Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΕΝ. ΔΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
________________________________________
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
& ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε.ΧΙΟΥ
Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ -
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Καλεί
όλους τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς
να συμμετάσχουν στη δράση 1.1 «Βιολογική γεωργία» του μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013 του Καν.(ΕΚ) 1698/2005 του Συμβουλίου για τη στήριξη της Αγροτικής Ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο.
• Στόχος της δράσης 1.1 «Βιολογική γεωργία» του μέτρου 2.1.4 είναι:
• η προστασία των φυσικών πόρων (έδαφος, νερό, αέρας) και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας
• η αειφόρο ανάπτυξη
• η προσφορά εγγυήσεων στους καταναλωτές για ασφαλή γεωργικά προϊόντα
Η δράση 1.1 του μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Ε.Γ.Τ.Α.Α.) και το Ελληνικό Δημόσιο.
• Πεδίο εφαρμογής
α. Περιοχές Παρέμβασης
Η δράση 1.1 εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα.
β. Τομείς παρέμβασης
Η δράση εφαρμόζεται σε γεωργικές εκτάσεις με ετήσιες καλλιέργειες και μόνιμες φυτείες που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία. Οι επιλέξιμες καλλιέργειες και κατηγορίες καλλιεργειών αναφέρονται αναλυτικά στον Πίνακα με το ύψος ενισχύσεων.
Πίνακας: Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ανά καλλιέργεια σε €/Ha/έτος για τη δράση 1.1


(*) Ο ξηρικός αραβόσιτος, η ξηρική μηδική και το ξηρικό βαμβάκι ενισχύονται ως «Κτηνοτροφικά φυτά» στην κατηγορία «Κτηνοτροφικά φυτά & λοιπές καλλιέργειες που δεν χρησιμοποιούνται για τη διατροφή του ανθρώπου»


• Δικαιούχοι - Κριτήρια Ένταξης
Α. Ως δικαιούχοι των ενισχύσεων της δράσης 1.1 μπορούν να κριθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως:
α. επαγγελματίες αγρότες
β. κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης οι οποίοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
αα. Είναι φυσικά πρόσωπά που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα τουλάχιστον το 25% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος.
ββ. Είναι νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματός και τα οποία έχουν νομική προσωπικότητα, όπως η έννοια αυτή ορίζεται στο εμπορικό δίκαιο.
Β. Κριτήρια Ένταξης
Οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να κριθούν δικαιούχοι για τη δράση 1.1 «Βιολογική γεωργία», πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας:
Να υποβάλλουν, αίτηση ενίσχυσης στην οποία περιλαμβάνονται τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσής τους, που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
• Είναι δηλωμένα στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ) του 2011 του ενδιαφερόμενου. Στην αίτηση ενίσχυσης δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν αγροτεμάχια που δεν είναι δηλωμένα στην ΑΕΕ του 2011 του ενδιαφερόμενου.
• Κατέχονται νόμιμα σε όλη την περίοδο δέσμευσης, γεγονός που τεκμηριώνεται με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
• Το ελάχιστο μέγεθος των υπό ένταξη αγροτεμαχίων ανέρχεται σε 1 στρέμμα, το οποίο δεν πρέπει να μειώνεται σε όλη τη διάρκεια της περιόδου δέσμευσης. Το ελάχιστο μέγεθος της υπό ένταξη εκμετάλλευσης ανέρχεται σε 3 στρέμματα για τις μόνιμες φυτείες (ελαιοκομία, αμπελοειδή) και σε 2 στρέμματα για τις υπόλοιπες καλλιέργειες του πίνακα ενισχύσεων.

Το έντυπο αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με προεκτυπωμένα τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου και της εκμετάλλευσής του, όπως αυτά έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης (ΑΕΕ), χορηγείται από την Διευθύνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε Χίου διεύθυνση Κοντογιάννη 6-8, 821 00 Χίος ή τα κατά τόπους ΚΕΠΠΥΕΛ ή τις οικείες Ε.Α.Σ με τη χρήση μόνο του ΑΦΜ του αιτούντος.

• Περίοδος υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης

Περίοδος υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης ορίζεται η περίοδος από 16/01/2012 έως 29/02/2012.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες :
1. Στη Δ/νση Αγροτική Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε Χίου.
2. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr ,
3. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.agrotikianaptixi.gr
4. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Εθνικού Τυπογραφείου www.et.gr βρίσκονται οι δημοσιευμένες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπουργικές αποφάσεις