Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ , ΚΙΝΔΥΝΟς ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΓΕΙΑ






Στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά του Αιγαίου, κίνδυνος για το φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Χίος 25 Ιανουαρίου 2012

Με αφορμή τις επικείμενες βολές του στρατού στη Βόρια Χίο, αλλά και τις βολές που συνεχίζονται να γίνονται σε όλα τα νησιά μας, η Περιφερειακή Οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων εκφράζει για μια ακόμη φορά την αντίθεση της με την περιβαλλοντική ζημία και τον κίνδυνο που σημειώνεται από τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά μας από τη χρήση βαρέων πυροβόλων όπλων και πραγματικά πυρά. Αναφερόμαστε σε βολές με πραγματικά πυρά στις παραλίες ή στη στεριά, ακόμα  και σε περιοχές Νατούρα, με συνεχείς κρότους και πίδακες νερού στα ανοιχτά των νησιών μας.  Αναφερόμαστε σε περιοχές που πλήττονται τα ήδη υποβαθμισμένα αλιευτικά πεδία κοντά σε παραλίες που σε λίγες μέρες θα αποτελούν τουριστικά θέρετρα. Πολλοί σημαντικές επίσης είναι οι συνέπειες από τον διασκορπισμό βαρέων μέταλλων και άλλων τοξικών ουσιών, οι οποίες αναπόφευκτα θα βιοσυσσωρευθούν στην τροφική αλυσίδα, επιβαρύνοντας τα θαλάσσια είδη και κατά συνέπεια την υγεία των τοπικών κοινωνιών που θα αποτελέσουν του καταναλωτές των ιχθυαλιευμάτων. Σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν σύμφωνα και με αναφορά του Ινστιτούτου θαλάσσιας Βιολογίας «Αρχιπέλαγος» έχουν υπάρξει καταγγελίες για τη χρήση από το ΓΕΝ 20.000 βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, σε ασκήσεις στο Αιγαίο. Τα βλήματα αυτά αποτελούσαν δωρεά του αμερικάνικου στρατού, τα οποία σύμφωνα με δήλωση του ΓΕΝ τα χρησιμοποίησαν αγνοώντας την τεράστια επικινδυνότητα του υλικού.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σήμερα σε στιγμές μεγάλης οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα, μια περίοδο όπου  ένα παγκόσμιο δίκτυο οργανώσεων και ατόμων αντιδρά στη διαρκή αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και να απαιτεί την άμεση και δραστική μείωση των κονδυλίων που κατευθύνονται προς την ενίσχυση της πολεμικής βιομηχανίας. Ενδεικτικά για το 2010, οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών: 1,141 τρις ευρώ, αυξημένες κατά 1.3 % από το 2009, ενώ στην Ελλάδα το 2010 οι στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε 7,062 δις ευρώ. Και όλα αυτά σε μια περίοδο υψηλής οικονομικής κρίσης που πλήττονται βαθιά πολλές ομάδες της κοινωνίας μας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε ζητήσει τη μείωση των στρατιωτικών εξοπλιστικών δαπανών κατά 3/4 και επανατροφοδότηση των κονδυλίων στην παιδεία, την έρευνα, τον πολιτισμό και στο δημόσιο έλλειμμα.

Για εμάς τους Οικολόγους Πράσινους , το δόγμα "αν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο" όχι μόνο δεν απέτρεψε συρράξεις, αλλά οδήγησε την ανθρωπότητα σε ολέθριες συνέπειες, άλλες άμεσες (μαζικοί θάνατοι, ολοκαυτώματα) και ακόμα περισσότερες έμμεσες, που δυστυχώς τα οδυνηρά αποτελέσματα έρχονται συνήθως με το πέρασμα του χρόνου. Ακόμα περισσότερο, το δίδαγμα "η βία γεννάει βία", χρειάζεται να εντυπωθεί ως οδηγός αποτροπής ολοένα και περισσότερο καταστροφικών επαναλήψεων και να οδηγηθούμε στην εμπέδωση μιας κουλτούρας μη βίας, μιας πολιτικής πρόληψης και όχι καταστολής, με σημαντικό κοινωνικό όφελος και ελάχιστο οικονομικό κόστος (πόσο μάλλον στη σημερινή συγκυρία). Μπορεί, κατά τον αντίλογο, η μη βία να μην έχει μονομερή εφαρμογή, αλλά το ζητούμενο δεν είναι να αναπαράγεις αυτούσια τα τερατώδη λάθη του παρελθόντος, αλλά να δημιουργήσεις αντίδοτα και προϋποθέσεις στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Η Μαρία Μπογή, συντονίστρια των Οικολόγων Πράσινων  Χίου, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Δε μπορούμε να δεχόμαστε άλλο την αντίληψη ότι εκεί που αρχίζει ο στρατός, τελειώνει η λογική. Οι προστατευόμενες περιοχές οφείλουν να είναι προστατευόμενες περιοχές. Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων που αγωνίζονται για να σταματήσει να βομβαρδίζεται από την ίδια μας τη χώρα το περιβάλλον και η ανάπτυξη της περιοχής τους αλλά στεκόμαστε και αντίθετοι στα δαπανηρά εξοπλιστικά προγράμματα ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας άλλων κρατών. Γιατί σε τελική ανάλυση τι να το κάνεις να είσαι καλός πελάτης των οπλικών αγορών και υπηρεσιών, όταν δεν έχεις την παραμικρή αυτεξουσιότητα, μια και η ουσιαστική τεχνογνωσία τους είναι αυστηρά ελεγχόμενη αλλού;»

Περιφερειακή Οργάνωση Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων

Περισσότερες πληροφορίες:
Μαρία Μπογή 6972026185 (Χίος),
Μιχάλης Μπάκας 6944654785 (Λέσβος)