Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012

ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Μερική απαγόρευση απόπλου επιβλήθηκε σήμερα λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.
Το πρωί από τον Πειραιά δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια του "Μπλού Σταρ Ιθάκη" για Σύρο, Τήνο, Μύκονο, του "Μπλού Σταρ Δήλος" για Πάρο, Νάξο, Ίο, Θήρα και του "Αγ.Γεώργιος" για Σέριφο, Σίφνο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Ίο.
Από τη Ραφήνα απαγορεύτηκε ο απόπλους για Κυκλάδες ωστόσο κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια για Μαρμάρι. Από το Λαύριο δεν εκτελέστηκε το πρωί το δρομολόγιο για Κέα-Κύθνο
Από Σαλαμίνα θα εκτελούνται κανονικά τα δρομολόγια για Πέραμα και Φανερωμένη με δύο επιβατηγά οχηματαγωγά.
Κανονικά, μέχρι στιγμής, εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στη Κρήτη, με μόνο το "Πρεβελις" να μην έχει αναχωρήσει.
Σύμφωνα πάντως με το Κεντρικό Λιμεναρχείο αναμένεται ενίσχυση των ανέμων στα πελάγη και καλό θα είναι οι επιβάτες πριν ταξιδέψουν να επικοινωνούν με τα κατά τόπου Λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.
Δείτε αναλυτική πρόγνωση του καιρού για όποια περιοχή σας ενδιαφέρει στο deltiokairou.gr
Με αφορμή την έκδοση δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συμβουλεύει τους πολίτες πριν μετακινηθούν:
1. Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ' όψιν, ανάλογα ‘ε τον προορισμό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.).
2. Να προγραμματίσουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να ‘η συμπίπτει ‘ε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
3. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
4. Να ελέγξουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση.
5. Να εξοπλιστούν με τα απαραίτητα σχετικά τεχνικά εργαλεία για τα οχήματά τους.
6. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινηθούν στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
7. Να μην εγκαταλείπουν τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης.
8. Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους αφαιρώντας πχ το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους, αποφεύγοντας να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών.
9. Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος.
10. Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό.


news247.gr