδών και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τις ζημιές της καπιταλιστικής κρίσης που οι ίδιοι δε δημιούργησαν.
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά και συνδικαλιστικά συμπεράσματα, να μην υποκύπτουν σε πιέσεις και εκβιασμούς για να κρατήσουν τα ψίχουλα κάτω από το τραπέζι, ώστε να έχουν δουλειά.
Το ΠΑΜΕ καταδικάζει:
  • Την παράνομη μετατροπή της μόνιμης σταθερής πενθήμερης εργασίας σε δουλειά μιας μέρας στους 4 εργαζόμενους της ΑΛΗΘΕΙΑΣ μεταξύ των οποίων και στην πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου και στέλεχος του ΠΑΜΕ.
  • Τη μετατροπή  των εργασιακών σχέσεων του συνόλου των εργαζομένων της επιχειρήσεως της ΑΛΗΘΕΙΑ, μετατρέποντας το χώρο εργασίας σε μεσαιωνικό γκέτο.
  • Τις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων, τις καθυστερήσεις μισθών στην εφημερίδα πολίτης και στην TV ΠΑΤΡΙΔΑ.
  • Την εργοδοσία των εφημερίδων ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ και ΠΡΟΟΔΟ που απέλυσαν τους εργαζόμενους τους αφήνοντας τους απλήρωτους, χωρίς αποζημιώσεις και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών τους.
Μονόδρομος για τους εργαζομένους στο χώρο των τοπικών ΜΜΕ είναι η αντίσταση σ’ αυτά τα μέτρα που μιζερεύουν τη ζωή τους, η παρεμπόδιση κι ανατροπή τους.
Η συσπείρωση, η οργάνωση, η πραγματοποίηση συνελεύσεων στους χώρους δουλειάς, θα αποτελέσει βήμα γενικευμένης ανατροπής του εργασιακού μεσαίωνα που μας οδηγεί η συγκυβέρνηση, το κεφάλαιο, ΕΕ και το ΔΝΤ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των απλήρωτων εργαζομένων
  • Καμμιά ανατροπή στην εργασιακή τους σχέση. Μόνιμη σταθερή δουλειά με βάση τις Σ.Σ. Εργασίας.
  • Καμιά απόλυση.